Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW22

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Euforie

Ook heel klein, net als een virus, en al even dodelijk: de malariaparasiet. Niet alleen in een bepaald pandemiejaar, maar ieder jaar. Jaar in jaar uit, honderdduizenden doden, vooral kinderen jonger dan 5 jaar. Maar waar is het vaccin? In ontwikkeling, horen we al jaren.

04-06-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

NZa en Zorginstituut: verbeteren zorgstelsel is nú nodig

Deze pandemie biedt nu het momentum om organisatie, aanbod en financiering van de zorg duurzaam te verbeteren. Dit schrijven Marian Kaljouw en Sjaak Wijma, bestuursvoorzitters van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en Zorginstituut Nederland, in een open brief aan zorgbestuurders. “Deze veranderingen vragen om lef en leiderschap”.

27-05-2021 | door PW

Duurzaam

Na maanden wachten mag ook ik eindelijk mijn boodschappen bestellen bij de duurzaamste online supermarkt van ons land. Op een door mij gekozen moment staat een uiterst vriendelijke bezorger met zijn elektrische auto voor de deur.

04-06-2021 | door Linda van den Goor, bestuurslid VJA en aios ’s-Gravelandse

Herexamen 2021 PW22

Welk middel wordt niet meer aanbevolen bij rosacea?

02-06-2021 | door Anneke Cancrinus, Geneesmiddel Informatie Centrum/KNMP

Blokhuis verbiedt designer drug 3-MMC

De designer drug 3-MMC komt op Lijst II van de Opiumwet en is voortaan verboden. Dat heeft staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) besloten naar aanleiding van zorgwekkende signalen over de gezondheidsrisico’s van dit middel.

27-05-2021 | door PW

Huisartsen negeren richtlijnen bij voorschrijven quetiapine

Huisartsen en psychiaters schrijven het antipsychoticum quetiapine voor bij slaapproblemen, terwijl de richtlijnen benadrukken dit niet te doen. Dat blijkt uit onderzoek van het journalistiek platform Pointer van KRO-NCRV.

26-05-2021 | door PW

Psychologische interventies goed alternatief voor antidepressiva

Bepaalde psychologische interventies zoals Preventieve Cognitieve Therapie (PCT) en Mindfulness-Based Cognitieve Therapie (MBCT) zijn een goed alternatief voor antidepressiva. Dit blijkt uit onderzoek van Claudi Bockting en Josefien Breedvelt van het Amsterdam UMC.

21-05-2021 | door F.J.M van den Houdt (461233)

Tweede SGLT-2-remmer bij hartfalen op komst

Empagliflozine (Jardiance) heeft een positief advies ontvangen voor registratie bij hartfalen van de geneesmiddelencommissie voor humane middelen, de CHMP, van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).

04-06-2021 | door KNMP

Met pseudoniemen beter beeld medicijngebruik

De SFK ontving in 2020 pseudoniemen van ongeveer 90% van de SFK-deelnemers. Deze pseudoniemen helpen de SFK om in rapportages voor apothekers geneesmiddelgebruik beter in kaart te brengen en om nauwkeurigere schattingen te maken van aantallen medicijngebruikers. Aldus het SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

04-06-2021 | door SFK

‘Jonge apothekers durven niet altijd de volledige waarheid te vertellen’

Meer jonge ziekenhuisapothekers in opleiding hebben te kampen met een onveilig opleidingsklimaat dan eerder gedacht, blijkt uit een enquête van JongNVZA. De vereniging heeft gezond en veilig werken in de ziekenhuisapotheek daarom tot speerpunt gebombardeerd, vertelt voorzitter Suzan Detert Oude Weme. “Iedereen moet altijd alles kunnen en durven zeggen zonder in de problemen te komen.”

04-06-2021 | door Frans van den Houdt

‘Tijd voor landelijk handboek parenteralia’

In ziekenhuizen door heel Nederland worden handboeken parenteralia geraadpleegd voor het bereiden, opslaan en toedienen van parenterale geneesmiddelen. Promovendus Frank Doesburg onderzocht hoe deze handboeken in Nederland tot stand komen. Zijn belangrijkste conclusie: “Het is weer tijd voor een landelijk handboek parenteralia.”

04-06-2021 | door Frank Doesburg

Voorkeur lamotrigine bij focale epilepsie

Levetiracetam of zonisamide zijn geen anti-epileptica van eerste keuze voor patiënten met focale epilepsie. Lamotrigine zou de standaardbehandeling moeten zijn in toekomstige onderzoeken.

04-06-2021 | door Linda de Graaf

Donanemab lijkt cognitie te verbeteren bij vroege Alzheimer

Bij patiënten met vroege ziekte van Alzheimer resulteert donanemab in een betere samengestelde score voor cognitie in vergelijking met placebo na 76 weken. De betere score geldt ook voor de mogelijkheid activiteiten in het dagelijks leven uit te oefenen. De resultaten voor de secundaire uitkomsten waren gemengd.

04-06-2021 | door Linda de Graaf

Toenemend aantal gezondheidsincidenten met partydrug 3-MMC

In de media verschijnen steeds vaker berichten over gezondheidsincidenten met de designer drug 3-MMC. Er wordt gewaarschuwd voor verslaving en zelfs overlijden. Ook het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) ziet steeds vaker 3-MMC-vergiftigingen.

04-06-2021 | door Annette Nugteren-van Lonkhuyzen, Eric Franssen, Dylan de Lange, Antoinette van Riel en Laura Hondebrink

Beleg pensioengeld verantwoord

Apothekers die pensioen opbouwen bij Stichting Pensioenfonds Openbaar Apothekers hebben er recht op te weten of hun geld in discutabele bedrijven wordt belegd, betoogt Majid Ghalit. Hij is een petitie gestart om opheldering te krijgen.

04-06-2021 | door Majid Ghalit

Vervuiling schokt apotheker

Het bezoek aan een farmacotherapeutisch overleg over medicijnresten in water opende Cynthia Ong haar ogen; ze wist niet dat medicijnen zoveel schade aanrichten in het milieu. “Beschamend dat ik daar niet eerder bij heb stilgestaan.”

04-06-2021 | door Edwin Bos

‘Handreiking Kwetsbare ouderen thuis’ geactualiseerd

De handreiking ‘Kwetsbare ouderen thuis, handreiking voor integrale zorg en ondersteuning in de wijk’ is geactualiseerd. In de herziene handreiking zijn nieuwe en vernieuwde instrumenten en werkwijzen toegevoegd. Ook is deze verrijkt met actuele informatie.

04-06-2021 | door KNMP

Blik vooruit

Op vaste momenten in het jaar biedt de KNMP haar leden een aantal activiteiten aan. Denk aan de congressen en de districtsledenbijeenkomsten. Dit waren altijd fysieke ontmoetingen, die we door de coronacrisis ineens online moesten aanbieden. Uit evaluaties blijkt dat veel apothekers hunkeren naar het verleden, maar er zijn misschien nog wel meer leden die de online versies wel zo waardevol vinden.

04-06-2021 | door Eric Janson, algemeen directeur KNMP

Europese wet van kracht met strengere eisen medische hulpmiddelen

Omdat de Europese Medical Devices Regulation (MDR) sinds 26 mei 2021 van kracht is, moeten medische hulpmOmdat de Europese Medical Devices Regulation (MDR) sinds 26 mei 2021 van kracht is, moeten medische hulpmiddelen die op de Europese markt worden gebracht aan strengere eisen voldoen. De nieuwe regels gelden ook voor hulpmiddelen die al op de markt zijn.iddelen die op de Europese markt worden gebracht aan strengere eisen voldoen. De nieuwe regels gelden ook voor hulpmiddelen die al op de markt zijn.

04-06-2021 | door KNMP
Back to top