Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Klimaatbewuste pil

Wat is de carbon footprint van een paracetamolletje?

PW05 - 31-01-2020 | door Dinemarie Kweekel, ziekenhuisapotheker laboratorium
Wie naar een nieuwjaarsconference heeft geluisterd rond de jaarwisseling zal er de afgelopen weken vast over nagedacht hebben: het klimaat, stikstofcrisis en carbon footprints. Zelf vraag ik mij dan af welke duurzame veranderingen ik zelf zou kunnen maken, en hoeveel klimaatwinst dit zou opleveren.
Klimaatbewuste pil

Over dat laatste is eigenlijk verrassend weinig info te vinden. Een elektrische auto stoot tijdens het rijden geen CO2 uit, maar de enorme hoeveelheid energie in de accu’s wordt natuurlijk wel eerst ergens opgewekt. Op dit moment is de kans groot dat deze energie uit een fossiele bron afkomstig is (in Nederland 90%). Hoeveel schoner is elektrisch rijden op dit moment dan werkelijk, vraag ik mij af.

Een vergelijkbare vraag stelde ik mezelf over medicijnen. Tenslotte is dit een gebied waar ik als apotheker toch goed van op de hoogte behoor te zijn. Maar wat is de carbon footprint van een paracetamolletje? Of van nieuwe innovatieve medicijnen? Ik heb geen idee.

Volgens een artikel van Belkhir et al. is de gezondheidszorg in westerse landen verantwoordelijk voor ongeveer 10% van de totale uitstoot van broeikasgassen. Hieronder valt ook het produceren van grondstoffen, het werken in cleanrooms, het testen en het transport van de eindproducten.

Als 2020 het jaar van verdere klimaatbewustwording gaat zijn, wil ik ervoor pleiten dat we ons als apothekers sterk gaan maken voor meer transparantie over de carbon footprint van medicijnen. Wellicht kunnen we dit dan gebruiken om ook onze sector toekomstbestendig te maken.

Document acties

gearchiveerd onder: klimaat, stikstofcrisis
Back to top