Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW45

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Geldvraag

Dankzij de coronapandemie is er volop aandacht voor de mRNA-vaccins, maar kunnen deze ook een rol spelen in de strijd tegen kanker? Deze vraag wierp het Nederlands Tijdschrift voor Oncologie onlangs op, om hem vervolgens bevestigend te beantwoorden.

12-11-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Menstruatiecup

De afgelopen maanden stroomden zo’n 14.000 meldingen over menstruatiestoornissen na coronavaccinaties bij ons binnen. Variërend van doorbraakbloedingen, hevige menstruatie, uitblijven of vaker menstrueren tot postmenopauzale bloedingen.

12-11-2021 | door Agnes Kant, directeur Bijwerkingencentrum Lareb

Fouten bij 20% van patiënten in het ziekenhuis

Bij een op de vijf patiënten die de afgelopen twee jaar een ziekenhuis bezochten, is er (bijna) iets fout gegaan. Dit gebeurde vooral bij het stellen van een diagnose en het verstrekken van geneesmiddelen. Dat blijkt uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland onder bijna achtduizend patiënten.

03-11-2021 | door PW

Herexamen 2021 PW45

Wat is waar over het nieuwe insuline Lyumjev?

10-11-2021 | door Marloes Dankers, manager projecten en overheid Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Opsplitsen combinatietablet voor hiv-patiënten succesvol

Het opsplitsen van een combinatietablet in twee tabletten voor hiv-patiënten is succesvol en bespaart jaarlijks € 3000 per patiënt aan medicijnkosten. Dat concluderen Piter Oosterhof en collega’s op basis van een multicenter cohortstudie.

02-11-2021 | door Linda de Jonge

Drie medicijnen tegen zeldzame ziekten in basispakket

Patiënten krijgen vanaf vandaag voorwaardelijk toegang tot de geneesmiddelen ataluren (Translarna) en recombinant humaan parathyreoïd (Natpar). Dat heeft staatssecretaris Paul Blokhuis van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (WVS) besloten na succesvolle prijsonderhandelingen met leveranciers.

01-11-2021 | door PW

Positief CHMP-oordeel voor oncolyticacombinatie

Het monoklonaal antilichaam pembrolizumab (Keytruda) en de tyrosinekinaseremmer lenvatinib (Kisplyx) ontvingen een positief advies van de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) voor verruiming van hun toepassing. Ze zijn in combinatie geïndiceerd als eerstelijnsbehandeling van gevorderd niercelcarcinoom. Pembrolizumab is bij deze indicatie al geregistreerd, maar dan in combinatie met axitinib, dat eveneens een tyrosinekinaseremmer is. Ook lenvatinib is bij niercelcarcinoom geregistreerd, maar dan in combinatie met het immunosuppressivum everolimus na een eerdere behandeling met een middel dat aangrijpt op de vasculaire endotheliale groeifactor (VEGF).

12-11-2021 | door PW

Meeste oncolytica poliklinisch verstrekt

Openbare apotheken verstrekten in de eerste helft van 2021 215.000 maal een oncolyticum. Het soort oncolyticum verschilde per type apotheek. Wijkapotheken verstrekten andere oncolytica dan poliklinische apotheken. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

12-11-2021 | door SFK

‘Vooruitgang is groot, maar we zijn er nog niet’

Door veel nieuwe geneesmiddelen, indicaties en behandelmethoden kunnen steeds meer kankerpatiënten succesvol worden behandeld. En die successen versterken weer de ontwikkeling van nog meer nieuwe middelen en therapieën, tot vreugde van oncologen, verzekert internist-oncoloog Martijn Lolkema. “De geneeskunde is steeds op zoek naar vernieuwing. Oncologen willen patiënten een langer en beter leven bieden.”

12-11-2021 | door Frans van den Houdt

Lichaamseigen T-cellen in strijd tegen leukemie

Lichaamseigen T-cellen zodanig modificeren dat ze als medicijn kunnen fungeren tegen B-cel acute lymfatische leukemie (B-ALL). Dat is wat experts doen bij de chimere antigeenreceptor-T cellen therapie (CAR-T therapie). Deze relatief nieuwe vorm van immunotherapie wordt toegepast in het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht als chemotherapie onvoldoende uitkomst biedt.

12-11-2021 | door Linda de Jonge

Meerderde oncolytica veilig toe te passen tijdens zwangerschap

Jaarlijks krijgen zo’n tweehonderd vrouwen tijdens de zwangerschap te maken met kanker. Doordat vrouwen op latere leeftijd kinderen krijgen en artsen vaker diagnostiek verrichten, neemt dit aantal toe. Meerdere oncolytica blijken veilig voor moeder en kind, vertelt gynaecologisch oncoloog Christianne Lok. “Afbreken van zwangerschap is meestal niet nodig.”

12-11-2021 | door Delia Titre

Gemodificeerde medicatie bindt aan bottumoren en doodt kankercellen

Modificatie van platinaverbindingen met bisfosfonaat- of pyrofosfaatgroepen leidt tot specifieke opname in bottumoren. In radioactieve vorm doden deze geneesmiddelen kankercellen dankzij de emissie van Auger-elektronen. De middelen kunnen ook lokaal in botten worden afgegeven, door biokeramische nanodeeltjes als dragermaterialen te gebruiken, blijkt uit promotieonderzoek van Robin Nadar.

12-11-2021 | door Robin Nadar en Sander Leeuwenburgh

Start radiofarmaca ligt ruime eeuw achter ons

Radioactieve geneesmiddelen zijn niet meer weg te denken uit de oncologie; de start ervan ligt ruim een eeuw geleden: in 1905. Inmiddels is een veelvoud aan radioactieve isotopen in gebruik geraakt in de geneeskunde, deels voor diagnostiek, deels voor therapie.

12-11-2021 | door Kees Baggerman

Consult met apotheker verlost longkankerpatiënt van spierpijn en vermoeidheid

Mevrouw L heeft longkanker en ontwikkelt ernstige huiduitslag door de erlotinib die ze krijgt voorgeschreven. Ook heeft ze last van spierpijn, waarschijnlijk door de simvastatine die ze ook gebruikt, en is ze vaak vermoeid. Na een gesprek met de apotheker, die geneesmiddelen en innamemomenten voor haar aanpast, voelt ze zich veel beter.

12-11-2021 | door Jacqueline Hugtenburg

Combinatie met nicotine niet effectiever dan monotherapie varenicline

Bij volwassenen die vijf of meer sigaretten per dag roken is behandeling met de combinatie van varenicline en nicotinepleisters niet effectiever dan monotherapie met varenicline. Ook tussen een behandeling van 24 weken versus 12 weken bestaat geen verschil in effectiviteit.

12-11-2021 | door Linda de Graaf

Ook mannen ervaren opvliegers en depressie bij gebruik tamoxifen

Tamoxifen, een anti-oestrogeen dat wordt toegepast bij hormoongevoelige borstkanker, wordt zowel voor vrouwen als mannen voorgeschreven. Bijwerkingen als opvliegers, maag-darmklachten en psychische klachten worden het meest gemeld bij mannen. Het verschilt per indicatie welke soort bijwerkingen het meest voorkomen.

12-11-2021 | door Jette van Lint en Jenny Hartman

Meer overzicht bij cytostatica

Eén systeem voor het voorschrijven, beoordelen, bereiden en toedienen van cytostatica. De ziekenhuisapothekers en poliklinisch apothekers in het Meander Medisch Centrum zijn positief over het Cytostatica Management Systeem.

12-11-2021 | door Linda de Jonge

Afstoffen

Wat velen al zagen aankomen, gebeurde op 2 november toen het kabinet in een persconferentie weer een aantal maatregelen moest aankondigen om de coronapandemie te beteugelen. Maatregelen die ook impact hebben op het dagelijks werk van de apotheker. Daarom zijn we op het verenigingsbureau direct samen met het bestuur in actie gekomen om te bezien hoe te handelen om de leden ook nu weer effectief te ondersteunen.

12-11-2021 | door Eric Janson, algemeen directeur KNMP

Partijen willen geld vrijmaken voor Kickstart Medicatieoverdracht

VVD, D66, CDA en ChristenUnie willen geld vrijmaken voor het programma Kickstart Medicatieoverdracht. Tijdens de VWS-begrotingsbehandeling in de Tweede Kamer dienden deze partijen een amendement in om hieraan budget toe te kennen.

12-11-2021 | door KNMP

Friese apothekers starten in november met vaccinatiepilot

Een aantal Friese apothekers start deze maand met een pilot waarbij apotheken worden ingericht als vaccinatielocatie. Dat schrijft demissionair minister Hugo de Jonge (VWS) in een stand van zakenbrief over COVID-19 aan de Tweede Kamer.

12-11-2021 | door KNMP
Back to top