Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie
Persoonlijke hulpmiddelen
Het aantal meldingen van bijwerkingen of verminderde werkzaamheid door generieke substitutie is de laatste jaren toegenomen. Bij acht omzettingen zijn ook problemen gesignaleerd. Dit blijkt uit een rapportage van Bijwerkingencentrum Lareb.
Eigenlijk wilde ik niet over COVID-19 schrijven, maar dat lijkt in deze tijd bijna onmogelijk. Onlangs mocht ik bij Nieuws-uur komen toelichten hoe wij ons als Bijwerkingencentrum Lareb aan het voorbereiden zijn op de veiligheidsbewaking van de nieuwe vaccins. Leuk natuurlijk, vooral omdat ik eindelijk een keer geïnterviewd zou worden door de in mijn ogen beste interviewer van Nederland op dit moment: Jeroen Wollaars.
Het virus zorgt de laatste maanden voor verdeeldheid. We snuffelen voorzichtig aan elkaar. Ben je voor Ajax of Feyenoord? Stem je rechts of links? Ben je trouwens gevaccineerd of niet?
De baxterrol is een geweldige uitkomst voor oudere mensen. Ook mijn moeder ging door elkaar halen wanneer ze welke pil moest innemen en vergat of ze dat al wel of niet had gedaan. Meteen heb ik geregeld dat ook haar medicatie voortaan via de baxterrol in de brievenbus kwam. Lastig blijft wel dat de paracetamol en vitamine D niet in de rol zitten. Zij moet die zelf kopen. Gevolg is dat ze die dan ook regelmatig vergeet.
Met Lareb Intensive Monitoring (LIM) wordt het optreden van bekende bijwerkingen en de reactogeniciteit (en veranderingen hierin) van het jaarlijkse influenzavaccin beter in kaart gebracht. De meest gerapporteerde bijwerkingen zijn ontstekingsreacties op de injectieplaats, spierpijn, hoofpijn en koorts. Lareb krijgt jaarlijks tussen de tweehonderd en driehonderd spontane meldingen.
Monitoring is mogelijk ook bij dabigatran gewenst. Plasmaspiegels hiervan kunnen een factor vijf variëren, stelt hoogleraar farmaceutische patiëntenzorg Peter de Smet op basis van publicaties in het BMJ. De nieuwe orale antistollingsmiddelen (DOAC’s) waren vorige week in het nieuws vanwege 45 sterfgevallen die tot nu toe zijn gemeld bij het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb.
In elektronische patiëntendossiers (EPD’s) bevindt zich nog veel onbenutte informatie die extra kennis over bijwerkingen kan opleveren. Dit blijkt uit een pilot waarbij met onder meer text mining gericht is gezocht naar aanvullende potentiële casussen op basis van meldingen bij Bijwerkingencentrum Lareb. “Deze methode versterkt de signaaldetectie.”
Met het verzamelen van ervaringen van patiënten via PROM’s (patient reported outcome measures) kan meer kennis en inzicht worden verkregen over allerlei aspecten van bijwerkingen. Dit komt de zorg ten goede. Tegelijkertijd is hiermee het patiëntenperspectief beter vertegenwoordigd in de geneesmiddelbewaking. Een goed voorbeeld is de pilot ‘Monitor biologische geneesmiddelen’.
Vermoeidheid, hoofdpijn en malaise zijn bij Bijwerkingencentrum Lareb de meest gemelde klachten na COVID-19-vaccinatie. Na de boosterprik werden opvallend meer meldingen van lymfadenopathie gedaan. De twintig meest gemelde bijwerkingen na de verschillende vaccinatiemomenten en vaccinatieschema’s waren vergelijkbaar.
Het is belangrijk dat bijwerkingen na vaccinaties goed worden bewaakt. Soms leiden analyses van meldingen tot nieuwe kennis over bijwerkingen. Dat stelt Bijwerkingencentrum Lareb, dat tot op heden niet op verontrustende bijwerkingen is gestuit.
AuteursinformatieAdverterenVacature plaatsen
Colofon DisclaimerPrivacyverklaring en cookiebeleidSitemap