Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Vaste rubrieken

Oxycodon

De vrouw naast ons was verslaafd aan oxycodon en 3-MMC.

Dit keer geen ervaring uit de oude doos. Pensionering heeft als voordeel dat je ook meer tijd hebt voor reizen. Deze keer naar Zuid-Afrika. Bekend om de safari’s, maar ook om de afkickklinieken.

PW24 - 16-06-2023 | door Jaap Dik

Gezonde reis

Inslapen gaat vlot. Doorslapen niet. De reis naar het einde van de nacht wordt ergens onderweg onderbroken, en daarna lukt het soms urenlang niet deze te hervatten. Of helemaal niet meer. Mensen die dit soort ervaringen hebben zijn talrijk. Als we de reclames moeten geloven slaap je na de keuze voor de juiste matras of boxspring onmiddellijk als een roos; maar een roos heeft doornen denk ik dan, want in de praktijk werkt dat zelden of nooit.

PW24 - 16-06-2023 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

80% van verstrekkingen tegen 25% van geneesmiddelkosten

Generieke geneesmiddelen maken een kwart uit van totale geneesmiddelkosten

Van alle verstrekkingen van geneesmiddelen door Nederlandse openbaar apothekers was in 2022 80% een generiek geneesmiddel. Dit aandeel is gelijk aan dat van 2021 en 2020. Het bijbehorende aandeel in de totale geneesmiddelkosten is met 25% veel lager. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

PW24 - 16-06-2023 | door SFK

Herexamen 2023 PW24

Welk geneesmiddel kan volgens het Farmacotherapeutisch Kompas als bijwerking suïcidaal gedrag hebben?

PW24 - 14-06-2023 | door Linda Kok, arts Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Farm-AI-cie

Veel in het nieuws: de wonderen van AI. Tekstschrijvers zoeken al ander werk, en de impact zal enorm zijn als we de trendwatchers mogen geloven. Welke impact zal er zijn voor de apotheek? Onlangs een LinkedIn-post gezien waarin ChatGpt een vlekkeloze EU-begeleiding van een recept metformine voorstelt: zes punten waarin data-analyse, personalisering, advies en veiligheid de thema’s zijn (mogelijk ook de verwerking van een aantal paarse krokodillen?).

PW23 - 09-06-2023 | door Jacco Pesser, bestuurslid KNMP

WSO- en LOA-webinar ‘GDV in de praktijk’ op 3 juli

De Wetenschappelijke Sectie Openbaar apothekers (WSO) en de commissie Landelijke Openbare Apotheken (LOA) nodigen apothekers uit voor een gezamenlijk webinar over de Geïndividualiseerde Distributievorm (GDV) in de praktijk.

PW23 - 09-06-2023 | door KNMP

Samen werken aan één doel

Speciale constructie: apothekers in dienst van stichting.

Alle apothekers in het gezondheidscentrum zijn in loondienst van een stichting, zegt Beate Sanders van het Zwolse Gezondheidshuis Stadshagen. Dit geldt ook voor de huisartsen. “We hebben gezamenlijke belangen, die niet op winst zijn gericht.”

PW23 - 09-06-2023 | door Delia Titre

Verklaring op reis vooral voor benzodiazepinen

Meeste gebruikers van middelen op de Opiumlijst zijn 51-80 jaar oud

Apotheken verstrekten in 2022 aan bijna 2 miljoen mensen een geneesmiddel waarbij een medicijnverklaring is vereist bij een reis naar het buitenland. Van deze middelen kennen de slaap- en kalmeringsmiddelen de meeste gebruikers. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

PW23 - 09-06-2023 | door SFK

Foslevodopa: eerste dagen niet rijden

Het nieuwe parkinsonmiddel foslevodopa heeft een licht tot matige invloed op de rijvaardigheid. Patiënten zouden daarom na start van dit middel en bij elke dosiswijziging de eerste paar dagen niet moeten rijden. Dat staat beschreven in een nieuw verkeersdeelname-advies van het Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC) en de KNMP-werkgroep Verkeersdeelname.

PW23 - 09-06-2023 | door PW

Heldhaftige reis

Buiten de box-denken in combinatie met toewijding en inlevingsvermogen.

De patient journey: een bekend begrip in de farmaceutische industrie maar niet bij eenieder daarbuiten. Wie het begrip niet kent kan denken dat het een heldhaftige ontdekkingsreis is die een persoon maakt als patiënt. Het zit iets anders: een patient journey heeft betrekking op het zorgpad, met fases en beslissingen in een behandeling. Maar desalniettemin kan die heldhaftig tegemoet worden getreden door patiënten en hun naasten.

PW23 - 09-06-2023 | door Iris Beerthuis, apotheker en medical manager Novartis

Passend

Passende zorg is zorg die bewezen effectief is en waarde toevoegt, die samen met zorgverlener en patiënt tot stand komt en die zich meer richt op gezondheid dan op ziekte. Deze definitie haal ik uit een persbericht van het ministerie van VWS, waarin wordt aangekondigd dat er een speciale gezant passende zorg is benoemd. Het gaat om Jan Kremer, hoogleraar zorg en samenleving aan het Radboudumc.

PW23 - 09-06-2023 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Herexamen 2023 PW23

Welk middel heeft de voorkeur bij de behandeling van endometritis met koorts?

PW23 - 07-06-2023 | door Delia Titre, redacteur Pharmaceutisch Weekblad en apotheker

Klein stapje

Voor kleine kwalen als oorpijn, keelpijn, bijholteontsteking, krentenbaard, gordelroos, geïnfecteerde insectenbeten en ongecompliceerde urineweginfecties bij vrouwen kunnen openbaar apothekers binnenkort een geneesmiddel voorschrijven. In Engeland, welteverstaan.

PW22 - 02-06-2023 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Pandemielessen

We zijn beter voorbereid op een volgende crisis.

Gelukkig ligt de coronacrisis achter ons. Tijdens de crisis bleek welke beroepen cruciaal waren in de samenleving. Bleek dat er wel degelijk goed samengewerkt kan worden in de gezondheidszorg, in plaats elkaar te beconcurreren. Bleek het belang van publieke gezondheidszorg. Volop zijn er evaluaties gaande over welke lessen geleerd kunnen en moeten worden van de pandemie.

PW22 - 02-06-2023 | door Agnes Kant, directeur Bijwerkingencentrum Lareb

PRAC vraagt opnieuw aandacht voor de risico’s van fluorchinolonen

De Europese geneesmiddelenbewakingscommissie PRAC vraagt opnieuw aandacht voor de risico’s bij het gebruik van fluorchinolonen.

PW22 - 02-06-2023 | door PW

Van lokaal naar World Wide Web

‘Soms is het een kwestie van farmacologisch redeneren.’

Wat begon als een protocol voor zijn eigen ziekenhuis, resulteerde in een website. Marcel van den Broek zette online wat het beleid is voor meer dan 250 niet-chemotherapeutische geneesmiddelen wanneer ze bij parenterale toediening buiten het bloedvat terechtkomen.

PW22 - 02-06-2023 | door Linda de Jonge

AGM-bijeenkomst over beoordeling en toelating van medicatie in het GVS

De sectie Apotheker Geneesmiddel & Maatschappij (AGM) houdt op woensdag 21 juni 2023 een fysieke bijeenkomst met als thema ‘Het Geneesmiddelenvergoedingssysteem: beoordeling, toelating en mogelijke knelpunten’.

PW22 - 02-06-2023 | door KNMP

Minister Kuipers ziet definitief af van GVS-herberekening

Minister Ernst Kuipers (VWS) ziet definitief af van de herberekening van het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Dat besluit maakt de bewindspersoon kenbaar in een brief aan de Tweede Kamer.

PW22 - 02-06-2023 | door KNMP

Zorginkoopbeleid

Het stof van de contractering voor 2023 is nog maar nauwelijks neergedwarreld, en we zijn alweer aan het voorbereiden op 2024. Zoals elk jaar moesten de zorgverzekeraars voor 1 april het zorginkoopbeleid voor 2024 publiceren. We zien komend jaar een voortzetting van de aandacht voor de landelijk werkende internetapotheken. De KNMP staat op het standpunt dat elke apotheek ook een internetapotheek is, tenslotte bieden ongeveer tweeduizend apotheken allerlei mogelijkheden voor (online) bestellen en gratis thuisbezorgen.

PW22 - 02-06-2023 | door Reinier Bax, bestuurslid KNMP

Uitgavenstijging CVRM door meer gebruik dure middelen

Uitgaven in tien jaar tijd met ruim 50% gestegen, gebruik met bijna 10%

Openbare apotheken verstrekten in 2022 aan 4,2 miljoen mensen een geneesmiddel voor cardiovasculair risicomanagement. Afhankelijk van de specifieke CVRM-middelen die de patiënt gebruikt, lopen de gemiddelde kosten per gebruiker sterk uiteen. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

PW22 - 02-06-2023 | door SFK

Document acties

Back to top