Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie
PW01/02

PW01/02

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Storm

Gaat het stormen dit jaar? Brexit, tekorten, vervuilingen, nog hogere prijzen; allemaal potentiële stormen en stormpjes die farmacieland kunnen aandoen en vernietigend kunnen uithalen. Laat maar komen, dacht de werkgever, en gaf al zijn medewerkers een stormparaplu cadeau. Om goed bewapend alle op ons afkomende gevaren te kunnen pareren.

10-01-2020 | door Frans van den Houdt

Döner

Ons probleemoplossend vermogen kent geen grenzen.

10-01-2020 | door Nancy Valentin-Ong, apotheker in De Lier

2,5% groei verwacht in zorgsector in 2020

De zorgsector groeit dit jaar naar verwachting met 2,5%, door onder meer extra investeringen in het verbeteren van de kwaliteit en het verkorten van wachtlijsten. De grootste groei is te zien in de ouderenzorg. Dat schrijft het ING Economisch Bureau in het Vooruitzicht Gezondheidszorg.

08-01-2020 | door Frans van den Houdt

BENU-apothekers richten een eigen vakbond op

De belangen behartigen van alle bij BENU werkzame apothekers en afspraken maken over hun arbeidsvoorwaarden. Met dat doel hebben Theo Hans van der Iest, Abdelmajid Ghalit en Ton van der Heijden de Vakbond van BENU apothekers (VVBA) opgericht.

08-01-2020 | door PW

Herexamen 2020 PW 01/02

Wat is de streefwaarde voor LDL-cholesterol bij de behandeling van niet-kwetsbare ouderen?

08-01-2020 | door Marinka van Dalfsen, apotheker Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM)

Advies: meningokokken B-vaccin opnemen in GVS

Het meningokokken B (4CMenB) vaccin (Bexsero) kan worden opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Dat adviseert Zorginstituut Nederland (ZIN) aan minister Bruno Bruins van Medische Zorg.

02-01-2020 | door PW

Inspectie machteloos bij illegale medicijnhandel

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) krijgt jaarlijks tientallen meldingen van mogelijk illegale handel in geneesmiddelen, zoals de opioïden oxycodon en fentanyl, maar is vrijwel nooit in staat de verkopers aan te pakken. Dit schrijft dagblad Trouw.

02-01-2020 | door F.J.M van den Houdt (461233)

Osimertinib in basispakket

Het geneesmiddel osimertinib wordt per 1 januari tijdelijk als startbehandeling vergoed uit het basispakket voor een bepaald type lokaalgevorderd of gemetastaseerd niet-kleincellige longkanker (NSCLC). De vervolgbehandeling werd al vergoed.

02-01-2020 | door F.J.M van den Houdt (461233)

Andere aanduiding sterkte Onivyde

De sterkte van Onivyde – liposomaal irinotecan voor de behandeling van alvleesklierkanker – wordt voortaan uitgedrukt als irinotecan watervrije base en niet langer als irinotecanhydrochloridetrihydraat.

09-01-2020 | door PW

ADHD ontregeld na omzetting medicatie

Bijwerkingencentrum Lareb ontving 65 meldingen van bijwerkingen nadat patiënten waren omgezet van merkloos dexamfetamine naar Amfexa.

09-01-2020 | door PW

Groen licht voor 5 nieuwe middelen

De Committee for Medical Products for Human Use (CHMP) van het EMA raadt goedkeuring aan voor vijf nieuwe geneesmiddelen.

09-01-2020 | door PW

Bijwerking osteomalacie bij ijzerpreparaat

Bijwerkingencentrum Lareb ontving een melding van osteomalacie bij gebruik van het ijzerpreparaat Ferinject. Ferinject kan leiden tot een daling van het fosfaatgehalte in het bloed.

08-01-2020 | door PW

Ivacaftor nu ook voor baby 6-12 maanden

De Europese Commissie heeft de uitbreiding van de indicatie van ivacaftor (Kalydeco) goedgekeurd.

07-01-2020 | door PW

99% van Nederlandse openbare apotheken neemt deel aan SFK

Na de oprichting van de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) in 1990 nam het aantal deelnemende apotheken snel toe. Binnen vijftien jaar bedroeg de deelnamegraad meer dan 90%, en vorig jaar werd met de aansluiting van een keten van apotheken de 99%-grens gepasseerd. Poliklinische apotheken en dienst-apotheken nemen in vergelijkbare mate deel. Aldus het SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

10-01-2020 | door SKF

Financiering farmaceutische zorg verschuift naar de regio

Omdat de zorgvraag in de eerste lijn snel groeit, moeten zorgverleners meer multidisciplinair samenwerken en zich in regio’s en wijken beter organiseren. Zorgverzekeraars stimuleren die samenwerking en stellen geld beschikbaar voor ‘organisatie en infrastructuur’ (O&I), maar apothekers maken daarvan nauwelijks gebruik. “Apothekers zien nog niet het belang in van deze nieuwe bekostiging.”

10-01-2020 | door Edwin Bos

Stotteren als bijwerking bij gebruik methylfenidaat

Methylfenidaat wordt in verband gebracht met het ontstaan of verergeren van motorische en verbale tics. Het ontstaan of verergeren van stotteren wordt echter niet specifiek beschreven. Bijwerkingencentrum Lareb ontving tot dusver drie meldingen over stotteren en in de databank van de Wereldgezondheidsorganisatie zijn 46 meldingen te vinden, wat statistisch gezien ‘disproportioneel’ is.

10-01-2020 | door Corine Ekhart en Florence van Hunsel

Omzetting naar ander spécialité zorgt voor ontregeling patiënt

Een patiënt met ernstige recidiverende depressies werd, na bijna alle antidepressiva te hebben geprobeerd, in 2013 met succes ingesteld op de MAO-remmer tranylcypromine (Parnate) 60 mg per dag. Vanaf september 2016 was Parnate niet meer beschikbaar in Nederland en kreeg deze patiënt Tracydal, waarna zij geleidelijk achteruitging. Pas nadat Parnate werd geïmporteerd kon de therapie succesvol worden voortgezet.

10-01-2020 | door PW

Spoedbestelling per drone

Er zijn nog veel hobbels te nemen, maar als het aan poliklinisch apotheker Jan-Dietert Brugma ligt, zal de medische drone straks een belang­rijke rol spelen bij de bezorging van spoedmedicatie. “In Antwerpen, Zwitserland en Parijs vliegen ze al, zij het voor kortere afstanden.”

10-01-2020 | door Annemiek Veelenturf

Veld denkt mee over toekomstvisie Wet BIG

Minister Bruno Bruins (VWS) werkt aan de toekomstvisie op de Wet BIG. Dat schrijft de bewindsman in een brief aan de Tweede Kamer. Om de inhoud van de toekomstvisie vorm te geven, stelt de minister een stuurgroep in waarin de KNMP wordt vertegenwoordigd door artsenorganisatie KNMG.

10-01-2020 | door KNMP

StiPCO in 2020: maximaal 14 punten met subsidie

Openbaar apothekers ontvangen over StiPCO-scholingen in 2020 voor maximaal 14 punten tegemoetkoming. Dit omdat het subsidieprogramma geen vol kalenderjaar meer duurt, maar loopt tot en met augustus.

10-01-2020 | door KNMP

Blije farmacie

Op de afscheidsreceptie van onze inmiddels oud-voorzitter Gerben kwam de term blije farmacie voorbij. Blije farmacie, dat klinkt bijna als een paradox. Want wees nou eerlijk, de meeste apothekers zijn bloedserieus, oerdegelijk en bijna saai. Toch namen meerdere sprekers deze term in de mond. Zou het komen door de nieuwe, blije voorzitter Aris, die stralend het voorzittersstokje overnam?

10-01-2020 | door Steven Verhagen-Smits, bestuurslid WSO

‘Goede medicatiebegeleiding bij obese patiënten is complex’

Een mogelijke verandering van de farmacokinetiek, afhankelijk van veel factoren, maakt de medicatiebewaking en -begeleiding voor morbide obese en bariatrische patiënten complex. De KNMP initieert en faciliteert de formulering van gedegen medicatiebewakingsadviezen. Ook is aanvullende informatie beschikbaar voor apothekers.

10-01-2020 | door Ilse Boekweg
Back to top