Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

ONVZ vergoedt magistrale bereidingen wel

10-03-2015
Zorgverzekeraar ONVZ vergoedt vooralsnog wel de magistrale bereidingen waarvoor andere zorgverzekeraars de vergoeding per 1 maart 2015 hebben stopgezet. Het betreft magistrale bereidingen die in veel gevallen belangrijk zijn voor kwetsbare patiënten, zoals kinderen, terminaal zieken, en mensen met psoriasis en eczeem.

De KNMP en de Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie (NPCF) hebben bezwaar gemaakt tegen het besluit van zorgverzekeraars om vanaf 1 maart 2015 meer dan 105 meer afzonderlijke preparaten niet meer te vergoeden, vaak omdat deze ‘niet rationeel’ zouden zijn. Het gaat om magistrale bereidingen, zoals combinaties van cutane geneesmiddelen die als officieel geregistreerd preparaat alleen los verkrijgbaar zijn, op maat gemaakte blaasspoelingen of geneesmiddelen die bereid worden in een sterkte die geschikt is voor kinderen.

Zorgverzekeraar ONVZ vergoedt deze bereidingen vooralsnog wel, zegt woordvoerder Friso de Jong. "Maar we hebben signalen ontvangen dat bij sommige bereidingen de doelmatigheid niet duidelijk is. We hebben behoefte aan een oordeel van Zorginstituut Nederland hierover. Voordat we besluiten een vergoeding te beëindigen, is een zorgvuldige afweging nodig. De patiëntenzorg mag niet in gevaar komen. We zijn daarom in gesprek met verschillende betrokken partijen, waaronder de KNMP."

 

Temazepam

De KNMP vindt het opmerkelijk dat er vanuit de andere zorgverzekeraars geen afstemming is geweest over de vergoedingswijziging bij apotheekbereidingen. Apothekers zijn hierover pas op het laatste moment geïnformeerd. Dat geeft verwarring en onrust bij patiënten.

De apothekerskoepel vindt dat een groot aantal bereidingen onterecht van vergoeding wordt uitgesloten, waardoor voor een aantal patiënten de farmaceutische zorg in gevaar komt. Voor terminale patiënten voeren de zorgverzekeraars bijvoorbeeld aan dat een zetpil met temazepam de druppels kan vervangen. Maar juist in de laatste levensfase is rectaal inbrengen vaak problematisch. Diclofenacdrank, een uitkomst bij kinderen die geen tabletten kunnen innemen, valt nu buiten de vergoeding.

Document acties

Reacties

11-03-2015 10:05
J.C. Kortekaas zegt:

ZN kan haar leden niet binden waren de magische woorden van de rechtbank te Breda in mei 2008.

Het individuele preferentiebeleid was geboren.

In dit dossier is inmiddels iedereen de regie kwijt.

De overheid gedoogt illegale grootbereiders in haar strijd tegen de hoge prijzen van weesgeneesmiddelen.

Zoals gebruikelijk is sinds 2008 is de apotheek het administratieve slachtoffer.

Back to top