Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Emicizumab beschikbaar voor patiënten met ernstige hemofilie A

PW26 - 26-06-2020 | door PW
Emicizumab (Hemlibra) is toegelaten tot het basispakket; het middel komt beschikbaar voor ongeveer zevenhonderd patiënten met ernstige hemofilie A.

Emicizumab is even effectief als de huidige standaardbehandeling met stollingsfactoren. Emicizumab was vanwege de hoge kosten in de sluis voor dure geneesmiddelen geplaatst. De fabrikant en de inkopende behandelcentra zijn samen tot een prijsverlaging gekomen die voor het ministerie van VWS aanvaardbaar is. De afspraken gelden tot juni 2023. Emicizumab is het eerste sluisgeneesmiddel waarbij de minister aansluit bij een decentrale prijsafspraak waarbij de veldpartijen zelf tot kostenbeheersing komen.

IXEKIZUMAB OOK GEREGISTREERD VOOR PLAQUE PSORIASIS BIJ KINDEREN

De indicatie van ixekizumab (Taltz) mag worden uitgebreid met de behandeling van matige tot ernstige (pediatrische) plaque psoriasis bij kinderen vanaf 6 jaar en een lichaamsgewicht van 25 kg en adolescenten die kandidaat zijn voor systemische behandeling. Ixekizumab was al geregistreerd voor de behandeling van plaque psoriasis bij volwassenen en bij artritis psoriatica.

EMA Nieuws

• De Committee for Human Medicinal Products (CHMP) van het EMA beveelt uitbreiding aan van de indicatie van olaparib (Lynparza), namelijk monotherapie bij de onderhoudsbehandeling van volwassenen met BRCA1/2-mutaties in de kiembaan die een gemetastaseerd adenocarcinoom van de alvleesklier hebben en geen progressie vertoonden na eerstelijns chemotherapie met een platinaverbinding gedurende minimaal zestien weken. Olaparib was al geregistreerd voor bepaalde vormen van borst- en ovariumkanker.
• Het EMA heeft een aanvraag gekregen voor een voorwaardelijke handelsvergunning voor remdesivir voor de behandeling van COVID-19. Het EMA is daarop een formele evaluatie gestart. Het beoordelen van de effectiviteit en veiligheid wordt in een kortere tijd gedaan. Dat kan omdat de CHMP in mei een rolling review heeft gedaan van de gegevens over de kwaliteit en de voorlopige uitkomsten van klinische studies. Het EMA komt mogelijk binnen enkele weken met een advies voor de Europese Commissie.

Document acties

Back to top