Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW3

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Belangen

Vaccineren, vaccineren, vaccineren. Iets anders telt even niet. Met alle hens aan dek wordt getracht zo snel mogelijk zoveel mogelijk mensen een coronavaccin toe te dienen. Bij de voorbereiding van de campagne gericht op het ziekenhuispersoneel wilde de NVZA daarom graag meewerken, zoals voorzitter Gerard Hugenholtz toelicht.

22-01-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Kleine dingen

“Waar zal ik in mijn volgende column over schrijven? Iemand een idee?”, vroeg ik laatst tijdens de koffie. Ik liep al weken te malen over een goed onderwerp, maar er was nog niks bruikbaars boven komen borrelen.

22-01-2021 | door Dinemarie Kweekel, ziekenhuisapotheker laboratorium

Cruciale rol ziekenhuisapotheken bij vaccinatie acute zorg

In een grote logistieke operatie hebben ziekenhuisapothekers en apothekersassistenten het vaccineren van ruim 38.000 medewerkers in de acute zorg binnen vijf dagen succesvol gecoördineerd en uitgevoerd. “Met een zo kort houdbaar vaccin moesten we snel handelen.”

14-01-2021 | door PW

Dienstapotheek Eemland wint rechtszaak van zorgverzekeraars

Zorgverzekeraars Zilveren Kruis en Zorg en Zekerheid moeten alsnog een overeenkomst sluiten met Dienstapotheek Eemland, oordeelt de voorzieningenrechter in Utrecht. De zorgverzekeraars hadden onterecht het contract voor farmaceutische spoedzorg geweigerd.

12-01-2021 | door PW

Herexamen 2021 PW3

Welke bewering over de antipsychotica is juist?

20-01-2021 | door Suzan Gipmans, Geneesmiddel Informatie Centrum/KNMP

Perampanel inzetbaar als adjuvans voor jongere epilepsie-patiënt

Voor twee geneesmiddelen heeft de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) positief geadviseerd voor uitbreiding van indicaties.

22-01-2021 | door PW

Minder medicatierollen in 2020, maar voor meer weken

Nederlandse apotheken verstrekten in 2020 aan ruim 530.000 mensen medicatie via een geïndividualiseerde distributievorm, wat neerkomt op ongeveer 4,5% van alle geneesmiddelgebruikers. In totaal werd voor 22,5 miljoen weken medicatie in deze distributievorm geleverd. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

22-01-2021 | door SFK

Je gezondheid in je broekzak 24/7

Stel je voor, het verlenen van zorg aan je patiënten verloopt net zo vlot als het gebruik van je eigen smartphone. Hoe handig is dat. De persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) zou hiervoor wel het ideale vehikel kunnen zijn, betogen negentien masterstudenten Farmacie in Utrecht. Tijdens de keuzecursus Digitale Farmaceutische Zorg onderzochten zij de rol van de PGO in de apotheek.

22-01-2021 | door Brigitte Koch, Nienke Sikkes, Hananne Heil, Rob de Vries, Aukje Mantel-Teeuwisse en Claudia Rijcken

Tweede uitgifte goed moment voor gesprek over rijvaardigheid

Mensen die rijgevaarlijke geneesmiddelen gebruiken rijden de eerste twee weken van hun therapie geen auto, maar kruipen daarna weer achter het stuur. Hun eigen ervaring speelt een belangrijkere rol bij het besluit wel of niet te gaan rijden dan informatie over het effect van het geneesmiddel op reactievermogen en rijvaardigheid. Het tweede uitgiftegesprek kan uitkomst bieden.

22-01-2021 | door Esmeralda Hemme

Soms systemische bijwerking bij gebruik CGRP-remmers

CGRP-remmers zijn sinds twee jaar beschikbaar voor preventie van migraineaanvallen. Momenteel is nog weinig bekend over mogelijke niet-lokale bijwerkingen. Meldingen bij Bijwerkingencentrum Lareb tonen een verscheidenheid aan gemelde klachten: naast musculoskeletale symptomen vielen Raynaudklachten en gewichtstoename op.

22-01-2021 | door Petra Zweers en Corine Ekhart

Veiligheid febuxostat tegen jicht minstens gelijk aan die van allopurinol

Behandeling met febuxostat bij het voorkómen van jichtaanvallen is niet inferieur aan allopurinol wat betreft de cardiovasculaire veiligheid. Langdurig gebruik is ook niet geassocieerd met een toegenomen risico op overlijden of een ernstige bijwerking in vergelijking met allopurinol.

22-01-2021 | door Linda de Graaf

Dosisaanpassing anti-schimmelmiddel noodzakelijk bij obese patiënten

De dosering van anti-schimmelmedicatie moet ten opzichte van het advies in de bijsluiter worden aangepast bij (morbide) obese patiënten. Dit kan bijwerkingen verminderen en de effectiviteit verhogen, wat essentieel is bij medicatie tegen invasieve schimmelziekten. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc en het St. Antonius ziekenhuis. “Geen van de vier onderzochte middelen wordt optimaal gedoseerd bij obese patiënten.”

22-01-2021 | door Roeland Wasmann, Catherijne Knibbe en Roger Brüggemann

Afbouwen met hulp van benzomoe

Het gepieker en de stress die de corona­tijd met zich meebrengt, zorgen voor extra benzodiazepinegebruik, merken ze achter de balie bij de Amersfoortse Apotheek Orion. Met Benzomoe proberen zij deze patiënten van hun “pammetje” af te krijgen.

22-01-2021 | door Annemiek Veelenturf

PRISMA-symposium 2021 open voor abstracts

Apothekers kunnen tot 5 april hun abstract indienen voor het PRISMA-symposium 2021. De beste abstracts worden gepubliceerd in het Nederlands Platform voor Farmaceutisch Onderzoek.

22-01-2021 | door KNMP

Apart Q&A-overzicht over coronavaccins op KNMP.nl

Een apart overzicht met vragen en antwoorden (Q&A) over vaccins tegen het coronavirus is op KNMP.nl beschikbaar gesteld voor apothekers en hun team. Deze pagina is een aanvulling op de Q&A over het coronavirus in het algemeen. De informatie op KNMP.nl wordt voortdurend up-to-date gehouden.

22-01-2021 | door KNMP

Vaccinatie

Het is zover. Vaccins die in sneltreinvaart zijn ontwikkeld, getest, geproduceerd en gedistribueerd worden nu toegediend. Na een hectisch jaar waarin ons leven gedomineerd werd door het coronavirus, gloort er licht aan het eind van de tunnel.

22-01-2021 | door Sijtze Blaauw, bestuurder KNMP

‘Wij maken werk van signalen die apothekers ons geven’

In deze aflevering van de rubriek ‘Een dag met …’ lopen we mee met Michou Kortrink, districtscoördinator van de districten Noord en Noordwest I. Kortrink is sinds april 2020 de verbindende schakel tussen het KNMP-bureau in Den Haag en alle leden op lokaal, regionaal en districtsniveau in het noorden van het land. Sinds de uitbraak van het coronavirus houdt zij vanaf Texel contact met de leden.

22-01-2021 | door Desi van Eendenburg
Back to top