Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Redactioneel

Oproep

Deprescribing kan grote gezondheidswinst opleveren, concludeert promovenda Heleen van der Meer, die onderzoek deed naar het gebruik van anticholinerge/sederende geneesmiddelen door ouderen in Nederland.

PW11 - 15-03-2019 | door Frans van den Houdt

Indrukwekkend

De cijfers zijn nog altijd huiveringwekkend: een kleine 117.000 mensen krijgen jaarlijks kanker in Nederland, dat zijn er dertien per uur. Een op de drie Nederlanders krijgt de ziekte, 90% is 50 jaar of ouder en ruim 44.000 mensen overlijden er ieder jaar aan. De meest voorkomende vormen bij vrouwen zijn borst- , huid-, darm- en longkanker. Bij mannen staat prostaatkanker bovenaan, gevolgd door long- en darmkanker.

PW10 - 08-03-2019 | door Frans van den Houdt

Prikken

Er gaat geen dag voorbij zonder dat kranten, radio en tv in vooral negatieve zin berichten over een farmaceutisch onderwerp: van geneesmiddelentekorten en peperdure medicijnen tot met kankerverwekkende stofjes vervuilde middelen en gevaarlijke bijwerkingen, zoals (zelf)moordneigingen.

PW09 - 01-03-2019 | door Frans van den Houdt

Loterij

Het is belangrijk dat op de opleiding zo snel mogelijk weer een goede balans wordt gevonden tussen patiëntenzorg en productzorg, schreef emeritus hoogleraar farmaceutische analyse (Universiteit Utrecht) Ad de Jong mij onlangs, naar aanleiding van het opiniestuk van Paul Le Brun en Ralph van Wezel over het toenemende belang van eigen bereidingen. Het zwaartepunt van de opleiding ligt volgens De Jong nu op patiëntenzorg.

PW08 - 22-02-2019 | door Frans van den Houdt

Tbc

Jaarlijks wordt bij ongeveer achthonderd mensen in Nederland tuberculose vastgesteld. Bij 10% van hen wordt een vorm van resistentie gevonden, die langdurige behandeling gecompliceerd maakt. Door dit relatief geringe aantal denken veel mensen dat tbc een infectieziekte van vroeger tijden is, schrijft promovenda Arianna Pranger.

PW07 - 15-02-2019 | door Frans van den Houdt

DNA

To genotype or not to genotype, that is the question. En, wanneer? Die essentiële vragen stonden deze week onder meer centraal in de workshop over farma­cogenetica op het internationale PCNE-congres in Egmond aan Zee. De meningen zullen verdeeld zijn geweest, zoals ze al verdeeld zijn sinds het onderwerp prominent op de farmaceutische zorgagenda is komen staan.

PW06 - 08-02-2019 | door Frans van den Houdt

Praktijkonderzoek

Een handjevol apothekers liet vorig jaar weten wel geïnteresseerd te zijn in praktijkonderzoek – zelf iets opzetten of zich aansluiten bij bestaand onderzoek – nadat we in het PW een gloedvol betoog hadden gepubliceerd van Martina Teichert over het belang van praktijkonderzoek: goed voor jezelf, je vak en de patiënt. Dat houdt dus niet over.

PW05 - 01-02-2019 | door Frans van den Houdt

Druïden

Heel de wereld op de knieën voor de machtige farmaceutische industrie? Nee. Een onopvallende apotheek in een zeer drukbevolkte multiculturele wijk van een grote stad blijft moedig weerstand bieden aan de overweldigers die het leven van patiënten zuur maken door buitengewoon hoge prijzen te vragen voor hun producten. De apotheek bereidt diezelfde producten voor een fractie van de originele prijs en weet daarmee het vergrootglas van de hele wereld op zich gericht.

PW04 - 25-01-2019 | door Frans van den Houdt

Voorkomen

Raar eigenlijk. We eten en drinken te veel en te ongezond, roken, en bewegen veel te weinig. Het lichaam gaat tegensputteren, allerlei kwaaltjes en kwalen dienen zich aan en we worden te zwaar en moeten vervolgens alles uit de kast trekken en dure, onaangename therapieën volgen om te redden wat er te redden valt. Waarom onszelf dan toch steeds weer, en nog grotendeels uit vrije wil ook, in die benarde positie gebracht, al moet je beïnvloeding door reclames en verslavingstechnieken van fabrikanten zeker niet uitvlakken.

PW03 - 18-01-2019 | door Frans van den Houdt

Water

Geen elegante fles wijn of champagne dit keer in het kerstpakket, maar een simpele, plastic fles lucht. Je werd geacht hem zelf te vullen. Met water. Tenminste, daar is de Dopper in eerste instantie voor bedoeld. Dat was even slikken. Maar de boodschap was even duidelijk als gezond: drink water! Ook tijdens de feestdagen. De hele dag door. Liefst anderhalf tot twee liter per dag, raadt het Voedingscentrum aan. Want alleen zo hou je jezelf en vooral je nieren gezond, in combinatie met het drastisch verminderen van de dagelijkse zoutconsumptie.

PW01/02 - 11-01-2019 | door Frans van den Houdt

Kaarslicht

Duurzame farmacie kan staan voor geneesmiddelen die op een duurzame manier worden geproduceerd, voor inspanningen die medicijnresten uit het milieu houden, voor hergebruik van medicatie. Allemaal onderwerpen die in dit eindejaarsnummer, dat helemaal om duurzaamheid draait, ruimschoots aan bod komen.

PW51/52 - 21-12-2018 | door Frans van den Houdt

Iets willen

Je bent jong en je wilt wat. Een slogan die alweer tientallen jaren oud is – en Veronica ooit tot grootste omroep maakte – maar nog altijd overal opduikt. Zoals hier. Want ook jonge apothekers willen van alles, en wij luisteren daar graag naar. Zij bepalen tenslotte het toekomstbeeld van de farmacie.

PW50 - 14-12-2018 | door Frans van den Houdt

Hoofdpijn

Het hoofdpijndossier, noemden wij dit themanummer tijdens de voorbereidingen. Niet omdat we onze hersenen moesten pijnigen om er een zinvolle inhoud aan te geven, integendeel. Maar omdat je bij neurologie nou eenmaal ook aan hoofdpijn denkt.

PW49 - 07-12-2018 | door Frans van den Houdt

Brexit

Voorbereiden is het magische woord als het om de Brexit gaat. De douane stuurde mij onlangs een mail waarin werd aangekondigd dat hoewel de datum van de Brexit steeds dichterbij komt, veel ondernemers geen of beperkte voorbereidingen hebben getroffen om er zeker van te zijn dat hun handel met het Verenigd Koninkrijk vanaf 29 maart, als de Brexit een feit moet zijn, soepel blijft verlopen.

PW48 - 30-11-2018 | door Frans van den Houdt

Griep

De voor- en tegenstanders van de griepprik buitelen ook dit jaar weer over elkaar heen nu het griepseizoen is aangebroken. Heeft vaccineren zin? Het is op zo’n moment goed even stil te staan bij een verwoestende pandemie die precies honderd jaar geleden woedde: de Spaanse griep. Vijftig miljoen doden wereldwijd, zo’n dertigduizend in Nederland.

PW47 - 23-11-2018 | door Frans van den Houdt

Kamervragen

Vrijwel dagelijks stellen leden van de Tweede Kamer vragen aan de bewindslieden van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Dat zijn er tientallen in een week. De meeste zijn gesteld aan de ministers Hugo de Jonge en Bruno Bruins; af en toe is er een voor staatssecretaris Paul Blokhuis.

PW46 - 16-11-2018 | door Frans van den Houdt

Tijd vooruit

“Ze begon tussen antieke houten kasten met aardewerkpotten en opende later een hypermoderne eigen apotheek. Ze was haar tijd ver vooruit, ook als het om condooms ging.”

PW45 - 09-11-2018 | door Frans van den Houdt

U-PGx

Nederland loopt voorop in de wereld op het gebied van farmacogenetica, verzekert een van de belangrijkste specialisten op dit terrein, Jesse Swen. Een prominentie die begin september werd onderstreept op het FIP-congres in Glasgow, waar uit ruim 175 gepresenteerde posters die van KNMP-collega Ilse Boekweg et al. werd uitverkoren voor de posterprijs in de sectie openbare farmacie. De jury prees de poster om de toonaangevende rol van de apotheker in de eerstelijnszorg.

PW44 - 02-11-2018 | door Frans van den Houdt

Leefstijlinterventie

Leefstijlinterventie is het toverwoord dat tegenwoordig overal klinkt als het gaat om gezondheid en het voorkomen en bestrijden van diabetes, obesitas en hart- en vaatziekten. Ook in de Tweede Kamer waar onlangs de begroting van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport werd behandeld.

PW43 - 26-10-2018 | door Frans van den Houdt

Jong talent

De toekomst ziet er rooskleurig uit voor de farmaceutische zorg in Nederland, is de meest logische conclusie als je hoort wat jonge apothekers en onderzoekers in hun mars hebben. Op het najaarscongres van de KNMP werden onlangs de drie winnaars bekendgemaakt van de KNMP Studentenprijs. De een werd door zijn universitaire begeleiders bejubeld als “een van de meest veelzijdige, visionaire, ondernemende, gepassioneerde en sociaal vaardige studenten die momenteel binnen de Universiteit Utrecht rondloopt”.

PW42 - 19-10-2018 | door Frans van den Houdt

Document acties

Back to top