Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie
PW9

PW9

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Medicatiebeoordeling

Kwetsbare ouderen gebruiken vaak veel geneesmiddelen en niet zelden blijkt het mogelijk om, als de medicatielijst tegen het licht wordt gehouden, een aantal te schrappen. In het PW hebben deskundigen regelmatig aangegeven dat dat niet altijd makkelijk is, maar wel noodzakelijk. Medicatiebeoordelingen zijn daarom belangrijk en criteria, opgenomen in de multidisciplinaire richtlijn Polyfarmacie bij ouderen, essentieel.

03-03-2017 | door Frans van den Houdt

Brocacef legt zich neer bij groothandelsverbod

Brocacef ziet af van de bodemprocedure tegen het groothandelsverbod voor ruim honderd franchise-, partner- en eigendomsapotheken, dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) had opgelegd aan Brocacef als één van voorwaarden voor overname van Mediq Apotheken Nederland.

02-03-2017 | door Edwin Bos

Weekend

“Vind je dit een spoedrecept? Waarom heb je dit aangenomen? Zaterdagen zijn voor spoed!”, tierde een collega tegen zijn assistent, terwijl de hele apotheek mocht meegenieten.

03-03-2017 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen, ziekenhuisapotheker

Pensioen: geen maatregelen door stijgende rente

Door de stijging van de rente in de laatste maanden van 2016 is de premie voldoende om de pensioenopbouw van 1,3% in 2017 te kunnen financieren, meldt de Beroepsvereniging Pensioenfonds Openbare Apothekers (BPOA). Ook blijft de jaarlijkse verhoging van 1,5% behouden.

21-02-2017 | door DEB420720

Onnodig antibiotica bij luchtweginfecties

Huisartsen schrijven regelmatig antibiotica voor bij luchtweg- en oorinfecties, terwijl de NHG-Standaard dat niet aanbeveelt. Dat blijkt uit onderzoek van NIVEL en het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM).

01-03-2017 | door PW

Universitair medische centra kopen samen in

De acht universitair medische centra (umc’s) gaan binnenkort gezamenlijk dure geneesmiddelen inkopen. Hiermee hopen de ziekenhuizen de prijzen van deze geneesmiddelen te verlagen.

21-02-2017 | door f.baltesen@pw.nl

Herexamen 2017 PW 9

Welk advies voor deze patiënt met aplastische anemie is juist?

02-03-2017 | door M.J.A. Zeemeijer, St. Health Base

Antipsychotica: (on)veiligheid probleem

Uit een analyse van 31 sleutelstudies met aripiprazol, haloperidol, olanzapine, quetiapine, risperidon en ziprasidon concluderen Moore en Furberg dat veiligheid een probleem blijft.

28-02-2017 | door DEB400060

Amikacine in drug-device-combinatie

Amikacine in een speciale inhalatievorm is actief tegen stafylokokken bij patiënten die worden beademd.

27-02-2017 | door DEB400060

Meer amputaties bij canagliflozine

De Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) constateert bij canagliflozine een verhoogd risico op amputaties van de onderste ledematen (met name teenamputaties).

21-02-2017 | door DEB400060

Eerste monoklonale antilichaam dieren

Binnenkort kan de registratie worden verwacht van het eerste monoklonale antilichaam voor veterinaire toepassing.

24-02-2017 | door DEB400060

Overname leidt vooral tot minder formuleapotheken

Per januari van dit jaar zijn in Nederland 1994 openbare apotheken gevestigd. In 2016 kwamen er per saldo 13 apotheekvestigingen bij. Bij de overname van Mediq door Brocacef moest de nieuwe combinatie op last van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) afstand doen van 89 apotheken. Hierdoor zijn er nu beduidend minder formuleapotheken. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

03-03-2017 | door SFK

Apotheker adviseert over selectie van euthanatica

In de initiatiefwet ‘Waardig levenseinde’ spelen apothekers officieel geen andere rol dan die van geneesmiddelverstrekkers. Wel worden ze nauw betrokken bij het opleiden van de zogeheten levenseindebegeleiders, zodat die voldoende kennis hebben over euthanatica. “Apothekers die meewerken zijn niet strafbaar, dat moet heel duidelijk zijn.” Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

03-03-2017 | door Frans van den Houdt

Nog weinig onderzoek gedaan naar LDL-c onder streefwaarde

Voor statines is een lineair verband tussen LDL-c-verlaging en cardiovasculaire eindpunten aangetoond bij patiënten met hart- en vaatziekten. Tot welke waarde dit effect aanhoudt, is niet onderzocht. Ook niet of dit geldt voor primaire preventie. Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik bestempelt de factcheck als: deels waar.

03-03-2017 | door Marinka van Dalfsen, Anke Lambooij, Marloes Dankers, Joost de Metz

Automatisering bevordert inzicht nierfunctiewaarden

Apothekers hebben nog steeds niet altijd inzicht in (recente) nierfunctie-waarden voor alle patiënten die risicogeneesmiddelen gebruiken. De samenwerking met huisartsen kan volgens hen beter. De gegevens-uitwisseling vereenvoudigen en automatiseren kan hierbij helpen. Dat concluderen onderzoekers van UPPER van de Universiteit Utrecht.

03-03-2017 | door Ellen Koster, Daphne Philbert, Marcel Bouvy

Labwaarden voor hele regio

Vijftig apotheken in Twente en de Achterhoek hebben sinds twee maanden inzage in alle labuitslagen via de webportal van het laboratorium.

03-03-2017 | door Edwin Bos

Sterkebottencampagne verlengd

Op verzoek van apothekers is de ‘Sterkebottencampagne’ van de KNMP verlengd. De online campagne op Facebook loopt een maand langer door.

03-03-2017 | door KNMP

Akkoord cao Apotheken en cao Bedrijfsfonds Apotheken

Een meerderheid van de VZA- en de ASKA-achterban heeft ingestemd met de cao Apotheken 2016-2017 en de cao Bedrijfsfonds Apotheken 2016-2019.

03-03-2017 | door KNMP

KNMP vraagt fabrikant Camcolit prijsstijging terug te draaien

Directeur Léon Tinke van de KNMP heeft Essential Pharmaceutical, de fabrikant van Camcolit, dringend opgeroepen de recente prijsstijging terug te draaien. Nadat de Britse fabrikant de rechten had overgenomen van Norgine, verhoogde de fabrikant de prijs van het middel van € 4,76 naar € 69 euro per 100 tabletten van 400 mg lithiumcarbonaat.

03-03-2017 | door KNMP

Alexanderpraat

Mijn kinderen kunnen zich er niets bij voorstellen. De tijd dat ons land slechts twee TV-zenders kende, waarvan het gebrekkige signaal werd opgevangen met een lullige sprietantenne.

03-03-2017 | door Léon Tinke

‘We worden gek van wisselende doosjes’

KNMP-bestuurder Katja Kok-van Oirschot overhandigde dinsdag 21 februari 2017 een petitie voor een versoepeling van het preferentiebeleid aan de vaste Kamercommissie voor VWS. Zij deed dit samen met de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en de seniorenorganisatie KBO-PCOB. De petitie werd ondersteund door negen patiëntenorganisaties. Een reportage in beeld.

03-03-2017 | door KNMP

Het Grote Zorgdebat: meer tijd voor zorg

Tijd voor zorg. Dat wilden eigenlijk alle (kandidaat)-Kamerleden die deelnamen aan Het Grote Zorgdebat op 20 februari in Nieuwegein, met als titel ‘Zorg voor de toekomst’. Het debat was georganiseerd door meer dan twintig koepelorganisaties, waaronder de KNMP.

03-03-2017 | door Mariël Croon
Back to top