Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Zendingsdrang

Hou je mond tegenover de leek.

PW25 - 19-06-2020 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen, ziekenhuisapotheker
Bij het tv-programma Op1 betoogde huisarts Rob Elens dat hij “het medicijn tegen corona” (hydroxychloroquine in combinatie met zink en azitromycine) zou hebben gevonden. Samen met zijn apotheker heeft hij deze combinatie verstrekt aan patiënten, zoals in sommige ziekenhuizen ook is gedaan.
Zendingsdrang

Verdedigbaar in de periode van onduidelijkheid waarin de inzichten vrijwel dagelijks leken te veranderen. Zodra duidelijk werd dat de combinatie meer schade lijkt aan te richten dan bijdraagt aan de behandeling, zijn de ziekenhuizen echter snel gestopt.

In de laatste SWAB-richtlijn van 1 mei wordt off-labelgebruik van hydroxychloroquine en/met azitromycine expliciet ontraden. Dit tv-optreden was ruim daarna. Maar Elens bleef erbij dat de behandeling een succes was. “Ik heb het aan tien mensen gegeven en deze zijn alle tien genezen. Toen het niet meer mocht van de IGJ moest ik een patiënt insturen, en die is overleden.”

Hiermee concludeerde hij dat het werkt. Met kromme tenen vroeg ik mij vooral af met welk resultaat hij ooit het examen voor het vak medisch onderzoek en statistiek heeft behaald. Waar komt deze ‘zendingsdrang’ vandaan? Hij is niet de eerste medicus die afwijkingen van richtlijnen propageert in de algemene media. Ik vind dit gevaarlijk. Houd de zeer noodzakelijke kritische noot binnen de medische wereld, bijvoorbeeld in medische tijdschriften. Maar hou je mond tegenover de ‘leek’. Zodat deze niet smekend om hydroxychloroquine bij ons komt aankloppen.

Document acties

Back to top