Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW05

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Hamsteren

Preppers worden ze genoemd, mensen die zich voorbereiden op het einde der tijden (of andere rampspoed). Maar de term wordt de laatste jaren ook gebruikt voor de Britten die, beducht voor lang aanhoudende tekorten door de Brexit, voorraden aanleggen van voedsel en medicijnen die van het Europese vasteland komen.

31-01-2020 | door Frans van den Houdt

Klimaatbewuste pil

Wie naar een nieuwjaarsconference heeft geluisterd rond de jaarwisseling zal er de afgelopen weken vast over nagedacht hebben: het klimaat, stikstofcrisis en carbon footprints. Zelf vraag ik mij dan af welke duurzame veranderingen ik zelf zou kunnen maken, en hoeveel klimaatwinst dit zou opleveren.

31-01-2020 | door Dinemarie Kweekel, ziekenhuisapotheker laboratorium

Rechter: NZa moet huiswerk bereidingen overdoen

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) moet beter motiveren waarom apothekers een eigen bereiding voortaan ook vergoed krijgen als er wel een geregistreerd geneesmiddel verkrijgbaar is. Dat oordeelde het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb), in een rechtszaak die de farmaceutische industrie en bereidingsapotheken aanspanden.

27-01-2020 | door PW

Bruins: geen herbeoordeling voor ranolazine

Het geneesmiddel ranolazine, dat effectief zou zijn voor vrouwen met hartklachten, komt niet in aanmerking voor een herbeoordeling voor vergoeding vanuit het basispakket. Dat stelt minister Bruno Bruins van Medische Zorg in antwoord op Kamervragen van PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen.

22-01-2020 | door PW

LUMC gaat medicatie printen voor kinderen

Omdat veel jonge kinderen moeite hebben met slikken start het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) met het printen van medicatie op maat met behulp van een 3D-printer.

23-01-2020 | door PW

Herexamen 2020 PW 05

Welke van de onderstaande uitspraken wordt onderbouwd door de resultaten van de studie netwerk-meta-analyse over anti-depressiva bij depressie?

29-01-2020 | door Geurt van den Brink en Annemarie Heersche

Advies: gebruik ingenolmebutaat-gel onderbreken

De Pharmacovigilance Risk Assess­ment Committee (PRAC), de veiligheidscommissie van het EMA, adviseert patiënten de behandeling met ingenolmebutaat-gel (Picato) te onderbreken, terwijl de commissie het onderzoek naar de veiligheid van het middel voortzet. Ingenolmebutaat-gel wordt gebruikt bij de behandeling van de huidaandoening actinische keratose.

30-01-2020 | door PW

‘Onvoorspelbaar wanneer en waaraan tekorten ontstaan’

Het ministerie van VWS en zorgpartijen hebben zich in de aanloop naar de Brexit ingezet om de gevolgen voor de geneesmiddelenvoorziening binnen de perken te houden. Extra voorraden zijn aangelegd en voor kritieke middelen zijn alternatieven gezocht. “Het is nog te vroeg om te zeggen hoe de handelsrelatie met de Britten er in de toekomst gaat uitzien.”

31-01-2020 | door Frans van den Houdt

Lage dosering colchicine beschermt na hartinfarct

Bij patiënten met een recent myocardinfarct leidt een dagelijkse dosering van 0,5 mg colchicine tot een significant lager risico op een ischemische cardiovasculaire gebeurtenis in vergelijking met placebo.

31-01-2020 | door Linda de Graaf

Edonerpic is veilig maar niet effectief bij de ziekte van Alzheimer

Edonerpic lijkt veilig en wordt goed verdragen, met de verwachte gastro-intestinale bijwerkingen vroeg in de behandeling. Voor een klinisch effect bij milde tot matige ziekte van Alzheimer werd geen bewijs gevonden.

31-01-2020 | door PW

Doorgebruik medicatierollen in ziekenhuis vermindert spillage

Medicatierollen kunnen in veel gevallen worden doorgebruikt in het ziekenhuis, naar tevredenheid van verpleging en patiënt. Met deze werkwijze wordt tijd bespaard in het logistieke proces in het ziekenhuis en spillage van medicijnen tegengegaan. Dit blijkt uit onderzoek in het Reinier de Graaf ziekenhuis. “Het is wenselijk dat zelfregie wordt gestimuleerd bij patiënten.”

31-01-2020 | door Mandy Kok, Remy Kleijn, Erik Meijer en Jeroen Diepstraten

Tuchtcollege schrapt apotheker voor frauduleuze declaraties

Voor het omzeilen van het preferentiebeleid met speciaal ontwikkelde software werd een apotheker van Verenigde Apotheken Limburg (VAL), bestuurder van deze apotheekketen, door de strafrechter veroordeeld voor valsheid in geschrift. Het Regionaal Tuchtcollege nam deze zaak zwaar op en schrapt de apotheker uit het BIG-register.

31-01-2020 | door Catelijne Bach en Wouter van Loon

Bij weinig RA-ziekteactiviteit kan dosis biological vaak omlaag

Een groot aantal patiënten met reumatoïde artritis (RA) kan de dosering van hun biological verlagen als zij weinig of geen ziekteactiviteit hebben. Dit blijkt uit het proefschrift van Lise Verhoef, onderzoeker van de Sint Maartenskliniek in Nijmegen. Veel RA-patiënten hebben baat bij het gebruik van biologicals, maar ondervinden ook nadelen als dosisafhankelijke bijwerkingen. De meesten staan positief ten opzichte van afbouwen.

31-01-2020 | door Lise Verhoef

Van proces naar patiënt

Poliklinisch apothekers en ziekenhuisapothekers in het HagaZiekenhuis werken volgens de Value Based Healthcare-methode samen in groepen rondom indicaties. Ziekenhuisapotheker Annemieke Grootswagers: “We hebben de muren tussen klinische en poliklinische farmacie opgeheven.”

31-01-2020 | door Edwin Bos

KNMP-bestuur royeert F.E. Abarchan

Het KNMP-bestuur heeft besloten het lidmaatschap van F.E. Abarchan met onmiddellijke ingang op te zeggen. De reden van het royement is een uitspraak van de rechtbank van Midden-Nederland, die de apotheker tot een gevangenisstraf van twaalf maanden, waarvan vier voorwaardelijk, veroordeelde.

31-01-2020 | door KNMP

‘Data tonen steeds beter wat feitelijk gebeurt in de wereld’

Dat de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) aflevergegevens verzamelt uit de apotheek, is bekend. Maar niet iedereen weet dat de stichting ook rapportages maakt, cursussen geeft en het ministerie van VWS adviseert. In deze aflevering van de rubriek ‘Een dag met …’ lopen we mee met SFK-manager Jeroen Lukaart.

31-01-2020 | door Ilse Broekweg

Minister Bruins wijzigt de Regeling zorgverzekering

De bijlage 2-voorwaarden van de Regeling zorgverzekering zijn gewijzigd. De minister heeft het besluit hiertoe gepubliceerd in het Staatsblad. De wijzigingen treden met terugwerkende kracht in werking vanaf 1 januari 2020.

31-01-2020 | door KNMP

Medicatieoverdracht

Ik krijg in de apotheek nog dagelijks faxen met geprinte recepten, veelal voorzien van geschreven aantekeningen. Wat wordt bedoeld, is niet altijd even duidelijk. Ik hoef niet uit te leggen dat dit zeer foutgevoelig is. Het gevolg is bellen met het ziekenhuis, wat veel tijd kost.

31-01-2020 | door Reinier Bax, voorzitter LOA
Back to top