Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 09, jaar 2014

28 februari 2014

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Herexamen 2014 PW 9

Een man van 62 jaar wordt voor systolisch hartfalen behandeld met onder meer enalapril eenmaal daags 10 mg en furosemide eenmaal daags 40 mg. Na enige tijd treedt verergering van de klachten op, zich onder andere uitend in enkeloedeem en nachtelijke benauwdheid. Welk therapeutisch beleid is aangewezen? a. toevoeging van carvedilol; b. tijdelijke verhoging van de dosering furosemide onder gelijktijdige toevoeging van metoprolol; c. toevoeging van digoxine; d. tijdelijke verhoging van de dosering furosemide.

28-02-2014 | door T. Schalekamp

Meerwaarde

column

28-02-2014 | door Rik van der Meer

Gelijkwaardig

redactioneel

28-02-2014 | door Edwin Bos

‘Geneesmiddelen zijn niet duur, het systeem is duur’

Het duurt veel te lang voordat geneesmiddelen op de markt komen, zegt Ronald Brus, arts en ex-CEO van biotechbedrijf Crucell. Hij is een van de oprichters van MyTomorrows. Dit initiatief, dat patiënten jaren eerder aan geneesmiddelen wil helpen, begint nu wereldwijd te lopen. “Medicijnen zijn niet duur, het systeem is duur.”

28-02-2014 | door Frits Baltesen

Onderbreken of voortzetten

Bij operaties wordt medicatie soms gestopt, met het risico dat een psychiatrische behandeling in gevaar komt. In de praktijk blijkt de invloed van MAO-remmers en SSRI’s op hemodynamica echter beperkt. Preoperatief epoëtine verlaagt het transfusiepercentage minder dan klinische studies suggereren.

28-02-2014 | door I.M.M. van Haelst

Tumorgedrag in beeld tijdens behandeling met oncolytica

Radioactieve tracers voor PET-beeldvorming zijn bruikbaar om de tumoreigenschappen te monitoren tijdens behandeling met oncolytica. Daarnaast kunnen fluorescent gelabelde antilichamen gebruikt worden voor lokale detectie van tumorlaesies. Daarmee zal in de nabije toekomst lokale beeldvorming van tumoren mogelijk zijn.

28-02-2014 | door Anton G.T. Terwisscha van Scheltinga

Deel allochtonen begrijpt medicijnetiket onvoldoende

De helft van de volwassenen ervaart soms problemen met het begrijpen van doseringsinstructies en/of waarschuwingen op geneesmiddeletiketten, toont Amerikaans onderzoek aan. Dit kan een belangrijke oorzaak zijn van niet-correct gebruik van geneesmiddelen. Nederlands onderzoek geeft dezelfde resultaten.

28-02-2014 | door Ellen Koster, Lyda Blom

Communicatie apotheek en huisarts kan stuk beter

Voordat een apotheek geneesmiddelen aflevert, moeten eventuele medicatiebewakingsignalen zijn opgehelderd. Maar in veel apotheken ontbreken duidelijke afspraken over de afhandeling van deze signalen. Ook is niet duidelijk wie zo nodig contact opneemt met de huisarts, blijkt uit een enquête onder apothekers en apothekersassistenten.

28-02-2014 | door Léonie Hendriks

Apothekersassistenten hebben één gezamenlijke stem

Apothekersassistenten praten mee over belangrijke ontwikkelingen in de farmacie. Ze vormen een belangrijke schakel in de zorg voor de patiënt, aldus Rik van der Meer en Léon Tinke van de KNMP. Tijd voor een sterke, representatieve beroepsorganisatie.

28-02-2014 | door KNMP

Slim inkopen, strak managen

In een jaar tijd haalde Roeland Böttger (37) apotheek Ex Aqua in Lelystad uit de rode cijfers. Vooral door slimmer in te kopen. “Maar het gaat ook om structuur en people management.”

28-02-2014 | door Mariël Croon

Minder alzheimer-agitatie met citalopram

Citalopram in een dosering van 30 mg per dag vermindert agitatie bij mensen met de ziekte van Alzheimer.

27-02-2014 | door PW

Tragere infusie Olimel bij kinderen

Om het risico op bijwerkingen bij toediening van Olimel te verlagen, moet de maximale infusiesnelheid voor lipiden bij kinderen tussen 2 en 11 jaar oud omlaag. Dit is in overeenstemming met de aanbevelingen voor deze leeftijdsgroep in de ESPGHAN/ESPEN-richtlijnen uit 2005.

26-02-2014 | door PW

Olodaterol komt in GVS

Olodaterol (Striverdi Respimat) is per 1 maart 2014 opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS).

26-02-2014 | door PW

Maandelijks overleg EMA en FDA

Het EMA en de FDA gaan nauwer samenwerken bij farmacovigilantie.

25-02-2014 | door PW

Daling geneesmiddelenuitgaven

De uitgaven aan pakketgeneesmiddelen daalden in 2013 met 7% tot een bedrag van € 4089 miljoen. De daling is een forse meevaller voor de overheid, die in de begroting nog uitging van een toename met bijna 6%.

25-02-2014 | door SFK

Apotheek De Berk is ‘beste van Nederland’

Apotheek De Berk in Ermelo is de winnaar van het mystery guest-onderzoek 2013 van onderzoeksbureau AMP. De apotheek is onderdeel van een organisatie van drie apotheken, waaraan oud-KNMP-voorzitter Marga van Weelden leiding geeft. De twee andere apotheken behaalden de vijfde en elfde plaats.

25-02-2014 | door DEB420720

Meevaller medicijnuitgaven: € 377 miljoen

De uitgaven voor geneesmiddelen die worden verstrekt door openbare apothekers zijn vorig jaar fors gedaald. De kosten voor medicatie in het basispakket namen in 2013 af van € 4,4 miljard naar € 4,1 miljard, een vermindering van 7%. Dat betekent voor het kabinet een forse meevaller van € 377 miljoen.

21-02-2014 | door f.baltesen@pw.nl

Actavis biedt € 18 miljard voor Forest Laboratories

Het Ierse farmaceutische bedrijf Actavis wil zijn Amerikaanse branchegenoot Forest Laboratories overnemen voor $ 25 miljard (€ 18,2 miljard). Dat heeft de op Ranbaxy na grootste generieke producent van medicijnen vanmiddag bekendgemaakt.

18-02-2014 | door f.baltesen@pw.nl

Gelijkwaardig

door Edwin Bos
Back to top