Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 48, jaar 2015

27 november 2015

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Volkswagen

Heeft u een reisverzekeraar zichzelf wel eens op de schouders zien slaan voor de mooie reizen die wij maken? Of een autoverzekeraar zichzelf zien complimenteren met onze degelijke bolides? In een tijd van sjoemelsoftware en belastingontwijkende stekkerslurpers is het niet onlogisch dat verzekeraars daarmee niet op de foto willen.

25-11-2015 | door Léon Tinke

Zorgverleners nemen verzekeraars de maat

Zorgverleners op de Veluwe geven zorgverzekeraars een keurmerk als zij voldoen aan bepaalde criteria. Met dit GezondVeluwe-keurmerk willen zij bewoners aan zich binden met duurzame zorg voor de regio.

24-11-2015 | door DEB420720

Prijs Dick de Zeeuw voor diabetesonderzoek

Prof. dr. Dick de Zeeuw ontvangt vandaag de Dr. Saal van Zwanenberg Prijs voor zijn bijzondere bijdrage aan de ontwikkeling van behandelmethoden en geneesmiddelen voor diabetes.

17-11-2015 | door DEB400060

Herexamen 2015 PW 48

Een jonge vrouw komt aan de balie voor een morning-afterpil (levonorgestrel). Ze heeft een dag geleden onbeschermde seks gehad. Ze vertelt dat ze een zeer regelmatige cyclus heeft en volgens haar berekeningen zou ze rondom deze dagen haar eisprong moeten hebben. Ze vraagt zich af of de eisprong nog invloed kan hebben op de effectiviteit van de morning-afterpil. Wat is een juiste uitleg? a. Nee, levonorgestrel voorkomt dat een bevruchte eicel zich innestelt door verstoring van het baarmoederslijmvlies. b. Nee, dit heeft geen invloed. Levonorgestrel voorkomt bevruchting van de eicel door verstoring van de hormoonhuishouding, mits deze binnen 72 uur na onbeschermde seks wordt ingenomen. c. Ja, levonorgestrel voorkomt het vrijkomen van de eicel uit de eierstok. Indien de ovulatie al heeft plaatsgevonden is levonorgestrel niet meer effectief. d. Nee, levonorgestrel zorgt voor verstoring van de hormoonhuishouding waardoor de eicel na eventuele ovulatie afsterft.

26-11-2015 | door Pleuntje van Egmond

Inspectie geeft fabrikanten hoge boetes

Farmaceutische bedrijven hebben vorig jaar een recordbedrag aan boetes gekregen wegens verboden reclame voor geneesmiddelen. Dat blijkt uit documenten van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), die in bezit zijn van de Volkskrant, na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur.

20-11-2015 | door DEB420720

Gepersonaliseerde profylaxe werkt beter

Gepersonaliseerde anti-emetische profylaxe bij chemotherapie werkt beter dan de standaardprofylaxe.

26-11-2015 | door PW

Extra anticonceptie bij mycofenolaat mofetil

Voor, tijdens en na de behandeling met het transplantatiemiddel mycofenolaat mofetil (CellCept) door zowel mannen als vrouwen is het noodzakelijk extra anticonceptiemaatregelen te nemen.

25-11-2015 | door PW

Met clopidogrel minder migraine na atriumseptumdefect

Patiënten bij wie een atriumseptumdefect (ASD) is gedicht middels een parapluutje hebben hierna minder vaak migraineaanvallen wanneer ze acetylsalicylzuur en clopidogrel gebruiken in plaats van alleen acetylsalicylzuur.

26-11-2015 | door PW

Verbetering

17-11-2015 | door PW

Openbaar apotheker wordt vrouwenberoep

Het beroep openbaar apotheker transformeert van een mannen- tot vrouwenberoep. In 2015 is net iets meer dan de helft van de werkzame openbaar apothekers vrouw, maar binnen tien jaar zijn twee op de drie openbaar apothekers van het vrouwelijk geslacht. Wel kiezen vrouwen meestal voor een baan in loondienst.

26-11-2015 | door SFK

Ziekenhuizen spelen vitale rol bij resistentiepreventie

Onder de codenaam Bacinol startte in de Tweede Wereldoorlog een geheim project om in Nederland penicilline te produceren. Het was een van de interessante weetjes tijdens de Farmaceutisch Historische Dag op 5 november in Delft, met als thema ‘Van gist naar antibiotica; productie, gebruik, resistentie’.

26-11-2015 | door Ellen Severijns

KNMP-SIG-dag 2015 waardevol

Special Interest Groups (SIG’s) zijn belangrijk voor de KNMP, en het is van belang dat deze groepen nauw samenwerken met het bestuur van de Wetenschappelijke Sectie Openbaar Apothekers (WSO). Dat was de boodschap van WSO-voorzitter Peter Wognum op de eerste gezamenlijke SIG-dag.

26-11-2015 | door Fong Sodihardjo-Yuen
Back to top