Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Weerstand

Ik hoor iemand mopperen buiten bij de apotheek.

PW48 - 27-11-2020 | door Esther Kuipers, openbaar apotheker
Veel mensen vragen naar vitamine D. Want in de krant staat dat het helpt tegen corona. Het stond ook in de Margriet en de buurvrouw had gezegd dat het echt heel belangrijk was.
Weerstand

Medicatieadvies krijgen mensen van alle kanten. Laatst vertelde een mevrouw dat ze was gestopt met haar medicatie, omdat de kapper had gezegd dat ze er haaruitval van kreeg en dat ze wel kon stoppen. Ook als mensen in de apotheek informatie hebben gekregen, winnen ze soms nog elders advies in. Bij een eerste uitgifte van benzodiazepinen geven we altijd uitleg over verkeersdeelname. Soms stuit dat op weerstand, want 72 uur niet mogen autorijden bij het gebruik van diazepam kan best onhandig zijn. En als men dan van de buurman heeft gehoord dat hij wel gewoon in de auto stapt, komt dat natuurlijk beter uit. Ik merk dat we op die momenten soms blijven hangen in het herhalen van ons eigen advies, in plaats van te onderzoeken waar precies de weerstand zit en daarop in te spelen.

Het advies over vitamine D wordt door veel mensen opgevolgd: “ach, wat is nou één tabletje per dag?” Dat gezond eten en voldoende bewegen óók belangrijk is voor de weerstand, heeft vast niet iedereen gelezen.

Ik hoor iemand mopperen buiten bij de apotheek: hij noemt zichzelf letterlijk “het slachtoffer” van ons deurbeleid. Een andere wachtende stelt voor om even een ommetje te maken en later terug te komen. Tevergeefs. Gelukkig schijnt het najaarszonnetje lekker vandaag; dat is dan weer mooi meegenomen.

Document acties

gearchiveerd onder: medicatieadvies, weerstand, vitamine D
Back to top