Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Van waarde voor mantelzorgers

Bijeenkomst met tips, weetjes en informatie over de apotheek.

PW48 - 29-11-2019 | door Maarke Roelofs
Een praktische presentatie inclusief interactieve inhalatie- en oogdruppel-­instructies. Zo wist Jiske van de Bovenkamp mantelzorgers te informeren over de waarde van de apotheek. “Ze vonden het fantastisch, zo’n fictief kijkje achter de schermen.”
Van waarde voor mantelzorgers

 ‘Hopakee, we gaan ervoor!’, is het motto van beherend apotheker Jiske van de Bovenkamp als het op nieuwe initiatieven aankomt. Onlangs stond ze daarom, samen met twee assistenten, enthousiast te vertellen over het werk van de Batouwe Apotheek in Elst tijdens een bijeenkomst voor mantelzorgers. “Het publiek vond het helemaal fantastisch om een fictief kijkje achter de schermen te nemen.”

De middag – georganiseerd op initiatief van Buurtzorg Elst – zat vol met praktische tips, leuke weetjes en achtergrondinformatie over de apotheek. “Zo lieten we zien hoe we als bereidende apotheek capsules maken, lichtten we het waarom achter specifieke etiketteksten toe en gaven we interactieve inhalatie- en oogdruppelinstructies”, beschrijft Van de Bovenkamp. “Daarnaast vertelden we over opbouw van kosten, zorgverzekeraars en leveringsproblemen. We brachten het complete plaatje: de juiste onderwerpen simpel, breed en praktisch uitgelegd.”

Van de Bovenkamp begon haar presentatie met de vraag: wat betekent de apotheek eigenlijk voor u?. “We legden uit wat wij controleren, zoals wisselwerkingen, combinaties van medicijnen, verminderde nierfunctie en contra-indicaties. En we stipten het belang aan van één volledig dossier, inclusief zelfzorgmedicatie, bij één apotheek.”

Verslavingsgevoeligheid

Vragen uit het publiek gingen over CBD-olie en de mogelijke werkzaamheid ervan, maar ook over verslavingsgevoeligheid van middelen als oxazepam en oxycodon. “Deze vragen, die we ook dagelijks aan de balie krijgen, kan je deels wegvangen door mensen op voorhand te informeren.”

Op deze manier zet je jezelf als apotheker positief op de kaart, vindt Van de Bovenkamp, en laat ze zien wat de waarde van de apotheek is voor iedereen. “Toehoorders komen bewust naar een dergelijke bijeenkomst, waardoor ook lastiger onderwerpen worden besproken, zonder

de negativiteit die soms aan de balie ontstaat. Grappige en begripvolle reacties als ‘wat leuk, nou weet ik eindelijk wie er op de etiketten staat’, daar doe je het uiteindelijk voor.”

Volgend jaar werkt Van de Bovenkamp zeker weer mee aan zo’n informatiemiddag voor mantelzorgers. “Het is leuk om te doen, je krijgt veel waardering en creëert wederzijds begrip. Bovendien reflecteer je tijdens de voorbereiding van een presentatie op je eigen werk.” 

Document acties

gearchiveerd onder: Mantelzorgers, Jiske van de Bovenkamp
Back to top