Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW48

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Zorgbeeld

Een boek en een online-beeldverhaal over de zorg; binnen een week streden beide om aandacht. Bij deze winnen ze allebei. Het boek heet 'Zo werkt de geneesmiddelenzorg' en behandelt onder meer de producten, de spelers, de wetgeving en de geldstromen. De schrijvers beogen met hun boek de complexe geneesmiddelenzorg eenvoudig uit te leggen.

29-11-2019 | door Frans van den Houdt

Overheidsbijdrage lonen blijft strijdpunt rond cao

Omdat zorgverzekeraars de apotheektarieven niet verhogen met de overheidsbijdrage in loonkosten is het niet mogelijk apotheekpersoneel een marktconform salaris te betalen, stellen cao-partijen. Zorgverzekeraars geven aan deze loonontwikkeling wel mee te nemen in de contracten.

22-11-2019 | door PW

150 gram paracetamol

Bekend met gebruik? Deze vraag had ik op zijn minst verwacht toen ik enigszins ongemakkelijk 300 tabletten paracetamol ging afrekenen. Maar het was druk in de winkel, en deze drogisterijmedewerker was meer geïnteresseerd in het efficiënt wegwerken van klanten dan in patiëntenzorg.

29-11-2019 | door Dinemarie Kweekel, ziekenhuisapotheker

VvAA: jongste generatie meest onder druk

Van alle zorgverleners staat de mentale fitheid van de jongste generatie zorgverleners tot 35 jaar het meest onder druk. Dat blijkt uit het tweejaarlijkse onderzoek van VvAA naar werkstress en bezieling onder ruim tweeduizend zorgverleners.

21-11-2019 | door PW

Minder dierproeven nodig door nieuwe richtlijn

Door een aanpassing van een internationale richtlijn voor geneesmiddelonderzoek zijn er wereldwijd mogelijk honderdduizenden proefdieren minder nodig. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

18-11-2019 | door PW

Herexamen 2019 PW 48

Welke uitspraak over maternale kinkhoestvaccinatie is niet juist?

27-11-2019 | door Karin Hagendoorn-Becker, GIC

Vitamine D beinvloedt ontwikkeling melanomen

Wetenschappers van onder meer de universiteit van Leeds hebben ontdekt hoe vitamine D de ontwikkeling van melanomen kan beïnvloeden. Hun onderzoek is gepubliceerd in Cancer Research. Vitamine D blijkt aan te grijpen op een signaaltransductieroute die de groei van melanoomcellen bevordert.

26-11-2019 | door PW

Convulsies in bijsluiter tropicamide oogdruppels

Bij het gebruik van tropicamide oogdruppels kunnen convulsies optreden. Deze bijwerking staat in een aantal andere landen in de bijsluiter, maar in Nederland nog niet. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) neemt actie om convulsies ook in Nederland in de bijsluiter op te laten nemen.

21-11-2019 | door PW

Groei lijkt over in markt protonpompremmers

Apotheken verstrekten in 2018 aan ongeveer 2,8 miljoen mensen één keer of vaker een protonpomp-remmer. Daarmee is het aantal gebruikers al enkele jaren vrijwel onveranderd. Ook de totale hoeveelheid die apotheken aan protonpompremmers verstrekten, bevindt zich al enige jaren op ongeveer hetzelfde niveau. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

29-11-2019 | door SFK

‘Niet goed om beslissingen alleen op richtlijn te baseren’

Door medicatiebeoordelingen zijn apothekers erachter gekomen dat ze voor een gesprek met de arts over een patiënt andere vaardigheden nodig hebben, zegt SIR-apotheker Adrianne Faber. Ze moeten klinisch kunnen redeneren. Huidige farmaciestudenten leren dit al tijdens hun opleiding, voor de ouderen zijn er nascholingen. “We zitten nog steeds in een leerproces.”

29-11-2019 | door Frans van den Houdt

MEK-remmers bieden kansen bij aanpak neuroblastoomtumoren

Neuroblastoomtumoren die terugkomen na behandeling (recidieven) zijn erg agressief en reageren slecht op de bestaande therapieën. MEK-remmers kunnen mogelijk worden gebruikt als behandeling voor deze tumoren. Ze zijn extra effectief in combinatie met BCL-2-remmers, zo blijkt uit promotieonderzoek van Thomas Eleveld. Beide remmers zijn nu ook in klinische ontwikkeling voor neuroblastoomtumoren.

29-11-2019 | door Thomas Eleveld

Behandeluitkomst centraal bij invoering clusterprijs

De focus van een ziektebehandeling zou minder moeten liggen op de kosten en meer op de uitkomst. Dit kan mogelijk gerealiseerd worden door een clusterbenadering, waarbij één geneesmiddelprijs wordt overeengekomen voor de succesvolle behandeling van één specifiek ziektebeeld, betoogt ziekenhuisapotheker Pieter Knoester.

29-11-2019 | door Pieter Knoester

Van waarde voor mantelzorgers

Een praktische presentatie inclusief interactieve inhalatie- en oogdruppel-­instructies. Zo wist Jiske van de Bovenkamp mantelzorgers te informeren over de waarde van de apotheek. “Ze vonden het fantastisch, zo’n fictief kijkje achter de schermen.”

29-11-2019 | door Maarke Roelofs

Apotheek.nl wint publieksprijs beste gezondheidswebsite 2019

Apotheek.nl, de KNMP-publiekswebsite over medicijnen, is voor de tweede keer op rij door het Nederlandse publiek verkozen tot ‘Beste Website van het Jaar’ in de categorie Gezondheid. De medicijnwebsite sleepte de award in 2018 voor het eerst in de wacht.

29-11-2019 | door KNMP

And the Oscar goes to …

Oké, dat is misschien te ambitieus, maar het feit dat Apotheek.nl wederom de publieksprijs voor beste gezondheidswebsite wint is wel een staande ovatie waard. In de digitale wereld wordt de weg naar de expertise van de apothekers en de koppeling tussen apotheek en geneesmiddel goed gevonden. Vanuit haar traditionele wereld lijkt de apotheker succesvol stappen te zetten naar een moderne, digitale wijze van kennisdeling.

29-11-2019 | door Maayke Fluitman, voorzitter AGM

Verkiezing KNMP-voorzitter: nu stemmen

KNMP-leden mogen tot maandag 9 december stemmen op de kandidaten voor het voorzitterschap van de KNMP. Ook kunnen zij stemmen voor de herbenoeming van de KNMP-bestuursleden Katja van Oirschot en Sijtze Blaauw en voor de wijziging van de statuten. Alle leden hebben 15 november een e-mail ontvangen met daarin een persoonlijke link.

29-11-2019 | door KNMP

Stoppen en wijzigingen van medicatie straks inzichtelijk

Apothekers krijgen in de toekomst dankzij de informatiestandaard Medicatieproces ook informatie over medicatiewijzigingen die losstaan van de verstrekking, zoals stoppen of tussentijdse veranderingen. “Het huidige A6-receptblaadje wordt in meerdere stukken geknipt. We gaan veel meer berichten uitwisselen.”

28-11-2019 | door Ilse Boekweg
Back to top