Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Vastloper

Dat is toch nog steeds heel veel.

PW35 - 02-09-2022 | door Agnes Kant, directeur Bijwerkingencentrum Lareb
Onrust aan de balie als een geneesmiddel niet leverbaar is; u weet er alles van. Ik bewaar de frustratie (en ja, soms ook agressie) die in me opkomt als mijn geneesmiddel niet leverbaar is tot ik thuis ben. Helaas hebben niet alle patiënten aan de balie die zelfbeheersing.
Vastloper

Hun boosheid is goed te begrijpen, maar agressie en scheldpartijen zijn volstrek ongepast. Wel zeer gepast is de gevolgen voor het baliepersoneel en de patiënten onder de aandacht te brengen.

Mijn eigen ervaring is redelijk onschuldig, maar wel vervelend. Ik gebruik al jaren magnesiumhydroxide. En tjsa, dat is om de haverklap ineens maanden niet meer leverbaar. Het gevolg is niet een minder goede stoelgang, maar geen stoelgang. Over welke paardenmiddelen dan soms ingezet moeten worden, zal ik niet verder uitweiden. Het is zo al onsmakelijk genoeg. Kan erger: onlangs hoorde ik van een arts in een ziekenhuis dat in één week meerdere patiënten waren opgenomen die helemaal “vastgelopen” waren.

Het aantal meldingen over leveringsproblemen van medicijnen stabiliseert, las ik in PW 20. Het meldpunt geneesmiddelentekorten heeft vorig jaar in totaal 3660 meldingen ontvangen van verwachte leveringsproblemen. Dat is toch nog steeds heel veel.

Inmiddels heeft de minister een ijzeren voorraad verplicht. De reactie van KNMP-voorzitter Aris Prins: “Deze voorraad kan die pijn gaan verlichten.” Maar ook pleit hij voor meer maatregelen. Als er niet wordt geluisterd? Acties? Zonder agressie en publieksvriendelijk dan wel uiteraard.

Document acties

Back to top