Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW19

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Vaccinatietwijfelaars

Kent Nederland een vaccinatiegraad van ongeveer 95% voor de meeste vaccinaties, zo bevestigen twee functionarissen van het RIVM in dit PW, andere landen in Europa blijven ver achter. Je kunt er de situatie gerust belabberd noemen waar het gaat om vaccinaties tegen mazelen, difterie, kinkhoest en tetanus. Zo belabberd dat de Europese Commissie onlangs de noodklok luidde.

11-05-2018 | door Frans van den Houdt

Kalk erbij?

Een klant komt aan de balie om zijn recept Lanoxin op te halen. Die zijn er nog.

11-05-2018 | door Jaap Dik, apotheker

Taakstraf voor apotheker om valse declaraties

Voor het leidinggeven aan valsheid in geschrifte heeft de eigenaar van Verenigde Apotheken Limburg (VAL) een taakstraf gekregen van 180 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een jaar.

30-04-2018 | door E. Bos (420720)

Herexamen 2018 PW19

Welke optie is juist?

09-05-2018 | door Anneke Cancrinus, GIC

LSP: 1 miljard berichten verstuurd

In de afgelopen vijf jaar zijn 1 miljard berichten verwerkt via het Landelijk Schakelpunt (LSP). Dat meldt de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ), die op 1 januari 2013 startte met het verwerken van berichten via het LSP.

02-05-2018 | door E. Bos (420720)

Meeste kankerpatiënten kiezen voor ziekenhuis

Kankerpatiënten krijgen vaker thuis een behandeling, maar ruim een derde van de patiënten gaat liever naar het ziekenhuis. Dat blijkt uit een peiling van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) onder 738 (ex-)kankerpatiënten.

01-05-2018 | door E. Bos (420720)

Patiëntendossiers zijn goed op te vragen

De meeste patiënten die hun medisch dossier opvragen krijgen dit zonder problemen in korte tijd en tegen lage kosten. Dat concludeert NIVEL op basis van een peiling onder zevenhonderd respondenten van het Consumentenpanel Gezondheidszorg.

30-04-2018 | door E. Bos (420720)

Alternatieven voor hydralazine toegestaan

Wegens tekorten aan hydralazine-tabletten en -dragees is het tijdelijk toegestaan alternatieven uit het buitenland af te leveren aan artsen.

02-05-2018 | door PW

Acht uitbreidingen indicaties, april 2018

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) adviseert positief over acht uitbreidingen van indicaties.

03-05-2018 | door a.k.s.polderman@pw.nl

Meer overstappers onder medicijngebruikers

Rond de jaarwisseling 2017-2018 wisselden 5,1% van de apotheekbezoekers van verzekeraar. Dit percentage ligt iets hoger dan het jaar daarvoor. Mensen die in 2017 hun eigen risico opmaakten, wisselen minder vaak van verzekeraar. Alhoewel er nog steeds een sterke regionale dominantie van de grootste zorgverzekeraar is, neemt deze licht af. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

11-05-2018 | door SFK

Rijksvaccinatieprogramma: beschikbaar voor elk kind

Een maternaal kinkhoestvaccin, een nieuw combinatievaccin tegen meningokokken en adviezen van de Gezondheidsraad over pneumo-kokken-vaccinatie bij ouderen en rotavirus bij te vroeg geboren baby’s. Een greep uit de veranderingen in het Nederlandse vaccinatie-beleid. “Nederland kent een vaccinatiegraad van ongeveer 95% voor de meeste vaccinaties.”

11-05-2018 | door Maarke Roelofs

Vizier op vaccinaties op maat

Vaccinaties die niet zijn opgenomen in het Rijksvaccinatie-programma kunnen wel gezondheidswinst opleveren. IVM heeft samen met het RIVM een FTO-module ontwikkeld over de indicaties, contra-indicaties en interacties van deze vaccinaties op maat.

11-05-2018 | door Cindy Reinders

Meldingen vergroten kennis over bijwerkingen vaccins

Het is belangrijk dat bijwerkingen na vaccinaties goed worden bewaakt. Soms leiden analyses van meldingen tot nieuwe kennis over bijwerkingen. Dat stelt Bijwerkingencentrum Lareb, dat tot op heden niet op verontrustende bijwerkingen is gestuit.

11-05-2018 | door Florence van Hunsel en Agnes Kant

Nieuwe lijst CYP3A4-inductoren

Recent heeft de Werkgroep Farmacotherapie en Geneesmiddel­informatie de standaardlijst CYP3A4-inductoren herzien. Aan de hand van literatuuronderzoek is nagegaan welke stoffen een inducerend effect hebben en hoe groot dat effect is.

11-05-2018 | door Annemarie Heersche en Marianne le Comte

Reclame leidt niet effectief tot meer influenzavaccinaties

De graad van influenzavaccinatie neemt niet toe wanneer huisartsen posters in hun wachtruimte ophangen en folders neerleggen. Berkhout et al. probeerden het in 75 Noord-Franse praktijken, waar ze zich richtten op risicopatiënten (65+ of chronisch ziek).

10-05-2018 | door PW

Griepvaccin voorkomt kinkhoest

Een trivalent geïnactiveerd influenzavaccin reduceert kinkhoestinfecties. Nunes et al. analyseerden Bordetella pertussis bij zwangere Zuid-Afrikaanse vrouwen die wel (1062) of niet (1054) waren gevaccineerd tegen influenza.

09-05-2018 | door PW

Hoop op hiv-remmer met meervoudige effectiviteit

Samenvoeging van meerdere farmacoforen in één molecule kan de werkzaamheid van hiv-therapie verbeteren en resistentie-vorming vertragen. De Castro en Camarasa geven een overzicht van benaderingen en zien kansen voor TLT35.

09-05-2018 | door Arjan Polderman

Adjuvans in vaccin helpt vooral kind

In een experimenteel vaccin met hiv-envelopeiwit wekt adjuvans MF59 bij kinderen een sterkere immuunrespons op dan bij volwassenen.

08-05-2018 | door PW

Het bivalente HPV-vaccin biedt brede bescherming

Vaccinatie met het bivalente HPV-vaccin biedt een goede bescherming tegen aanhoudende infecties met HPV16/18 en beschermt eveneens tegen andere HPV-typen, tot in ieder geval zes jaar na vaccinatie. Het vaccinatieschema met twee doses zorgt tot 24 maanden na vaccinatie voor hoge antistofconcentraties en aviditeit.

11-05-2018 | door R. Donken

Op zoek naar de zorgvraag

In de huisartsenpraktijk voert apotheker Ilona Schop gesprekken met patiënten om hun medicatiegebruik te verbeteren.

11-05-2018 | door Edwin Bos

Verwisselen insulines Fiasp en Tresiba

Novo Nordisk waarschuwt voor het risico op verwisseling tussen de insulines Fiasp en Tresiba. Geadviseerd wordt patiënten die beide insulines gebruiken hierop te attenderen.

11-05-2018 | door KNMP

Declareren: vraag of patiënt verblijft in Wlz-instelling met behandeling

“Vraag aan de patiënt, of aan diens familie, of hij in een Wlz-instelling mét behandeling verblijft. Declaraties voor patiënten die verblijven in een Wlz-instelling met behandeling zijn bestemd voor de betreffende Wlz-instelling, en niet voor de zorgverzekeraar.” Dit concludeert Claudia van Waardhuizen, beleidsadviseur van de KNMP, na constructief overleg met Zorgverzekeraars Nederland (ZN).

11-05-2018 | door KNMP

‘Onderwijs en onderzoek zijn even belangrijk’

Hoogleraren en hoofddocenten worden vooral benoemd op basis van hun wetenschappelijke output en niet op de kwaliteit van hun onderwijs. “Het opzetten van onderwijs vergt net zoveel energie als het doen van onderzoek. Het is net zo nuttig en belangrijk”, aldus Martina Teichert.

11-05-2018 | door KNMP
Back to top