Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW1en2

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Prikken

Dit jaar zal in het teken staan van het coronavaccin. Van de megaoperatie die nodig is om zo snel mogelijk zo veel mogelijk mensen te vaccineren zodat lockdowns en quarantaines tot het verleden gaan behoren. Naast de ongetwijfeld aanhoudende twijfels bij mensen of ze zich wel of niet moeten laten inenten. Overheden adviseren dwingend, maar verplichten niks.

08-01-2021 | door Frans van den Houdt

Klinisch onderzoek in ziekenhuizen nog niet op orde

Klinisch onderzoek in de Nederlandse ziekenhuizen is op een goed niveau, maar de toestemmingsprocedure is niet overal op orde. In enkele gevallen voerden de onderzoekers al studiehandelingen uit voordat de proefpersonen schriftelijk toestemming hadden gegeven. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

17-12-2020 | door PW

Zichtbaar

Ook aan het eind van 2020 was het zover: hamsteren. Waar het gros van de werkende Nederlanders lekker genoot van zijn kerstvakantie, was in de apotheek de drukte weer toegeslagen.

08-01-2021 | door Chiara Bernoster-van Rodijnen, apotheker ouderenzorg

Voorschrijven zonder fysiek contact tijdelijk toegestaan

Door het coronavirus is het voor artsen tijdelijk toegestaan na een videoconsult via internet geneesmiddelen voor te schrijven aan patiënten die zij nog niet eerder fysiek hebben gezien. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

14-12-2020 | door PW

Herexamen 2021 PW1/2

Welke nieuwe geneesmiddelgroep is in de G-Standaard opgenomen in verband met de geneesmiddeltekorten?

06-01-2021 | door Marga Nijenhuis, wetenschappelijk medewerker Geneesmiddel Informatie Centrum/KNMP

COPD-patiënten ervaren problemen met inhalator Duaklir Genuair

COPD-patiënten die de inhalator Duaklir Genuair gebruiken, kunnen problemen ervaren met inhaleren. Dat blijkt uit zestien meldingen die Bijwerkencentrum Lareb hierover heeft ontvangen.

21-12-2020 | door PW

HER2-aangrijpingspunt voor nieuwe mammacarcinoom-behandeling

Twee middelen tegen HER2-positief mammacarcinoom ontvingen een positief advies van de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) voor een handelsvergunning.

08-01-2021 | door PW

Weer minder gebruikers van vitamine D in 2020

Sinds de pakketwijziging per 1 januari 2019, waarin de overheid bepaalde vitamines en mineralen uit het basispakket haalde, neemt het aantal gebruikers van receptplichtige vitamine D3 gestaag af. Ten opzichte van 2019 is het aantal gebruikers in 2020 gedaald met bijna 3% tot 880.000. Dalende gebruikersaantallen zorgen evenwel niet voor een afname van de uitgaven. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

08-01-2021 | door SFK

Miriam Sturkenboom helpt mee aan grootschalige covid-19-vaccinatie

Om snel te kunnen reageren op meldingen van bijwerkingen van corona­vaccins, is het afgelopen jaar een speciale Europese infrastructuur opgetuigd. Met noodzakelijke protocollen voor nader onderzoek. De Utrechtse hoogleraar Miriam Sturkenboom was hier nauw bij betrokken. “We willen goed voorbereid zijn op alle mogelijke eventualiteiten.”

08-01-2021 | door Frans van den Houdt

Keuzehulp helpt roker aan geschikte stopmethode

Roken veroorzaakt veel vermijdbare ziekten en sterfte. Een manier om succesvol te stoppen met roken, is het gebruik van een bewezen effectieve stopmethode. Een online keuzehulp kan helpen een geschikte stopmethode te kiezen. Onderzoekers uit Maastricht en Amsterdam analyseren gebruik en effectiviteit van de online keuzehulp.

08-01-2021 | door Thomas Gültzow, Eline Suzanne Smit, Carmen D. Dirksen en Ciska Hoving

Afbouw medicatie helpt behandeling en kwaliteit van leven patiënt te verbeteren

Om de medicamenteuze behandeling te verbeteren en daarmee de kwaliteit van leven en het gezondheidswelzijn van de individuele patiënt, is de module Minderen en stoppen van medicatie ontwikkeld, onderdeel van de multidisciplinaire richtlijn Polyfarmacie bij ouderen. Ter ondersteuning zijn tien kennisdocumenten vervaardigd voor veel voorkomende geneesmiddelgroepen bij ouderen, terwijl de STOPP-START-criteria zijn herzien.

08-01-2021 | door Henk-Frans Kwint, Amanda van Walraven, Monique Verduijn, Wilma Knol en Rob van Marum

Hof: ontslag op staande voet van apothekersassistent was terecht

Een apothekersassistent gaf meerdere keren het diabetesmedicijn Komboglyze mee zonder recept van een arts. Zij deed dit zonder overleg met en zonder controle van de apotheker, die haar daarom op staande voet ontsloeg. De assistent liet het daar niet bij zitten en stapte naar de rechter. Daar ving zij bot, zowel bij de kantonrechter als in hoger beroep bij het gerechtshof.

08-01-2021 | door Catelijne Bach en Arvid Munsters

Podcast: positief over medicijnen

De Apothekers Podcast van Harm Geers is sinds oktober 2020 in de lucht om mensen te doordringen van de positieve effecten van geneesmiddelen. “Ik laat horen dat de apotheker het verschil kan maken.”

08-01-2021 | door Frans van den Houdt

Samen

08-01-2021 | door Aris Prins, voozitter KNMP

Module minderen en stoppen verbetert kwaliteit van leven

De module Minderen en Stoppen van medicatie vormt samen met de module Medicatiebeoordeling een goede basis voor apothekers en artsen om met elkaar de farmacotherapie voor de patiënt te optimaliseren. ‘Een pilletje minder’ kan de kwaliteit van leven verhogen, daar werk je toch graag aan mee!

08-01-2021 | door Steven Verhagen-Smits, openbaar apotheker en bestuurder KNMP
Back to top