Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW44

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Genetica

Dieren komen de zieke mens weer eens te hulp: slangen en varkens. Het Leidse biotechbedrijf VarmX wist € 17,5 miljoen binnen te hengelen van de European Innovation Council (EIC) voor de versnelde ontwikkeling van VMX-C001, een geneesmiddel dat is geïnspireerd op het gif van de Australische bruine slang. Het middel moet ernstige bloedingen voorkomen bij patiënten die bloedverdunners gebruiken, met name bij spoedoperaties.

05-11-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Beetje groener

Weer of geen weer, ik houd van buiten zijn. En velen met mij, sinds COVID. Wel jammer dat je tegenwoordig overal zoveel achteloos verloren mondkapjes en tissues vindt (dubbel jammer dat mijn hond die probeert op te eten. Ik heb die zooi heel wat keren uit d’r bek moeten peuteren).

05-11-2021 | door Dinemarie Kweekel, ziekenhuisapotheker laboratorium

3-MMC is voortaan verboden partydrug

Productie, handel en bezit van de designerdrug 3-MMC zijn vanaf vandaag officieel verboden. Het verbod volgt op een toename van het gebruik van 3-MMC met name onder jongeren, en een stijging van het aantal gezondheidsincidenten. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

28-10-2021 | door PW

Herexamen 2021 PW44

Wat is de adviesdosis protonpompremmer bij de preventie van maagcomplicaties door geneesmiddelgebruik?

03-11-2021 | door Maria Domanian-Kydikian, apotheker bij het GIC/KNMP en beherend apotheker NDSM apotheek te Amsterdam

Afschalen planbare kritieke zorg dreigt door corona

Vijf ziekenhuizen hebben problemen met het leveren van planbare kritieke zorg door de toename van het aantal coronapatiënten. Ook huisartsen, wijkverpleging en paramedici ervaren dat de druk op de zorg oploopt. Dat blijkt uit de maandelijkse monitor ‘Toegankelijkheid van Zorg – Gevolgen van Covid-19’ van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

29-10-2021 | door PW

Patiënt diabetes type 1 overlijdt dertien jaar eerder

Voor zowel mannen als vrouwen van 45 jaar met diabetes type 1 is de resterende levensverwachting naar verwachting ongeveer dertien jaar korter dan die van mensen zonder diabetes. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel en het RIVM, in opdracht van het Diabetes Fonds.

26-10-2021 | door PW

CHMP positief over nieuw middel bij triple-negatief mammacarcinoom

De Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP is positief over het verlenen van een handelsvergunning voor het gebruik van sacituzumab govitecan (Trodelvy) voor de behandeling van inoperabel lokaal gevorderd of gemetastaseerd triple-negatief mammacarcinoom (TNBC). Het middel is als monotherapie geïndiceerd voor patiënten bij wie twee of meer eerdere systemische therapieën, waaronder ten minste één voor gevorderde ziekte, onvoldoende uitkomst boden.

05-11-2021 | door PW

Tijdelijke toestemming: medicatiekosten verdubbeld

Apothekers verstrekten in de eerste helft van 2021 116.000 maal een geneesmiddel uit de productgroep Tijdelijke toestemming, al meer dan in heel 2020. Deze productgroep bestaat sinds 2018 en is bedoeld om geneesmiddeltekorten mee op te vangen. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

05-11-2021 | door SFK

CYP2C19-genotypering voor clopidogrel is bezig aan opmars

De vraag naar CYP2C19-genotyperingen voor clopidogreltherapie neemt sterk toe. Wijzigingen in de European Society of Cardiology-richtlijn en discussies binnen de neurologie aangaande de behandeling met clopidogrel, liggen hieraan ten grondslag. Van laboratoria wordt een grotere capaciteit verwacht, maar vooral ook een snellere dienstverlening.

05-11-2021 | door Ron H.N. van Schaik, Jesse Swen, Henk-Jan Guchelaar, Vera Deneer, Diederik Dippel, Jur ten Berg en Maja Matic

BBL’ers opleiden: SBA assessment maakt scherpe selectie op competenties mogelijk

Om het tekort aan apothekersassistenten op te vangen heeft de Haarlemse Coöperatieve Apothekers Vereniging samen met de Stichting Bedrijfsfonds Apotheken (SBA) een zij-instroomtraject ontwikkeld. Voor de screening van de kandidaten is het apotheekassessment van SBA onmisbaar, stelt Hans Mulder van De Zandvoortse Apotheek, die al enkele jaren meedoet aan het traject.

05-11-2021 | door Hans Mulder

Kunstmatige intelligentie verbetert vermogen om CYP2D6-activiteit te voorspellen

Met de huidige farmacogenetische analysetechnieken is het nog niet mogelijk om alle genetisch bepaalde variabiliteit in CYP2D6-activiteit te voorspellen. Door kunstmatige intelligentie te combineren met long-read sequencing zijn we volgens apotheker-onderzoeker Maaike van der Lee in staat de verklaarde variabiliteit te verhogen van 54% naar 79% en is het mogelijk om geneesmiddelmetabolisme nog nauwkeuriger te voorspellen.

05-11-2021 | door Maaike van der Lee

Zorg zonder logistiek

Drie apothekers die concludeerden dat zorg en logistiek onmogelijk goed te combineren zijn, besloten zich helemaal op zorg te gaan toeleggen en richtten daarvoor MinderPillen op. “Intensieve patiëntzorg op maat.”

05-11-2021 | door Frans van den Houdt

Vitamine D: vóór december geen aanvullend pakketadvies

Het Zorginstituut Nederland brengt vóór december 2021 geen aanvullend pakketadvies uit over vitamine D aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De Adviescommissie Pakket (ACP) binnen het zorginstituut wil zich nader beraden over het advies.

05-11-2021 | door KNMP

IT-evolutie

De IT-systemen in de apotheek zijn onze dagelijkse instrumenten. Een stroomstoring laat je direct merken dat je zonder werkende IT eigenlijk beter de deur kunt sluiten.

05-11-2021 | door Jacco Pesser, bestuurslid KNMP

KNMP-bestuurders op internationale podia

KNMP-bestuurders spraken recent op internationale podia over onder meer geneesmiddelentekorten, bekostigingssystematiek en gegevensuitwisseling tussen zorgverleners.

05-11-2021 | door KNMP

Rijden met morfine, dexamfetamine en medicinale cannabis

In Nederland geldt per geneesmiddel een door de KNMP ontwikkeld advies met betrekking tot de rijvaardigheid van de patiënt. Daarnaast zijn er in 2017 wettelijke grenswaarden opgesteld voor drugs in het verkeer. Deze grenswaarden gelden voor dexamfetamine, morfine en medicinale cannabis, ook wanneer deze middelen op recept zijn voorgeschreven.

05-11-2021 | door Els Dik

Twee apotheekbereidingen per 2022 niet langer vergoed

De aanspraakstatus van een aantal apotheekbereidingen verandert per 1 januari 2022 van ‘vergoed’ in ‘vergoeding onder voorwaarde’ en ‘niet vergoed’. Dat blijkt uit het overzicht van (doorgeleverde) apotheekbereidingen die de zorgverzekeraars hebben bekendgemaakt.

05-11-2021 | door Annemieke Horikx en Shiwai Ng
Back to top