Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Weekend

PW9 - 03-03-2017 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen, ziekenhuisapotheker
“Vind je dit een spoedrecept? Waarom heb je dit aangenomen? Zaterdagen zijn voor spoed!”, tierde een collega tegen zijn assistent, terwijl de hele apotheek mocht meegenieten.
Weekend

Ik maakte de vergissing op zaterdag mijn apotheek te bezoeken. Zo ook de meneer naast mij, die blijkbaar als niet urgent genoeg werd beoordeeld.

De apothekersassistent hield gelukkig voet bij stuk en maakte het recept voor meneer klaar. Ik stond er een beetje beschaamd bij en dacht aan de tijd dat ik geen vrije donderdag had. Telefoontjes naar de overheid, tandartsbezoeken, onderhoud aan de CV-ketel: voorheen agendatechnisch nogal een gedoe.

Tegenwoordig regel ik het makkelijk op mijn vrije, doordeweekse dag. Maar niet iedereen heeft deze luxe. Het is daarom goed te verklaren dat mensen uitwijken naar het weekend. Als je fulltime werkt moet je een ochtend vrij nemen om met een niet-acute klacht naar de huisarts te gaan en móét je wel op zaterdag naar de apotheek.

Is het niet vreemd dat je wel op zondag kan bellen met je bank voor hypotheekadvies, maar slechts bij ernstige spoed een zorgverlener kan zien? Helaas collega’s, ook in het weekend worden mensen ziek. Of hebben ze gelegenheid om naar de apotheek of huisarts te gaan. Of worden ze ontslagen uit het ziekenhuis.

We hebben nu eenmaal een zorgberoep, en daarmee hangt werken in de avond en weekenden simpelweg samen. Het zou ons sieren dit niet alleen meer te faciliteren, maar ook de patiënten die hiervan gebruikmaken op zijn minst niet uit te foeteren.

Document acties

Reacties

04-03-2017 15:06
D.T. Hendriksz zegt:

Svp de verzekeraars en rijksoverheid hierop aanspreken en niet de zorgaanbieders! Sinds 2006 hebben de verzekeraars de regie gekregen en zij bepalen de gang van zaken. Rantsoenering wordt door de verzekeraars versneld en willekeurig doorgedrukt. Met steun van de Minister en in overleg met de Koepels en Collectieven.

Helaas collega's is te makkelijk en geeft aan dat deze collega wat gemist heeft sinds 2006. Probeer het overigens ook eens bij de eigen poliklinische apotheek. 24/7?

Back to top