Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Vaste rubrieken

Actualiteitensessie voor KNMP-leden op 29 juni

Periodiek praten bestuurders van de KNMP de leden online bij over actualiteiten. Leden zijn van harte uitgenodigd voor de eerstvolgende actualiteitensessie op donderdag 29 juni om 20.00 uur, deze keer dus in de avonduren.

PW25 - 23-06-2023 | door KNMP

In virtuele huid patiënt kruipen

Groningse studenten leren met VR omgaan met laaggeletterdheid.

Zesdejaars farmaciestudenten in Groningen krijgen een virtual reality-bril op om zich te verplaatsen in de leefwereld van laaggeletterden. De meesten waren zich totaal niet bewust van alle obstakels, ziet docent Nanda Boekhoudt.

PW25 - 23-06-2023 | door Frans van den Houdt 1 reactie

Middelen bij taaislijmziekte met stip in uitgaven top 10

Werkelijke prijzen dure geneesmiddelen lager door prijsarrangementen overheid

Na toelating tot het basispakket per 2022 schiet Kaftrio, een combinatiepreparaat tegen taaislijmziekte, met € 115 miljoen direct naar de derde plek in de uitgaven top 10. Twee antistollingsmiddelen, de DOAC’s apixaban en rivaroxaban, gaan nog steeds aan kop. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

PW25 - 23-06-2023 | door SFK

Nieuw middel voor bepaalde vorm cardiomyopathie

Voor de behandeling van een bepaalde vorm van cardiomyopathie komt een nieuw middel beschikbaar. Mavacamten (Camzyos), een reversibele cardiale myosineremmer, heeft een positief advies gekregen van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP voor een handelsvergunning.

PW25 - 23-06-2023 | door PW

Branding

Hoe willen we ons positioneren naar de toekomst toe?

Mijn vader opende op 1 oktober 1980 de deuren van Apotheek De Lier. In de loop der jaren is er natuurlijk ontzettend veel veranderd.

PW25 - 23-06-2023 | door Nancy Valentin-Ong, apotheker in De Lier

Frankenstein

Kunstmatige intelligentie (AI) houdt de gemoederen de afgelopen tijd nogal bezig. Vooral de door menigeen voorspelde gevaren krijgen ruim de aandacht. Zoals de vraag of AI uiteindelijk onze eigen ondergang zal betekenen. Good old monster van Frankenstein wordt daarbij graag van stal gehaald. De meningen zijn verdeeld – en dat is een understatement – maar velen vinden dat alertheid geboden is, zeker wat betreft het reguleren en controleren van de techgiganten.

PW25 - 23-06-2023 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Herexamen 2022 PW25

Welk advies geeft u de patiënt over de bewaartermijn van oogdruppels ná aanbreken van de verpakking (minim)?

PW25 - 21-06-2023 | door Marijn Westphal, Laboratorium der Nederlandse Apothekers

Afstemming VWS over versterking rol apotheekteam in eerstelijnszorg

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) stemt in de zomer op bestuurlijk niveau met onder meer de KNMP de uitkomst af van een traject om de rol van het apotheekteam in de eerstelijnszorg te versterken. Deze gesprekken lopen in het kader van het Integraal Zorgakkoord (IZA) dat in september 2022 is gesloten.

PW24 - 16-06-2023 | door KNMP

Nieuwe editie Standaarden voor Zelfzorg is uit

De elfde editie van het boek Standaarden voor Zelfzorg is uit. Het boek is voorzien van rijke informatie over zelfzorg en biedt praktische handvatten voor apothekers en apothekersassistenten. De herziene druk is te bestellen via de KNMP-website.

PW24 - 16-06-2023 | door KNMP

Dezelfde taal

Afgelopen weken vonden de DLB’s plaats ‘in nieuwe stijl’. In nieuwe stijl houdt in dat er minder tijd besteed wordt aan AV-stukken, zodat er meer tijd is voor een inhoudelijk onderwerp. Dit keer gaat het inhoudelijk over tekorten.

PW24 - 16-06-2023 | door Nicole Hunfeld, bestuurslid KNMP

Ipilimumab nu ook in combinatie met nivolumab toe te passen bij kinderen

Door een positief advies van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP kunnen artsen het oncolyticum ipilimumab (Yervoy) breder inzetten.

PW24 - 16-06-2023 | door PW

Profylaxe simpeler maken

‘Artsen kunnen op de poli zakkaartje snel pakken.’

Om artsen in de Sint Maartenskliniek te helpen bij het toepassen van tromboseprofylaxe heeft Eward Melis een ouderwets zakkaartje ontwikkeld met daarop een visuele weergave van het protocol. “We verbeteren de medicatieveiligheid door het simpel te maken.”

PW24 - 16-06-2023 | door Edwin Bos

Oxycodon

De vrouw naast ons was verslaafd aan oxycodon en 3-MMC.

Dit keer geen ervaring uit de oude doos. Pensionering heeft als voordeel dat je ook meer tijd hebt voor reizen. Deze keer naar Zuid-Afrika. Bekend om de safari’s, maar ook om de afkickklinieken.

PW24 - 16-06-2023 | door Jaap Dik

Gezonde reis

Inslapen gaat vlot. Doorslapen niet. De reis naar het einde van de nacht wordt ergens onderweg onderbroken, en daarna lukt het soms urenlang niet deze te hervatten. Of helemaal niet meer. Mensen die dit soort ervaringen hebben zijn talrijk. Als we de reclames moeten geloven slaap je na de keuze voor de juiste matras of boxspring onmiddellijk als een roos; maar een roos heeft doornen denk ik dan, want in de praktijk werkt dat zelden of nooit.

PW24 - 16-06-2023 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

80% van verstrekkingen tegen 25% van geneesmiddelkosten

Generieke geneesmiddelen maken een kwart uit van totale geneesmiddelkosten

Van alle verstrekkingen van geneesmiddelen door Nederlandse openbaar apothekers was in 2022 80% een generiek geneesmiddel. Dit aandeel is gelijk aan dat van 2021 en 2020. Het bijbehorende aandeel in de totale geneesmiddelkosten is met 25% veel lager. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

PW24 - 16-06-2023 | door SFK

Herexamen 2023 PW24

Welk geneesmiddel kan volgens het Farmacotherapeutisch Kompas als bijwerking suïcidaal gedrag hebben?

PW24 - 14-06-2023 | door Linda Kok, arts Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Farm-AI-cie

Veel in het nieuws: de wonderen van AI. Tekstschrijvers zoeken al ander werk, en de impact zal enorm zijn als we de trendwatchers mogen geloven. Welke impact zal er zijn voor de apotheek? Onlangs een LinkedIn-post gezien waarin ChatGpt een vlekkeloze EU-begeleiding van een recept metformine voorstelt: zes punten waarin data-analyse, personalisering, advies en veiligheid de thema’s zijn (mogelijk ook de verwerking van een aantal paarse krokodillen?).

PW23 - 09-06-2023 | door Jacco Pesser, bestuurslid KNMP

WSO- en LOA-webinar ‘GDV in de praktijk’ op 3 juli

De Wetenschappelijke Sectie Openbaar apothekers (WSO) en de commissie Landelijke Openbare Apotheken (LOA) nodigen apothekers uit voor een gezamenlijk webinar over de Geïndividualiseerde Distributievorm (GDV) in de praktijk.

PW23 - 09-06-2023 | door KNMP

Samen werken aan één doel

Speciale constructie: apothekers in dienst van stichting.

Alle apothekers in het gezondheidscentrum zijn in loondienst van een stichting, zegt Beate Sanders van het Zwolse Gezondheidshuis Stadshagen. Dit geldt ook voor de huisartsen. “We hebben gezamenlijke belangen, die niet op winst zijn gericht.”

PW23 - 09-06-2023 | door Delia Titre

Verklaring op reis vooral voor benzodiazepinen

Meeste gebruikers van middelen op de Opiumlijst zijn 51-80 jaar oud

Apotheken verstrekten in 2022 aan bijna 2 miljoen mensen een geneesmiddel waarbij een medicijnverklaring is vereist bij een reis naar het buitenland. Van deze middelen kennen de slaap- en kalmeringsmiddelen de meeste gebruikers. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

PW23 - 09-06-2023 | door SFK

Document acties

Back to top