Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

2021

Artikel Troff document Hof: ontslag op staande voet van apothekersassistent was terecht
Een apothekersassistent gaf meerdere keren het diabetesmedicijn Komboglyze mee zonder recept van een arts. Zij deed dit zonder overleg met en zonder controle van de apotheker, die haar daarom op staande voet ontsloeg. De assistent liet het daar niet bij zitten en stapte naar de rechter. Daar ving zij bot, zowel bij de kantonrechter als in hoger beroep bij het gerechtshof.
Artikel Afbouw medicatie helpt behandeling en kwaliteit van leven patiënt te verbeteren
Om de medicamenteuze behandeling te verbeteren en daarmee de kwaliteit van leven en het gezondheidswelzijn van de individuele patiënt, is de module Minderen en stoppen van medicatie ontwikkeld, onderdeel van de multidisciplinaire richtlijn Polyfarmacie bij ouderen. Ter ondersteuning zijn tien kennisdocumenten vervaardigd voor veel voorkomende geneesmiddelgroepen bij ouderen, terwijl de STOPP-START-criteria zijn herzien.
Artikel Keuzehulp helpt roker aan geschikte stopmethode
Roken veroorzaakt veel vermijdbare ziekten en sterfte. Een manier om succesvol te stoppen met roken, is het gebruik van een bewezen effectieve stopmethode. Een online keuzehulp kan helpen een geschikte stopmethode te kiezen. Onderzoekers uit Maastricht en Amsterdam analyseren gebruik en effectiviteit van de online keuzehulp.
Artikel Miriam Sturkenboom helpt mee aan grootschalige covid-19-vaccinatie
Om snel te kunnen reageren op meldingen van bijwerkingen van corona­vaccins, is het afgelopen jaar een speciale Europese infrastructuur opgetuigd. Met noodzakelijke protocollen voor nader onderzoek. De Utrechtse hoogleraar Miriam Sturkenboom was hier nauw bij betrokken. “We willen goed voorbereid zijn op alle mogelijke eventualiteiten.”
Artikel Dosisaanpassing anti-schimmelmiddel noodzakelijk bij obese patiënten
De dosering van anti-schimmelmedicatie moet ten opzichte van het advies in de bijsluiter worden aangepast bij (morbide) obese patiënten. Dit kan bijwerkingen verminderen en de effectiviteit verhogen, wat essentieel is bij medicatie tegen invasieve schimmelziekten. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc en het St. Antonius ziekenhuis. “Geen van de vier onderzochte middelen wordt optimaal gedoseerd bij obese patiënten.”
Artikel Veiligheid febuxostat tegen jicht minstens gelijk aan die van allopurinol
Behandeling met febuxostat bij het voorkómen van jichtaanvallen is niet inferieur aan allopurinol wat betreft de cardiovasculaire veiligheid. Langdurig gebruik is ook niet geassocieerd met een toegenomen risico op overlijden of een ernstige bijwerking in vergelijking met allopurinol.
Artikel Soms systemische bijwerking bij gebruik CGRP-remmers
CGRP-remmers zijn sinds twee jaar beschikbaar voor preventie van migraineaanvallen. Momenteel is nog weinig bekend over mogelijke niet-lokale bijwerkingen. Meldingen bij Bijwerkingencentrum Lareb tonen een verscheidenheid aan gemelde klachten: naast musculoskeletale symptomen vielen Raynaudklachten en gewichtstoename op.
Artikel D source code Tweede uitgifte goed moment voor gesprek over rijvaardigheid
Mensen die rijgevaarlijke geneesmiddelen gebruiken rijden de eerste twee weken van hun therapie geen auto, maar kruipen daarna weer achter het stuur. Hun eigen ervaring speelt een belangrijkere rol bij het besluit wel of niet te gaan rijden dan informatie over het effect van het geneesmiddel op reactievermogen en rijvaardigheid. Het tweede uitgiftegesprek kan uitkomst bieden.
Artikel Je gezondheid in je broekzak 24/7
Stel je voor, het verlenen van zorg aan je patiënten verloopt net zo vlot als het gebruik van je eigen smartphone. Hoe handig is dat. De persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) zou hiervoor wel het ideale vehikel kunnen zijn, betogen negentien masterstudenten Farmacie in Utrecht. Tijdens de keuzecursus Digitale Farmaceutische Zorg onderzochten zij de rol van de PGO in de apotheek.
Back to top