Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW 5

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Alarmfase rood

We hebben het in het pw al vaker geconstateerd: antibioticaresistentie is een tikkende tijdbom die heel snel onschadelijk gemaakt moet worden, anders zijn de gevolgen niet te overzien. Doemscenario’s spreken over een hausse aan onbehandelbare infecties, tien miljoen doden per jaar in 2050 en een economische schade van € 90 triljoen.

05-02-2016 | door Frans van den Houdt

Cuiusvis hominis est errare

“Lieke, jij bent apotheker, vind jij ook dat wij dokters ons werk zo slecht doen?” Het persbericht dat apothekers jaarlijks tien miljoen recepten moeten aanpassen omdat er zo vaak fouten inzitten, schiet bij veel artsen in het verkeerde keelgat.

03-02-2016 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen

Menzis: meerdere fabrikanten preferent per geneesmiddel

Apothekers hoeven minder vaak te wisselen van doosje dankzij een nieuwe wijze van aanbesteding van zorgverzekeraar Menzis. Dat is volgens Henk Eleveld, manager farmacie van Menzis, mogelijk doordat meerdere fabrikanten hebben ingeschreven op de maximale vergoedingsprijs die Menzis zelf heeft vastgesteld.

29-01-2016 | door PW

Schippers dwingt lagere prijs af bij farmaceuten

Patiënten moeten sneller toegang krijgen tot nieuwe geneesmiddelen en de prijs van duurdere medicijnen moet fors omlaag. Daarom heeft minister Edith Schippers van Volksgezondheid vrijdag in een nota aan de Tweede Kamer een reeks maatregelen aangekondigd die de “houdbaarheid van de farmaceutische zorg” overeind moeten houden.

01-02-2016 | door PW

Herexamen 2016 PW 5

Welke uitspraak over medicatiefout is juist?

04-02-2016 | door PW

NHG: maximaal vier injecties in knie per jaar

Een huisarts mag maximaal vier keer per jaar een intra-articulaire corticosteroïdeninjectie toedienen aan iemand met knieartrose die onvoldoende baat heeft bij pijnstillers. En er moet minimaal zes weken tussen de injecties zitten. Het effect van een dergelijke injectie is beperkt en korter dan drie weken en er kunnen bijwerkingen optreden.

03-02-2016 | door PW

Nivolumab op 1 maart in basispakket

Vanaf 1 maart zal het geneesmiddel nivolumab voor longkanker worden vergoed uit het basispakket. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid heeft dat vandaag bekendgemaakt. Na intensieve onderhandelingen met de fabrikant van het medicijn, Bristol-Myers Squibb (BMS), heeft zij een “veel lagere” prijs voor het middel bedongen, aldus het ministerie van VWS.

28-01-2016 | door PW

Vier aanpassingen indicaties, december 2015

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) ondersteunt vier aanpassingen van indicaties.

03-01-2016 | door DEB400060

Fampridine onder voorwaarden in basispakket

Minister Schippers van VWS heeft Fampyra (fampridine) onder voorwaarden toegelaten tot het basispakket van de zorgverzekering.

28-12-2015 | door PW

Diclofenac opnieuw meeste gebruikers

Onstekingsremmer diclofenac was ook in 2015 het pakketgeneesmiddel met de meeste gebruikers. Vorig jaar verstrekten openbaar apothekers dit middel één keer of vaker aan bijna 1,3 miljoen Nederlanders. Na een sterke toename van het aantal gebruikers in de afgelopen jaren staat colecalciferol voor het eerst in de top 10. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

05-02-2016 | door SFK

Bouwen aan pREGnant-register verbetert zorg voor zwangere

Veel vrouwen gebruiken tijdens hun zwangerschap ten minste één voorgeschreven geneesmiddel. Ook het gebruik van foliumzuur, vitamines en mineralen is hoog. Met een opstartsubsidie van zonmw is het pREGnant-register ontwikkeld, zodat het geneesmiddelgebruik systematisch gedocumenteerd kan worden. Met die kennis kan de zorg aan zwangere vrouwen worden verbeterd.

05-02-2016 | door Saskia Vorstenbosch

Nú structurele oplossing

Acute medicijntekorten zijn voor apothekers en ‘collega’-fabrikanten bijna niet meer op te vangen. Een oplossing is nog ver weg zolang zorgverzekeraars geen redelijke prijs betalen voor geneesmiddelen, betogen apothekers Renetta Fransens en Taco van Witsen.

05-02-2016 | door Renetta Fransens en Taco van Witsen

'Superlage prijzen uit systeem'

Geneesmiddelentekorten nemen hand over hand toe, van 426 in 2013 naar 625 in 2015. De door het ministerie van vws in 2013 ingestelde Werkgroep Geneesmiddelentekorten is er niet in geslaagd voor enige verbetering te zorgen. Martin Favié van Bogin pleit voor een radicaal andere koers.

05-02-2016 | door Frans van den Houdt

Geneesmiddelen een spiegel voorhouden

Medicijnen kunnen een spiegelbeeld hebben dat minder actief of soms zelfs giftig is. De productie van het juiste spiegelbeeld is dus zeer belangrijk, maar ook ingewikkeld. Een nieuwe methode is nu ontdekt, waarmee het mogelijk is om heel simpel de juiste vorm te produceren.

05-02-2016 | door René Steendam

Avondinname toch beter

Wat is het beste tijdstip voor inname van acetylsalicylzuur als anticoagulans? Vollaard en De Jongh meenden dat Bonten te snel was met zijn advies voor avondinname. Tobias Bonten gaat in op hun bezwaren.

08-02-2016 | door Tobias Bonten

Liever een meta-analyse

Een kleine meta-analyse geeft meer inzicht dan een grote klinische studie.

04-02-2016 | door PW

Medicatiebewaking: mét CDSS

Beslissingsondersteunende software (CDSS) helpt bij de preventie van adverse drug reactions (ADR’s) bij gehospitaliseerde ouderen.

03-02-2016 | door PW

Samenwerking arts en apotheker

Apothekers moeten hun plaats in artsenpraktijken nog waarmaken.

02-02-2016 | door PW

Tbc: kinetiek maakt ertapenem kansrijk

Op grond van zijn farmacokinetisch/farmacodynamisch profiel is er goede hoop op een effectieve inzet van ertapenem tegen multidrugresistente tuberculose.

04-02-2016 | door PW

Check jaarlijkse griepprik

In een FTO over medicatiebeoordelingen kunnen huisartsen en apothekers elkaar informeren over de nieuwe criteria om geneesmiddelen te starten of stoppen. En ze kunnen afspreken wie hiervoor in aanmerking komt.

08-02-2016 | door Cindy Reinders

Bisfosfonaten tasten alleen beenmergcellen in kaak aan

Osteoclasten of hun voorlopers in de kaak zijn minder gevoelig voor bisfosfonaten dan deze in de pijpbeenderen. Dit dan komen doordat kaakosteoclasten resistenter zijn tegen bisfosfonaat-geïnduceerde apoptose. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Jenny Vermeer.

05-02-2016 | door Jenny Vermeer

Informatorium 2016 telt bijna veertig nieuwe stoffen

Het Informatorium Medicamentorum 2016 is sinds kort als boek beschikbaar. Het bevat bijna veertig nieuwe stoffen, vooral voor de behandeling van kanker en infecties. Daarnaast neemt het aantal wijzigingen elk jaar toe.

03-02-2016 | door Atty Hielema

Maaltijdservice voor ouderen

Apothekers kunnen volgens apotheker Harm Geers met het bezorgen van maaltijden ondervoeding bij ouderen voorkomen. Samen met de Universiteit Wageningen, leveranciers van voedingsmiddelen en Mosadex is hij een onderzoek gestart.

05-02-2016 | door Edwin Bos
Back to top