Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW31en32

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Restricties

Toen in november vorig jaar bekend werd dat het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) van Londen naar Amsterdam zou verhuizen – vanwege de Brexit – ontstond bij ons onmiddellijk het plan een kijkje achter de EMA-schermen te gaan nemen. Gemakkelijker gedacht dan gedaan.

03-08-2018 | door Frans van den Houdt

Mogelijk verband dood baby's en sildenafilonderzoek

Nadat negentien baby’s zijn overleden binnen Nederlands onderzoek naar effect en veiligheid van sildenafil voor foetussen met een ernstige groeibeperking, is deze studie vorige week per direct stopgezet. Uit eerdere studies kwam naar voren dat sildenafil een positief effect op de groei van de foetussen zou hebben. Maar volgens onderzoeksleider en gynaecoloog Wessel Ganzevoort van Amsterdam UMC is het middel mogelijk nadelig voor deze baby’s ná de geboorte.

24-07-2018 | door A. Veelenturf (430255)

Leek spelen

Door wat bijzonderheden tijdens mijn zwangerschap ben ik even veranderd van zorgverlener in patiënt. En zo blijkt maar dat zorgverleners de moeilijkste patiënten zijn, en dan misschien wel met name voor zichzelf.

03-08-2018 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen, ziekenhuisapotheker

Nog eens € 10 miljoen tegen hiv

Om nieuwe besmettingen te voorkomen en het gebruik van aidsremmers te bevorderen, trekt het kabinet nog eens € 10 miljoen uit. Het geld gaat naar Oost-Europa, Centraal-Azië, het Midden-Oosten en West- en Noord-Afrika, zo maakte minister Sigrid Kaag van Ontwikkelingssamenwerking gisteren bekend tijdens de internationale conferentie AIDS2018 in Amsterdam.

24-07-2018 | door A. Veelenturf (430255)

Risico ophoping hersenvocht bij gebruik nusinersen

Bij patiënten die met nusinersen (Spinraza) behandeld worden, kunnen verschijnselen ontstaan van communicerende hydrocefalus – waterhoofd. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert patiënten en verzorgers alert te zijn op symptomen van deze bijwerking, zoals aanhoudend braken of hoofdpijn, een onverklaarbare vermindering van het bewustzijnsniveau (hangerig, veel slapen, minder alert reageren) en kinderen die een overmatige toename ervaren van de hoofdomtrek.

26-07-2018 | door A. Veelenturf (430255)

Herexamen 2018 PW31en32

Welke optie is juist?

02-08-2018 | door Michel Koudijs, apotheker en promovendus LUMC

Productinformatie rifampicine en atorvastatine aangepast

Als gevolg van periodieke veiligheidsrapportages (PSUR’s) heeft de Co-ordination Group for Mutual Recognition and Decentralised Procedures – human (CMDh) besloten dat het risico van gelijktijdig gebruik van morfine en rifampicine ook moet worden opgenomen in de productinformatie van geneesmiddelen die rifampicine bevatten.

01-08-2018 | door PW

Diëthanolamine niet in diergeneesmiddelen

De Committee for Medicinal Products for Veterinary Use (CVMP) heeft na herbeoordeling besloten dat zonder een vastgesteld maximale residulimiet voor diëthanolamine een risico voor consumenten niet uit te sluiten is.

01-08-2018 | door PW

Restrictie gebruik radium

De Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) beveelt aan om radium Ra-223 dichloride (Xofigo) alleen te gebruiken bij patiënten die al twee eerdere behandelingen voor gemetastaseerde prostaatkanker hebben gehad of bij patiënten die geen andere behandeling kunnen ontvangen.

02-08-2018 | door PW

Stijging van tariefinkomsten groter dan loonontwikkeling

De omzet aan farmaceutische zorg die wordt vergoed uit het basispakket steeg in 2017 voor de gemiddelde openbare apotheek met 1,2% naar € 2,2 miljoen. Hoewel de stijging van de tariefinkomsten in 2017 voor het eerst hoger was dan die van de loonkostencomponent elders in de zorg, blijft die – door de jaren heen – daarbij achter. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

03-08-2018 | door SFK

Streven naar hoogste standaard voor regulering geneesmiddelen

Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) is in 1995 opgericht om ervoor te zorgen dat veilige, effectieve en goede geneesmiddelen beschikbaar en toegankelijk zijn voor patiënten in Europa. In maart 2019 verhuist het agentschap van Londen naar Amsterdam. Een reportage vanuit het hoofdkwartier in Londen.

03-08-2018 | door Frans van den Houdt

‘Veel patiënten hebben zoveel pijn dat ze liever dood zijn’

Chinolonen zijn klassen antibiotica die voor meer dan 120 indicaties worden voorgeschreven. Ernstige bijwerkingen nopen de veiligheids-commissie van het Europees Geneesmiddelen Agentschap nu om de middelen aan een serieuze review te onderwerpen. Op een publieke hoorzitting in Londen vertellen patiënten over hun ingrijpende ervaringen. “Last van een depressie en zelfmoordneigingen.”

03-08-2018 | door Frans van den Houdt

Dupilumab vermindert exacerbaties bij astma

Dupilumab vermindert het aantal astma-exacerbaties bij ongecontroleerd astma. De longfunctie en de astmacontrole verbeteren eveneens. Ook bij astma­patiënten die oraal prednisolon gebruiken neemt het aantal ernstige astma-exacerbaties af, terwijl de dosis corticosteroïd kon worden verminderd.

03-08-2018 | door Linda de Graaf

Nieuw vaccin tegen Hib even effectief, toch toename van infecties

De introductie van een nieuw vaccin tegen Haemophilus influenzae type B (Hib) in het Rijksvaccinatieprogramma in 2011 kan de stijging van het aantal infecties in 2016 niet verklaren.

31-07-2018 | door PW

Twentse apothekers verenigen zich massaal in coöperatie

Bijna alle apothekers in de regio Twente hebben zich verenigd in de nieuwe Coöperatie Twentse Apothekers Organisatie UA (TAO-UA). Volgens mede-oprichter Erik Mijnhardt is één regionale organisatie voor alle apothekers bittere noodzaak om te overleven in een snel veranderende eerste lijn. “We moeten niet bang zijn onze lokale belangen los te laten.”

03-08-2018 | door Edwin Bos

Effect snel en onvoorspelbaar

De Werkgroep Farmacotherapie en Geneesmiddel-informatie (WFG) vindt dat de combinatie van voriconazol met flucloxacilline moet worden vermeden. De gevolgen ervan kunnen ernstig zijn. Verhogen van de dosering voriconazol heeft in de meeste gevallen onvoldoende effect.

03-08-2018 | door Brigit Wensveen en Marianne le Comte

Investeren in privacy

Een glazen wand, akoestische gordijnen, een geluiddempende achter-wand en muziek moeten voorkomen dat wachtenden in Apotheek Stevenshof baliegesprekken kunnen horen. Henk-Frans Kwint: “Consultvoering is de toekomst, daarom investeren wij in privacy.”

03-08-2018 | door Edwin Bos

Onberispelijk

Door de grote valsartan-recall staat de kwaliteit van geneesmiddelen weer volop in de spotlights. In april dit jaar kwam de geneesmiddelproductie ook in de media. De KNMP bracht toen na een uitzending van Zembla een persbericht naar buiten waarin we ervoor pleitten dat de controle op de productie van geneesmiddelen scherper en frequenter moet.

03-08-2018 | door Gerben Klein Nulent, voorzitter KNMP

Bijna een miljoen extra controles om medicatieveiligheid te verbeteren

In totaal zijn in 2017 bijna een miljoen landelijke Medisch Farmaceutische Beslisregels (MFB’s) afgehandeld door apothekers. Dit blijkt uit verzamelde data van bijna 90% van de Nederlandse apotheken. De MFB’s helpen bij het extra controleren op medicatieveiligheid. Bij een op de vijf afgehandelde MFB’s zijn aanpassingen volgens de vigerende richtlijnen doorgevoerd.

03-08-2018 | door KNMP

Verkiezingen bestuurslid AGM: de twee kandidaten zijn bekend

Apothekers Jaap Claessens en Jaap Hoogeterp stellen zich kandidaat voor de vacante positie in het bestuur van de sectie Apotheker Geneesmiddel & Maatschappij (AGM). AGM-leden krijgen eind augustus een uitnodiging om te stemmen op de kandidaat van hun keuze.

03-08-2018 | door KNMP

‘Een assistente haalde structureel geneesmiddelen uit de afvalton’

Jaarlijks komen tienduizenden vragen van apothekers binnen bij de helpdesks van de KNMP, SFK en Z-Index. In een nieuwe serie bespreken medewerkers achter de helpdesks veelvoorkomende en lastige vragen, tips en bijzondere zaken die binnenkomen. De helpdesk Arbeidszaken is als eerste aan de beurt, apothekers consulteren deze rond de 5500 keer per jaar.

03-08-2018 | door Ilse Boekweg
Back to top