Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW51/52

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Bijzondere verhalen

Hoe zwaar het was, en hoe ver. Met die variant op de prachtige zin (“Hoe warm het was en hoe ver”) uit Camera Obscura van de negentiende-eeuwse schrijver Hildebrand (pseudoniem Nicolaas Beets) is het afgelopen jaar naar mijn mening treffend samen te vatten. Worstelen met alle beperkende maatregelen en verdriet, terwijl het licht aan het eind van de tunnel alsmaar ver weg blijft.

18-12-2020 | door Frans van den Houdt

Nivel: impact corona op medicatietrouw ‘verrassend gering’

De coronamaatregelen hebben op een klein aantal gebruikers van chronische medicatie een negatieve impact gehad. Doordat ze thuis moesten werken en soms ook hun kinderen opvangen, misten ze regelmatig doseringen. De meeste geneesmiddelgebruikers bleven echter medicatietrouw tijdens de pandemie. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel.

18-12-2020 | door Frans van den Houdt

Veilig maar boos

Scenario 1: “Zo Claudia, sluit jij de patiënt even? Let op dat je de hechtingen netjes afmaakt.” Claudia, doktersassistent, kijkt verbaasd. “Maar dokter, dat heb ik nog nooit gedaan, dat mag ik helemaal niet!” “Jawel joh, ik heb daar echt geen tijd voor. Ik kom straks wel even kijken of het goed is gedaan. Als het niet lukt, roep maar even.” Met trillende vingers gaat Claudia aan het werk.

18-12-2020 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen, ziekenhuisapotheker

Herexamen 2020 PW51/52

Welke bewering over de eigenschappen van de types cannabisvariëteiten is waar?

16-12-2020 | door Heleen Kuijper-Tissot van Patot en Hilde Jelsma, apothekers bij Clinical Cannabis Care

IGJ: opnieuw verpakte coronatest minder betrouwbaar

Het is niet toegestaan coronatesten die zijn verpakt in bundels anders te verpakken of te verkopen als losse exemplaren. Dit levert risico’s op voor de kwaliteit en veiligheid van de zorg, bijvoorbeeld omdat de gebruiksaanwijzing ontbreekt of onjuist is, of omdat niet de juiste onderdelen bij elkaar zijn verpakt. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

07-12-2020 | door PW

‘Pak het verdienmodel van de farmaceutische industrie aan’

In de farmaceutische industrie wegen de belangen van aandeelhouders zwaarder dan de gezondheid van mensen. Dit winstgedreven systeem, dat leidt tot torenhoge prijzen en ontoegankelijke geneesmiddelen, moet veranderen. Dat schrijven GroenLinks en de Europese Groenen in een brief aan de Europese Commissie en regeringsleiders.

03-12-2020 | door PW

Nodig: update productinformatie (hydroxy)chloroquine

De veiligheidscommissie van het Europees medicijnagentschap, de PRAC, beveelt aan de productinformatie van chloroquine- of hydroxychloroquine-bevat­tende geneesmiddelen te updaten.

18-12-2020 | door PW

Remdesivir is misschien ‘geen wondermiddel’, maar wel hét middel van het jaar

Om het eerste middel dat geregistreerd werd voor COVID-19, remdesivir, kunnen we aldus ziekenhuisapotheker Alwin Huitema dit jaar niet heen. Het staat dan ook op nummer één in de Top 3 Geneesmiddelen. Op de voet gevolgd door twee gentherapieën: Zolgensma op twee en Libmeldy op drie. “Ik heb een zwak voor echt zeldzame ziektes.”

18-12-2020 | door Maarke Roelofs

‘Veerkracht zorgverleners is heel indrukwekkend’

Worden zorgverleners altijd al geconfronteerd met menselijk leed en hoge werkdruk, het afgelopen coronajaar was ook voor hen totaal anders. De vertrouwde zorg veranderde in snel tempo, wat leidde tot onrust en stress. Twee deskundigen vertellen hoe ze zorgverleners begeleiden. “Een goed gesprek doet wonderen.”

18-12-2020 | door Frans van den Houdt

‘Dit was de heftigste periode tijdens mijn werk als apotheker’

Ineens is het dorp waar je werkt voorpaginanieuws. Je apotheek staat in de gemeente met de meeste besmettingen op de Veluwe en daarmee in de top 5 van Nederlandse gemeentes met het hoogste aantal besmettingen. “Ik kan gerust zeggen dat het afgelopen voorjaar de heftigste periode is geweest tijdens mijn werk als apotheker.”

18-12-2020 | door Linda de Graaf

Stille getuigen

Voor het Pharmaceutisch Weekblad mag ik als fotograaf met regelmaat op pad voor een portret van een apotheek, apotheker of apothekersassistent. De apotheek en de zorg in bredere zin zijn het speelveld waarin ik mijn werk het liefst tot uitvoering breng.

18-12-2020 | door Marieke de Lorijn

‘Voelt goed dat we palliatieve traject konden verbeteren’

Door steeds in contact te blijven met de zoon van een patiënt wist Thomas van Pul aan het begin van de coronacrisis te voorkomen dat een palliatieve sedatie faliekant zou mislukken. De casus heeft hem aangegrepen. “Dit toont hoe belangrijk het is dat de drempel van de apotheek laag is.”

18-12-2020 | door Frans van den Houdt

‘We zagen iets groots op ons afkomen, dat versterkte de saamhorigheid’

Corona was voor veel Nederlanders nog een ver-van-mijn-bedshow toen instellingsapotheker Mark Niestijl de grote impact zag van dit nieuwe virus. Samen met collega-apothekers en apotheekmedewerkers verzorgde hij de medicatievoorziening in een tot coronazorgcentrum omgebouwd hotel. “Iedereen is betrokken, dat is bijzonder om te ervaren.”

18-12-2020 | door Edwin Bos

Reductie LDL ook bij ouderen zinvol

Bij patiënten van 75 jaar en ouder is het verlagen van het LDL net zo effectief als bij jongere personen in het verlagen van het cardiovasculaire risico.

18-12-2020 | door Linda de Graaf

Golimumab verbetert functie β-cellen bij jongere met diabetes type 1

Bij kinderen en jongvolwassenen met nieuw gediagnosticeerde diabetes type 1 verbetert golimumab de endogene insulineproductie ten opzichte van placebo. Ook hebben pa­tiën­ten minder exogeen insuline nodig.

18-12-2020 | door Linda de Graaf

‘Vooral het eenzame sterven greep me heel erg aan’

Een Nederlandse apotheker die ook als singer-­songwriter doordringt tot de muziekscene in de Verenigde Staten kom je niet vaak tegen. Zijn eerder dit jaar uitgebrachte coronasong kreeg veel lof, waardoor Peter van Leeuwen nu overweegt een nieuw carrièrepad in te slaan.

18-12-2020 | door Frans van den Houdt

Coronapandemie inspireert tot hands-on studiemodel: ‘never waste a good crisis’

De coronacrisis bracht ook nieuwe uitdagingen voor de ziekenhuisfarmacie. Om hieraan een actieve bijdrage te kunnen leveren zetten ziekenhuisapothekers in opleiding een virtueel managementteam op. “Op deze manier kun je tijdens je opleiding meer ervaring opdoen in het leiden van een ziekenhuisapotheek.”

18-12-2020 | door Delia Titre

‘Het wordt druk, daar zie ik absoluut niet tegenop’

In tijden van corona moeten zorgen voor het wereldwijde transport van medicijnen, vaccins en beschermingsmiddelen is een zware klus, maar volgens apotheker Astrid Thorissen ook spannend en historisch. “Ik ben een positief ingesteld persoon.”

18-12-2020 | door Frans van den Houdt

‘Iedereen was gespannen, maar ook super gemotiveerd en geconcentreerd’

Ziekenhuisapotheker Eileen van der Stoep voelde door de grote media-­aandacht tijdens de coronacrisis extra druk om de tekorten aan propofol en midazolam op te vangen. Een eenmaal thuis waren er ’s avonds vaak nog coronagerelateerde webinars. “Het ziekenhuis zat fulltime in mijn hoofd. Dat vergt veel van je krachten.”

18-12-2020 | door Frans van den Houdt

Teststraat voor apotheken

Een medewerker met milde corona-­achtige klachten geeft onrust in de apotheek. Chris Sindhunata wil snel kunnen testen en opende daarom zelf een teststraat voor apotheken en enkele gelieerde bedrijven. “Met onze PCR-­labtest weten we binnen een dag of een medewerker besmet is met corona.”

18-12-2020 | door Edwin Bos

Jaarplan

18-12-2020 | door Eric Janson, algemeen directeur KNMP

Vergoeding LSP opnieuw met jaar verlengd

De vergoeding voor het gebruik van het Landelijk Schakelpunt (LSP) is opnieuw met een jaar verlengd. Apotheken krijgen hiervoor in 2021 een bijdrage van € 1365.

18-12-2020 | door KNMP

VWS en KNMP in gesprek over rol apothekers bij vaccineren

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is in gesprek met de KNMP over de rol van apothekers bij de komende COVID-19-vaccinatie.

18-12-2020 | door KNMP

KNMP jaar in beeld

De coronacrisis zet de apothekers aan het werk. In de openbare apotheek, in het ziekenhuis, in de industrie, bij beleid. Overal zijn extra werkzaamheden verricht en heeft de apotheker het eigen profiel wat scherper kunnen stellen.

18-12-2020 | door KNMP

Toekomstvisie 2025: voor álle apothekers herkenbaar

De Toekomstvisie Openbare Farmacie en de Toekomstvisie Apotheker Geneesmiddel & Maatschappij (AGM) zijn sinds november 2020 gereed. Samen met de reeds ontwikkelde visiedocumenten van de verenigingen voor industrie-­apothekers (NIA) en ziekenhuisapothekers (NVZA) kan nu de basis worden gelegd voor de KNMP Toekomstvisie 2025 voor de gehele beroepsgroep.

18-12-2020 | door Desi van Eendenburg
Back to top