Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 33, jaar 2012

met PW Wetenschappelijk Platform

17 augustus 2012

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Schreeuw

redactioneel

17-08-2012 | door Edwin Bos

Soa-pakket

Zuid-Limburgse apotheken werken samen met de GGD om jonge vrouwen te wijzen op de gevaren van seksueel overdraagbare aandoeningen. Apotheker Caspar van Thoor van Apotheek van Thoor in Maastricht legt uit waarom.

17-08-2012 | door Mike Nettekoven

Aanmelding als lid

Belanghebbenden wordt gewezen op de artikelen 3 en 5 van het Huishoudelijk Reglement.

17-08-2012 | door KNMP

Bereidingsvragen over oogdruppels: de top drie

Wat is de overeenkomst tussen ciclosporine, ascorbinezuur en chloorhexidine? Bij de LNA-helpdesk staan deze stoffen momenteel bovenaan de lijst van veelgestelde vragen over oogdruppels.

17-08-2012 | door Marijn Westphal

Zwangerschapsmasker bij gebruik spiraaltje

Van de orale anticonceptiva is bekend dat deze zwangerschapsmasker, ook wel chloasma of melasma genoemd, kunnen geven. Maar ook andere anticonceptiva, zoals het IUD met progestagenen, kunnen mogelijk deze bijwerking geven. Lareb ontving vier meldingen van chloasma bij gebruik van Mirena.

17-08-2012 | door Ingrid Oosterhuis

Kans op resistentie bij soa-behandelingen neemt toe

Elk jaar zijn er weer meer soa-consulten bij de GGD’s. “Het aantal gevallen chlamydia en gonorroe stijgt maar syfilis komt minder vaak voor”, aldus prof. dr. Henry de Vries van het AMC. Deze soa’s zijn goed te behandelen met een eenmalige dosis antibiotica. De kans dat de gonorroe-gonokok wéér resistent wordt, ligt echter op de loer.

17-08-2012 | door Mike Nettekoven

Meer IVF op hogere leeftijd

In 2011 kregen 13.000 vrouwen in Nederland medicatie die wordt ingezet bij IVF. Ten opzichte van 2002 is het gebruik van IVF-medicatie toegenomen, vooral bij vrouwen van 37 tot 41 jaar. Als de bezuinigingsmaatregelen van de overheid doorgaan, zal IVF voor ruim 300 vrouwen op basis van hun leeftijd niet meer worden vergoed.

17-08-2012 | door SFK

‘Mensen moeten over de drempel komen’

Bijwerkingen op seksueel gebied spelen een grote rol bij therapieontrouw, bijvoorbeeld bij antidepressiva. Een open gesprek met patiënten hierover kan de therapietrouw verbeteren. “Het is belangrijk dat je de mensen over de drempel haalt.”

16-08-2012 | door Marc de Leeuw

Indicatie alteplase verruimd

Het NHG concludeert deze maand in een addendum bij de NHG-Standaard CVA uit 2004 dat het veilig en effectief is om patiënten met een herseninfarct tot 4,5 uur na het ontstaan van de uitvalsverschijnselen te behandelen met alteplase.

15-08-2012 | door PW

Nieuwe regels incasso

De regelgeving voor het in rekening brengen van buitengerechtelijke incassokosten is vanaf 1 juli veranderd.

14-08-2012 | door PW

Tena staakt intakegesprekken door ontstane ophef

Tena heeft de intakegesprekken over incontinentiemateriaal met Achmea-verzekerden voorlopig stopgezet. Dit naar aanleiding van de commotie in de media over patiëntgegevens die door apothekers aan de fabrikant zouden zijn geleverd.

10-08-2012 | door PW

‘Eis van zorgverzekeraar is onuitvoerbaar’

De Friesland Zorgverzekeraar eist dat apothekers de zorg voor hulpmiddelen door een BIG-geregistreerde verpleegkundige laten uitvoeren. Volgens de zorgverzekeraar kan een apothekersassistente niet ‘in alle gevallen’ de juiste voorlichting geven. Friese apothekers zijn bang de omzet van deze middelen te verliezen.

10-08-2012 | door DEB420720

Apotheek in Zandvoort sluit deuren

De Zandvoortse Apotheek Noord is sinds 1 juli gesloten. Volgens eigenaar apotheker Hans Mulder als gevolg van de verslechterde economische omstandigheden. “Tegen de huidige tarieven is het onmogelijk deze apotheek nog langer open te houden. Ik ben financieel aan het watertrappelen.”

10-08-2012 | door DEB420720
Back to top