Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Afbouwen met hulp van benzomoe

Stijgend benzodiazepinegebruik te lijf met doosje, blog en afbouwbegeleiding.

PW3 - 22-01-2021 | door Annemiek Veelenturf
Jeroen Jumelet
Het gepieker en de stress die de corona­tijd met zich meebrengt, zorgen voor extra benzodiazepinegebruik, merken ze achter de balie bij de Amersfoortse Apotheek Orion. Met Benzomoe proberen zij deze patiënten van hun “pammetje” af te krijgen.
Afbouwen met hulp van benzomoe

Het valt op, achter de balie. Sinds de coronatijd komen niet alleen meer mensen voor benzodiazepines, ook het chronisch gebruik neemt toe. Apotheker Milad Rahigh merkt bovendien dat gebruikers zich defensiever opstellen. “Ging een medicatiegesprek over benzodiazepinegebruik voorheen vrij makkelijk, nu zeggen mensen vooraf: ik wil best praten, maar kom niet aan mijn pammetje.”

Wat precies de oorzaak is, weet Rahigh niet. Maar duidelijk is dat de coronapandemie veel mensen extra stress, gepieker en zorgen geeft, waardoor ze mogelijk sneller naar slaapmedicatie grijpen. “Onze apothekersassistent Aaltine Bakker wilde het er niet bij laten zitten. Ze kwam met het idee van Benzomoe, waarbij iedereen die bij ons benzodiazepines komt halen een extra doosje meekrijgt met een bijzondere bijsluiter.”

Die bijsluiter verwijst naar de website www.benzomoe.nl, waar Rahigh in een blog uitlegt dat benzo’s vooral veel nadelen hebben – zoals sufheid, risico op vallen en botbreuk en een grotere kans op dementie – en géén voordelen. “Immers, al heel snel geven ze geen effect.”

Wie stopt, krijgt te maken met een “zeurend brein”, dat “misleidende boodschappen uitzendt” omdat het geen zin heeft in veranderingen, legt hij uit in het filmpje. Dat negeren, leidt tot fysiek ongemak, zoals onrust en slecht slapen. De site biedt de mogelijkheid een afspraak met de apotheek te maken voor een begeleidings­gesprek, compleet met afbouwschema’s.

Testfase

“We zitten in de testfase, en krijgen leuke reacties”, zegt Rahigh. “Eén persoon vroeg waarom we dit niet eerder zijn begonnen. Verrassend was dat een man van 91 besloot mee te doen, na jarenlang temazepamgebruik. We willen Benzomoe dit jaar groter maken, door POH’s erbij te betrekken en meer nadruk te leggen op preventie.”

Verheugd: “We laten met Benzomoe aan de buitenwereld zien dat apothekers er niet zijn om zoveel mogelijk pillen te verkopen, maar om goede farmaceutische zorg te leveren”, aldus Milad Rahigh. “Dat vind ik het allerleukste.”

Milad Rahigh, met naast hem Benzomoe-bedenker Aaltine Bakker: “Iedere benzodiazepinegebruiker krijgt een speciaal doosje mee.”

Document acties

gearchiveerd onder: afbouwen, apotheek orion, benzomoe
Back to top