Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 50, jaar 2012

met PW Wetenschappelijk Platform

14 december 2012

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Lobby

column

14-12-2012 | door Ruud Coolen van Brakel

Vrije markt voor vaginaal antischimmelmiddel

Het vaginale antischimmelmiddel clotrimazol is sinds april van dit jaar niet alleen op recept, maar ook zonder recept via apotheek en drogisterijen verkrijgbaar. Hiermee begeeft het middel zich op een markt die tot nu toe gesloten is voor andere vaginale antischimmelmiddelen.

14-12-2012 | door SFK

‘Bewaak dieetvoeding als geneesmiddel’

Verwisseling van dieetpreparaten kan tot ernstige gevolgen leiden bij patiënten met een stofwisselingsziekte. “Apothekers zouden gespecialiseerde dieetvoeding op dezelfde manier moeten bewaken als medicatie”, stelt internist metabole ziekten, dr. Janneke Langendonk.

14-12-2012 | door Marc de Leeuw

Farmacie in 2012: koorddansen in zwaar weer

De districtsledenbijeenkomsten in november werden zeer goed bezocht. Centraal op deze bijeenkomsten stonden vooral de kandidaatstelling van apothekers Rik van der Meer en Sjaak de Vries voor het voorzitterschap van de KNMP en de financiële impact die KNMP-directeur Léon Tinke schetste van het beleid van de overheid en zorgverzekeraars voor apothekers.

14-12-2012 | door Frits Baltesen

Aspergillus vormt een dodelijke bedreiging

De schimmel Aspergillus wordt steeds vaker resistent tegen de beschikbare triazolen. Van de nieuwe klasse echinocandinen zijn de eerste middelen op de markt. De noodzaak tot intraveneuze toediening beperkt echter de toepassing. Nieuwe antimycotica moeten patiënten met een verminderde afweer beschermen tegen deze dodelijk schimmel.

14-12-2012 | door Linda de Graaf

Elf leveranciers met predicaat betrouwbaar

De NVZA-werkgroep Beoordeling Toeleveranciers heeft in 2012 vijf audits uitgevoerd bij toeleveranciers van grondstoffen, verpakkingsmaterialen en medische bulkgassen. Alle leveranciers hebben hun certificaat behouden. Daarnaast is de groep uitgebreid met Westfalen, een leverancier van medische bulkgassen.

14-12-2012 | door Oscar Smeets

Krachtenveld

Als manager reimbursement bij farmaceutisch bedrijf Janssen houdt apotheker Johan de Raad zich bezig met het krijgen en behouden van vergoedingen voor geregistreerde geneesmiddelen. “Een zeer afwisselende baan, waarbij je midden in het maatschappelijke krachtenveld zit.”

14-12-2012 | door Marc de Leeuw

Kou

redactioneel

14-12-2012 | door Edwin Bos

Opwijrda-prijs 2011 voor Ankie Harmsze

Ankie Harmsze uit de apotheek van het Catharina Ziekenhuis Eindhoven is de winnares van de Opwijrda-prijs 2011.

14-12-2012 | door PW

De strijd tegen een zeer zeldzame schimmel

De genetische oorzaak van de zeer zeldzame erfelijke schimmelaandoening AD-CMC is bekend. Nu is het zaak daarvoor een geschikt geneesmiddel te vinden. Dr. Mihai Netea, internist/infectioloog in het St Radboud UMC in Nijmegen, is druk bezig met onderzoek hiernaar.

11-12-2012 | door Marc de Leeuw

Studie VS: steroïde-injecties veroorzaken osteoporose

Epidurale steroïde-injecties, gebruikt bij bijvoorbeeld pijn als gevolg van lumbale stenose, veroorzaken extra botverlies bij postmenopauzale vrouwen. Dat blijkt uit een kleine studie die is uitgevoerd in de Verenigde Staten.

05-12-2012 | door DEB422443

Hoofdluis: dimeticon nu middel van eerste keuze

De zelfzorgstandaard Hoofdluis is per 1 december gewijzigd op een paar belangrijke punten.

05-12-2012 | door DEB422443

‘Preferentiebeleid: geen werk, maar slavenarbeid’

Bijna 90% van de apothekersassistenten heeft grote moeite met de uitvoering van het preferentiebeleid. Volgens 71% nemen patiënten weleens geneesmiddelen verkeerd in doordat zij steeds moeten wisselen. Dat blijkt uit een enquête van een apotheker onder ruim vierhonderd assistenten.

03-12-2012 | door DEB420720

Praktijkadvies CMR voor melden incidenten

De Centrale Medicatie-incidenten Registratie (CMR) heeft een praktijkadvies uitgebracht voor het melden van medicatie-incidenten.

26-11-2012 | door DEB422443
Back to top