Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Dienstapotheken voeren druk op: cash afrekenen

Geen contract meer met zorgverzekeraars

PW Magazine 03, jaar 2013 - 14-01-2013
In de Dienstapotheken Venlo en Roermond rekenen patiënten sinds 1 januari contant af. Directeur Jill Lemmens voelt zich genoodzaakt tot deze vergaande stap omdat zorgverzekeraars geen kostendekkende vergoeding willen betalen. “Voor VGZ bestaan dienstapotheken helemaal niet.”
Dienstapotheken voeren druk op: cash afrekenen

Patiënten belasten gaat haar niet in de koude kleren zitten, maar iemand moet zijn nek uitsteken. Dat stelt Jill Lemmens, directeur van Dienstapotheek Regio Venlo en Dienstapotheek Regio Roermond. Per 1 januari moeten patiënten in deze dienstapotheken contant betalen. Het is volgens Lemmens de enige manier om de dienstapotheek voort te zetten, aangezien er geen overeenkomst meer is met de zorgverzekeraars. Met CZ en Coöperatie VGZ, de dominante zorgverzekeraars in achtereenvolgens Roermond en Venlo, is Lemmens inmiddels in gesprek. Maar de vergoedingen die deze zorgverzekeraars bereid zijn te betalen zijn volgens haar nog steeds niet kostendekkend.

Volgens de directeur van de twee dienstapotheken verloopt de discussie zeer moeizaam. “Zorgverzekeraars beweren dat een deel van het tarief dat openbaar apothekers ontvangen is bestemd voor het regelen van de diensten.” Volgens Lemmens is dat argument sinds de invoering van het gedifferentieerde tarief echter achterhaald. “VGZ stelt zelfs dat dienstapotheken helemaal niet bestaan. Openbaar apothekers zouden verantwoordelijk zijn voor 24-uurszorg.”

Onbehoorlijk

VGZ vindt het ‘onbehoorlijk’ dat Lemmens patiënten contant laat afrekenen, zo laat Jan Broeren van VGZ in een reactie weten. Volgens de beleidscoördinator farmacie krijgen verzekerden de kosten voor contant betaalde geneesmiddelen volledig vergoed van VGZ. Maar eventuele meerkosten zal de zorgverzekeraar verrekenen met de dienstapotheek, ofwel de betrokken openbaar apotheken. Broeren: “Wij ontkennen natuurlijk niet dat dienstapotheken bestaan, maar de 7 x 24 uurs zorg is inderdaad opgenomen in de tarieven voor openbaar apotheken.”

Verder stelt Broeren overvallen te zijn door de actie van de twee dienstapotheken. “Met veel andere dienstapotheken hebben wij inmiddels een goede oplossing gevonden voor de komende drie maanden.”

Lemmens benadrukt indien nodig een jaar door te gaan met deze actie. “Zolang de zorgverzekeraars niet komen, zie ik helaas geen andere oplossing.” Minister Schippers zal uiteindelijk ingrijpen, zo hoopt Lemmens. “Zij heeft tenslotte ook een potje voor de huisartsenposten.”

Dat is ook de hoop van apotheker Hub Haan van de Centrale Dienstapotheek Haarlem e.o., die naar verwachting in maart definitief de deuren sluit. “En dat is absoluut geen powerplay. Minister en zorgverzekeraars moeten inzien dat dit beleid van geen kanten deugt.”

Haan hoopt dat de minister een apart potje maakt voor spoedvoorzieningen die door huisartsen én openbaar en poliklinische apothekers gezamenlijk zijn ingericht.

Sluit de dienstapotheek definitief de deuren, dan moeten patiënten uit Haarlem uitwijken naar Beverwijk.

Document acties

Back to top