Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Faillissement voor De Centrale Apotheek

PW Magazine 17, jaar 2013 - 18-04-2013
De Centrale Apotheek, ‘leverancier van recepten en farmaceutische zorg aan huisartsen’, is failliet verklaard. Volgens Marijke Dirksen, directeur van de in Roden gevestigde apotheek, heeft de investeerder zich teruggetrokken. “Voor nieuwkomers is het erg taai om iets te veranderen in de openbare farmacie.”
Faillissement voor De Centrale Apotheek

Na zeven jaar sluit De Centrale Apotheek (DCA) haar deuren. De apotheek annex groothandel opereerde vanuit een centrale vestiging in Roden en regionale steunpunten in Nijmegen en Amsterdam. Op het moment van het faillissement leverde de apotheek volgens DCA-directeur Marijke Dirksen medicatie aan vijfentwintig gezondheidscentra in heel Nederland.

Dirksen hoopt nog op een doorstart, maar de belangrijkste investeerder heeft geen vertrouwen meer in het rendement. Het lot van de dertig medewerkers is ongewis.

Volgens Dirksen is het voor nieuwkomers op de markt voor farmaceutische zorg zeer taai om veranderingen door te voeren. “Ik neem het niemand kwalijk dat hij zijn belangen beschermt. Maar het is een buitenstaander nog nooit gelukt om in de farmaciekolom iets te veranderen.” De bedrijven die in de afgelopen zeven jaar hebben geïnvesteerd in DCA waren niet afkomstig uit de zorgsector, maar uit onder andere de beurshandel en de IT-branche.

Samen met de huisarts beoogde Dirksen door doelmatig voorschrijven de kosten voor farmaceutische zorg te drukken. De huisarts leverde de door DCA bezorgde herhaalmedicatie direct aan de patiënt. Waarmee de lokale apotheek buitenspel werd gezet.

Kamervragen

Aanvankelijk liepen onvoldoende huisartsen warm voor het DCA-concept. Een meerjarig onderzoek van Nivel naar de werkwijze van deze landelijke apotheek werd in 2011 gestopt vanwege onvoldoende medewerking van huisartsen. Wat door DCA overigens werd tegengesproken.

Dirksen, voormalig anesthesist, startte DCA in 2007 met haar man Hans Boerema, voormalig uroloog en chirurg. De twee medisch specialisten zijn er niet in geslaagd de farmaciemarkt open te breken. Maar het is zeker niet onopgemerkt gebleven. De nieuwkomers hebben voor veel opschudding gezorgd onder apothekers en huisartsen. Maar ook onder groothandels, zo vertelt Dirksen. “We zijn zelf een groothandel gestart omdat geen van de gevestigde groothandels geneesmiddelen aan ons wilde leveren.”

Er zijn Kamervragen gesteld over DCA en diverse apothekers hebben een kort geding aangespannen. Volgens de apothekers bracht DCA de kwaliteit en de continuïteit van de farmaceutische zorg in gevaar omdat de medicatiebewaking niet op orde zou zijn.

De NZa en de Inspectie concludeerde na eigen onderzoek dat De Centrale Apotheek voldeed aan de Wet marktordening gezondheidszorg en aan de Geneesmiddelenwet.

Document acties

Back to top