Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 10, jaar 2015

dossier Hematologische oncologie

6 maart 2015

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Winstdrang

column

03-03-2015 | door Ruud Coolen van Brakel

Veelbelovende proef met nieuw antibioticum

Leidse onderzoekers hebben een nieuw type antibioticum ontdekt, dat mogelijk een doorbraak is in de wereldwijde strijd tegen resistente bacteriën.

03-03-2015 | door Marc de Leeuw

FDA vindt ondeugelijke kruidenmiddelen

De inhoud van vier van de vijf kruidenmiddelen die de FDA begin dit jaar heeft getest, week af van de informatie op het etiket. Dat bleek na een bezoek van de Amerikaanse geneesmiddelautoriteit aan vier landelijke apotheekketens. De kruidenmiddelen bleken geen of te weinig van het geclaimde bestanddeel te bevatten.

03-03-2015 | door PW

Lareb: veel meldingen over Thyrax na Radar

Na de Radar-uitzending van vorige week over de nieuwe verpakking van Thyrax heeft bijwerkingencentrum Lareb meer dan tweeduizend meldingen ontvangen. “Dat veel patiënten bijwerkingen aan ons doorgeven als gevolg van een verpakkingswijziging is heel bijzonder”, aldus Lareb-directeur Agnes Kant.

26-02-2015 | door DEB420720

Specialisten: geen bezwaar tegen biosimilars

Voor het voorschrijven van biosimilars aan nieuwe patiënten bestaan volgens de Federatie Medisch Specialisten (FMS) geen bezwaren. Dit standpunt dient als praktische leidraad voor medisch specialisten.

26-02-2015 | door DEB420720

Herexamen 2015 PW 10

Welke van de volgende uitspraken over de behandeling van otitis media acuta, een aandoening die vooral bij kinderen voorkomt, is waar? a. Ibuprofen is geen optie want jonge kinderen mogen dit niet gebruiken. b. Xylometazolineneusspray is de eerstekeusbehandeling. c. Wegens kans op resistentie wordt amoxicilline afgeraden. d. Als paracetamol niet helpt, is ibuprofen een goed alternatief.

05-03-2015 | door Marc de Leeuw

Bemoedigend effect favipiravir bij ebola

Het experimentele geneesmiddel favipiravir is effectief bij ebolapatiënten die relatief weinig virusdeeltjes in hun bloed hebben. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een klinische studie die plaatsvindt in een ebolakliniek van Artsen zonder Grenzen in de plaats Guéckédou, het centrum van de epidemie.

05-03-2015 | door PW

Dymista vergoed bij chronisch gebruik

De geneesmiddelcombinatie azelastinehydrochloride + fluticasonpropionaat (Dymista) is sinds februari in Nederland verkrijgbaar voor het gebruik bij matige tot ernstige seizoensafhankelijke en seizoensonafhankelijke allergische rhinitis, wanneer monotherapie met een intranasaal antihistaminicum of glucocorticoïde niet voldoende wordt geacht.

04-03-2015 | door PW

CBG: levering twaalf geneesmiddelen gestopt

Groothandels mogen twaalf generieke geneesmiddelen per direct niet meer leveren aan apotheken omdat de handelsvergunningen zijn geschorst. Apothekers mogen de geneesmiddelen die zij op voorraad hebben nog afleveren aan patiënten. Dat heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) gisteren gemeld.

25-02-2015 | door DEB420720

Toegevoegde richtlijnen rivaroxaban

Aan de productinformatie van rivaroxaban (Xarelto) zijn richtlijnen toegevoegd voor het gebruik bij patiënten met non-valvulair atriumfibrilleren die cardioversie ondergaan.

12-03-2015 | door PW

Beperkte stijging uitgaven farmacie

De uitgaven aan farmaceutische zorg namen in 2014 toe tot € 4128 miljoen. Dit is een stijging van 1% ten opzichte van het jaar daarvoor. Voor de overheid is opnieuw sprake van een meevaller.

03-03-2015 | door SFK

Nieuwe regeling voor precursoren explosieven

Sommige grondstoffen en producten kunnen, naast hun normale toepassingen, ook misbruikt worden voor het maken van drugs of explosieven. Nieuwe wetgeving over precursoren voor explosieven verplicht het melden van verdacht gedrag en beperkt de verkoop van chemicaliën aan particulieren.

06-03-2015 | door Shiwai Ng

Petrus Nylandts De Nederlandtse Herbarius of Kruydt-boeck

Bij het boekhistorisch onderzoek dat Marjolein de Vos sinds 2014 verricht naar de collectie van dr. D.A. Wittop Koning besteedt zij extra aandacht aan boekbindingen, herkomst en gebruikerssporen. Tot op heden heeft zij al veel belangrijke vondsten gedocumenteerd.

06-03-2015 | door Marjolein de Vos
Back to top