Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW04

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Druïden

Heel de wereld op de knieën voor de machtige farmaceutische industrie? Nee. Een onopvallende apotheek in een zeer drukbevolkte multiculturele wijk van een grote stad blijft moedig weerstand bieden aan de overweldigers die het leven van patiënten zuur maken door buitengewoon hoge prijzen te vragen voor hun producten. De apotheek bereidt diezelfde producten voor een fractie van de originele prijs en weet daarmee het vergrootglas van de hele wereld op zich gericht.

25-01-2019 | door Frans van den Houdt

Bruins: geneesmiddelpatenten moeten korter

Minister Bruno Bruins vindt geneesmiddelpatenten veelal te lang. Hij wil binnenkort daarom met andere landen gaan praten over aanpassing van de Europese octrooiwet. Bruins ziet dit als een van de mogelijkheden om “waanzinnig dure” medicijnen sneller door apothekers te kunnen laten bereiden.

16-01-2019 | door Frans van den Houdt

Een gokje wagen

Ik heb mij wel eens laten vertellen dat mensen van het Aziatische ras gevoeliger zijn een verslaving te ontwikkelen. Afgezien van onschuldige, tijdelijke verslavingen die vooral met eten te maken hebben, heb ik hier gelukkig geen last van. Niemand heeft mij ooit uit een casino getrokken omdat ik al drie dagen in de veronderstelling was écht de jackpot te gaan winnen.

25-01-2019 | door Nancy Valentin-Ong

Herexamen 2019 PW 04

Welke uitspraak over inname is juist?

24-01-2019 | door Ekram Maghroudi, Stichting Health Base

Máxima Medisch Centrum stopt met faxen

Het Máxima Medisch Centrum in Eindhoven is het eerste ziekenhuis in Nederland dat geen fax meer gebruikt en bijna alle recepten digitaal verstuurt naar de apotheek. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).

18-01-2019 | door PW

Subsidie FIELD-LAB voor innovatieve nucleaire geneesmiddelen

Het FIELD-LAB, broedplaats van nieuwe nucleaire geneesmiddelen, krijgt een Europese subsidie van € 6,8 miljoen. De instelling staat vlakbij de Hoge Flux Reactor in Petten, waar een derde van alle veelgebruikte medische isotopen wereldwijd worden geproduceerd.

18-01-2019 | door PW

CBG brengt kritische medicatie Brexit in kaart

Ter voorbereiding op een mogelijke ‘no-deal Brexit’ maakt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) een overzicht van de kritische geneesmiddelen uit het Verenigd Koninkrijk.

14-01-2019 | door PW

Maastrichtse apothekers in actie tegen alzheimer

In alle 26 apotheken in Maastricht ontvangen patiënten volgende week hun medicatie in speciaal bedrukte tassen van de alzheimer-campagne ‘We zijn zelf het medicijn’. De apothekers roepen alle apotheken in Nederland op om deze campagne te steunen.

17-01-2019 | door PW

Hogere dosis Vitamine D bij zwangere niet wenselijk

Bijwerkingencentrum Lareb attendeert apothekers erop dat omzetting naar een hoge (maand)dosis vitamine D niet wenselijk is tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode.

24-01-2019 | door PW

EMA vraagt commentaar richtlijn bacteriële infecties

Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) nodigt belanghebbenden via een publieke consultatie uit commentaar te leveren op haar herziene richtlijn voor evaluatie van humane geneesmiddelen gericht tegen bacteriële infecties.

23-01-2019 | door PW

Brentuximab vedotine ook bij Hodgkin

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) adviseert positief over de uitbreiding van de indicatie van brentuximab vedotine (Adcetris).

22-01-2019 | door PW

Voor het eerst minder gebruikers omeprazol

Apotheken verstrekten in 2018 aan 1,2 miljoen mensen een laxeermiddel bestaande uit combinaties met macrogol. Het was daarmee opnieuw het pakketgeneesmiddel met de meeste gebruikers. Van omeprazol is het aantal gebruikers voor het eerst afgenomen, met ruim 100.000 gebruikers. Colecalciferol (vitamine D3) ziet het aantal gebruikers blijven toenemen. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

25-01-2019 | door SFK

Voorzetkamers zijn niet één-op-één uitwisselbaar

Met alle vormen van inhalatoren, ook met voorzetkamers, worden veel fouten gemaakt die een optimale depositie van geneesmiddelen in de longen reduceren. Uniforme instructies voor gebruik, onderhoud en tijdige vervanging zijn daarom essentieel. Zorgverleners moeten zich daarbij realiseren dat voorzetkamers niet één-op-één uitwisselbaar zijn.

25-01-2019 | door P.N.R Dekhuijzen, W.M.C. van Aalderen, R.M.M. Kievits, J. Kooistra, P. Hagedoorn en J.F.M. van Boven

ZIN zit er € 66 miljoen naast

Uit een analyse blijkt dat het Zorginstituut Nederland (ZIN) bij 21 van de 23 nieuwe geneesmiddelen de budgetimpact overschat. Daardoor kan een geneesmiddel onterecht in de sluis komen voor prijsonderhandelingen tussen overheid en fabrikant, betoogt gezondheidseconoom Marc Pomp.

25-01-2019 | door Marc Pomp

‘Fakkel van menselijkheid, genegenheid en warmte’

Veel Joden zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog per trein naar de vernietigingskampen Auschwitz-Birkenau en Sobibor getransporteerd en daar anoniem – zonder naam, zonder gezicht, zonder verhaal – vermoord om wie ze waren. Aan de vooravond van de Auschwitz-herdenking het bijzondere verhaal van een gewone Amsterdamse apotheker: Branco van Thijn.

25-01-2019 | door Jan Trooster

Basisarts schrijft kundiger voor na eindtoets farmacotherapie

Om de farmacotherapeutische kennis van basisartsen in spe te testen wordt sinds september 2018 bij vrijwel elke geneeskundefaculteit in Nederland de Landelijke Eindtoets Farmacotherapie (LEF) afgenomen. Doel is de voorschrijfvaardigheden van basisartsen te verbeteren. Ongeveer 70% van de geneeskundestudenten haalt de toets de eerste keer.

25-01-2019 | door Laura Peeters, Jelle Tichelaar en Kees Kramers

Voor betere hulpmiddelenzorg

Het Platform Continentiehulpmiddelen werkt aan eenduidigheid in het verstrekken en voorschrijven van deze middelen in de eerste lijn. Apotheker Mariska van Laarhoven ziet nog veel ruimte voor verbetering. “Maar dat kost tijd.”

25-01-2019 | door Frans van den Houdt

Robin Hood

In de week dat de KNMP de jaarcijfers van geneesmiddelentekorten publiceerde, kwam de apotheek temidden van het media-geweld rondom de Brexit nog een tweede keer prominent in beeld. Paul Lebbink uit het Haagse Transvaal opende zijn gemoderniseerde bereidingsruimte en vroeg minister Bruno Bruins om de openingshandeling te verrichten. Cameraploegen en tal van verslaggevers doken op dit onderwerp, waardoor de bereidende apotheker weer eens vol in de belangstelling stond.

25-01-2019 | door Eric Janson, algemeen directeur KNMP

Jaarlijks onderzoek naar patiëntervaringen van start

Het jaarlijks onderzoek naar patiëntervaringen in de apotheek is op 1 januari 2019 van start gegaan. Apotheken hebben 45 ingevulde vragenlijsten nodig van patiëntervaringen bij een eerste uitgifte. Dat zijn er tien meer dan vorig jaar. Daarom is op verzoek van de KNMP de uitvraagperiode verlengd tot 1 augustus 2019.

25-01-2019 | door KNMP

‘Apotheekteam van de toekomst’ thema KNMP-regiobijeenkomsten

‘Het apotheekteam van de toekomst’ is dit jaar het thema van de KNMP-regiobijeenkomsten. De reeks bijeenkomsten vindt plaats van 12 t/m 26 februari in de regio’s Amsterdam, Arnhem, Eindhoven, Dordrecht en Assen.

25-01-2019 | door KNMP

Geneesmiddelentekorten in 2018 weer gestegen

Het aantal geneesmiddelentekorten in Nederland is in 2018 weer gestegen. Sterker nog dan een jaar eerder. In 2017 liepen de tekorten met drie procent op tot 732. Nu is er een stijging van maar liefst 5 procent naar 769. ‘Het is dweilen met de kraan open’, stelt voorzitter Gerben Klein Nulent van de KNMP.

25-01-2019 | door Geert Westerhuis

Adrienne van Strien: we zijn professioneler geworden

Na vijf jaar sectiebestuur WSO maakt vicevoorzitter Adrienne van Strien plaats voor een nieuwe kandidaat. Haar termijn als bestuurder loopt eigenlijk pas in 2020 af, maar dat geldt ook voor twee collega-bestuurders. In het belang van de continuïteit heeft het bestuur daarom besloten dat één van de drie bestuursleden een jaar eerder stopt.

25-01-2019 | door Geert Westerhuis
Back to top