Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie
PW6

PW6

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Dement

Als je opa naar buiten wijst, naar het boompje voor het huis, waar hij de hele ochtend al iemand tussen de bladeren heeft zien zitten die naar hem zwaait. Of als hij boos vraagt waarom je hem nooit bezoekt terwijl je iedere dag twee keer langsgaat, dan weet je hoe laat het is: dementie. Wie heeft in zijn nabije omgeving niet iemand die aan de ziekte lijdt en met lede ogen moet aanzien hoe een geliefde vader, moeder, opa, oma of partner ten prooi valt aan een langzame maar gestage geestelijke aftakeling?

10-02-2017 | door Frans van den Houdt

Kostenbesparing

Je weet dat het weer 1 januari is geweest als het aantal discussies over veranderde merken weer stijgt.

10-02-2017 | door Esther Kuipers, apotheker

Stijging opnames door fout medicatiegebruik

Het aantal ziekenhuisopnames door verkeerd geneesmiddelgebruik is gestegen van 39.000 in 2008 naar 49.000 in 2013. Dat blijkt uit onderzoek dat het Erasmus MC heeft uitgevoerd voor het ministerie van VWS. De onderzoekers pleiten voor meer medisch-farmaceutische beslisregels en een betere uitwisseling van labwaarden.

06-02-2017 | door Edwin Bos

Herexamen 2017 PW 6

Welke uitspraak over de hiv-zelftest is juist?

09-02-2017 | door Oscar Smeets, LNA

Apotheek herkent patiënt met beperking

De meeste apotheekmedewerkers (65%) herkennen patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden, meestal ‘op gevoel’, aan verbale en non-verbale communicatie. Dat blijkt uit interviews van masterstudenten farmacie van de Universiteit Utrecht met 74 apotheekmedewerkers.

30-01-2017 | door PW

Futurelab: nieuwe opleiding voor biomedici

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) lanceert het Paul Janssen Futurelab, een ‘blended learning-opleiding' voor afgestudeerde biomedische wetenschappers.

03-02-2017 | door PW

Acht positieve adviezen, januari 2017

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) adviseert positief over acht nieuwe handelsvergunningen.

03-02-2017 | door PW

Positieve balans diënogest + ethinylestradiol

Bij acnemiddelen met 2 mg diënogest en 0,03 mg ethinylestradiol weegt de werkzaamheid op tegen de risico’s.

02-02-2017 | door PW

Seleensulfide niet ’s nachts laten inwerken

Wegens (zeldzame) huidirritatie herroept het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) het advies om seleensulfide (Selsun) ’s nachts te laten inwerken bij pityriasis versicolor.

26-01-2017 | door DEB400060

Zorginstituut adviseert prijsonderhandelingen Keytruda

Het Zorginstituut Nederland (ZIN) vindt pembrolizumab (Keytruda) te duur om het uit de ‘sluis’ te laten doorstromen naar het verzekerde pakket.

19-01-2017 | door PW

Anti-epileptica niet alleen bij epilepsie

Ruim 410.000 personen gebruikten in 2016 een anti-epilepticum, terwijl er slechts 120.000 mensen zijn met actieve epilepsie. Dit wijst op een veel bredere therapeutische inzet van deze middelen. Pregabaline is hiervan het meest aansprekende voorbeeld, omdat artsen dit medicijn niet alleen inzetten bij epilepsie, maar ook bij neuropatische pijn en angststoornissen. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

10-02-2017 | door SFK

Alzheimer: hoop gevestigd op middelen tegen amyloïd-bèta

Er zit schot in de strijd tegen de ziekte van Alzheimer. Deze zomer komen de eerste fase III-onderzoeksresultaten van de BACE-remmer verubecestat naar buiten en in 2021 die van het monoklonaal antilichaam aducanumab. Vergeleken met eerder onderzochte middelen zouden deze het ziekteproces echt kunnen vertragen.

10-02-2017 | door Cindy Reinders

Aan de balie: alert op dementie

Door de training ‘Samen dementievriendelijk’ zijn de apotheekteams van Apotheek Geesterduin en Apotheek Made alerter op patiënten met beginnende dementie en weten ze hoe te handelen. “Tijdens het werk-overleg is het bespreken van deze patiënten inmiddels een vast item.”

10-02-2017 | door Edwin Bos

Voorbodes van alzheimer al vroegtijdig op te sporen

Een van de vroegste veranderingen in de hersenen van patiënten met de ziekte van Alzheimer is ophoping van amyloïdplaques. Deze plaques komen ook veelvuldig en al vanaf middelbare leeftijd voor bij personen zonder dementiesymptomen. Bovendien zijn ze gerelateerd aan subtiele achteruitgang van het geheugen, blijkt uit het promotieonderzoek van Willemijn Jansen.

10-02-2017 | door Willemijn Jansen

Medicatiegebruik ratjetoe bij demente met polyfarmacie

Tien of meer geneesmiddelen correct innemen is altijd lastig. Bij demente patiënten is het helemaal ondoenlijk. De casus van mevrouw M illustreert hoe het uit de hand kan lopen, ondanks allerlei ondersteuning. Uiteindelijk kwam de thuiszorg met de ultieme oplossing: een kluisje.

10-02-2017 | door Arjan Polderman

Hoge therapietrouw kinderen met MS door extra aandacht

Voor kinderen met multipele sclerose zijn de mogelijkheden voor farmacotherapie beperkt. De middelen die er zijn, geven bovendien vaak bijwerkingen. Toch is de therapietrouw 90% bij de jonge patiënten van het Nationaal Kinder MS-centrum in het Erasmus MC/Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. “Door onder andere het hele gezin therapietrouw te maken.”

10-02-2017 | door Frits Baltesen

Invloed van vitamine D op MS: tussen hype en hoop

Vitamine D-spiegels hebben vooral aan het begin van het ziekteproces van multipele sclerose invloed op ziekteactiviteit en ziekteprogressie. Promovenda Anne-Hilde Muris zocht uit hoe dit precies werkt. Zij vond dat vitamine D niet zozeer het immuunsysteem verandert, maar een verdere verstoring voorkomt.

10-02-2017 | door Anne-Hilde Muris

Soms ernstige complicaties bij geneesmiddelen tegen MS

Bijwerkingencentrum Lareb heeft 95 meldingen ontvangen van progressieve multifocale leuko-encefalopathie, een ernstige neurologische aandoening die een fatale afloop kan hebben. De bijwerking trad onder meer op na gebruik van natalizumab, fingolimod en dimethyl-fumaraat. De indicatie was meestal multipele sclerose maar bij dimethylfumaraat ook psoriasis.

10-02-2017 | door Annemarie H.G. Muller-Hansma

Ander licht op safinamide

De productinformatie van safinamide beschrijft interacties die volgens de WFG niet allemaal relevant zijn. Aan de andere kant ontbreken interacties waarvoor de WFG wél wil waarschuwen.

10-02-2017 | door Annemarie Heersche en Arjan Polderman

Slaappil helpt demente beetje

Slapeloze dementen hebben misschien een beetje baat bij trazodon.

10-02-2017 | door PW

Meervoudig effect van ocrelizumab bij MS

Bij relapsing multipele sclerose (MS) scoort ocrelizumab aanmerkelijk beter dan interferon bèta-1a. Ook werkt het beter dan placebo tegen progressieve MS.

09-02-2017 | door Arjan Polderman

Alzheimermiddel sterkt gebit

Tideglusib, dat in klinisch onderzoek is bij de ziekte van Alzheimer, biedt ook kansen bij de tandarts.

08-02-2017 | door PW

Anti-epileptica: geen zelfmoord

Het vaak genoemde verband tussen anti-epileptica en zelfmoord zou kunnen liggen aan de onderliggende psychiatrische kwaal.

07-02-2017 | door PW

‘Je gaat er niet dood aan, maar de impact op je leven is enorm’

De ziekte van Parkinson kent vele verschijningsvormen. Voor een goede behandeling is het belangrijk hierin meer inzicht te krijgen. Daar is nog veel onderzoek voor nodig. Nu wordt er te gemakkelijk van uitgegaan dat een spécialité zonder meer vervangen kan worden door een generiek middel, zegt Eric Roos van de Parkinson Vereniging. “Je leven raakt ontregeld, je wordt onzeker.”

10-02-2017 | door Frans van den Houdt

Dorp krijgt kleine apotheek

Het is tegen de trend in: in het Twentse dorpje Overdinkel, achter Enschede, is afgelopen maandag een kleine, nieuwe apotheek geopend.

10-02-2017 | door Frits Baltesen

Alexanderpraat

Samen met andere zorgverleners in de eerste lijn organiseerde de KNMP twee weken geleden een symposium op Terschelling. Honderd prominenten in de zorg maakten de oversteek.

10-02-2017 | door Léon Tinke

VWS: 'Apotheker grote rol medicatieveiligheid'

De apotheker is bij uitstek de zorgverlener die veilig gebruik van geneesmiddelen kan bevorderen. Dat zegt minister Schippers in een Kamerbrief bij het op 1 februari verschenen rapport van het Vervolgonderzoek Medicatieveiligheid (VM) dat in opdracht van het ministerie van VWS werd uitgevoerd onder leiding van het Erasmus MC.

10-02-2017 | door KNMP

Motto Floor-Schreudering: niet vinken, maar vonken

Annemieke Floor-Schreudering is sinds 1 januari 2017 de nieuwe opleidingsdirecteur van de vervolgopleiding tot openbaar apotheker. Een functie met veel perspectieven, op de korte en lange termijn.

10-02-2017 | door Dennis Mulkens

Handhaving GDS-norm vraagt goede voorbereiding apothekers

De norm voor Geneesmiddelendistributiesystemen (GDS) implementeren is haalbaar, maar heeft wel wat voeten in de aarde. Dat was de boodschap van drie ervaringsdeskundigen die apothekers in Utrecht bijpraatten. “Als je het niet hebt beschreven, geldt het niet.”

10-02-2017 | door Berit Sinterniklaas
Back to top