Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Vooroordeel

Ergert u niet, verwondert u slechts.

PW36 - 04-09-2020 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen, ziekenhuisapotheker
In het PW-artikel over racisme zei een collega dat ze vaak werd aangezien voor apothekersassistent, in plaats van apotheker. Ze dacht dat witte collega’s deze reacties nooit krijgen. Helaas, dat is zeker niet zo. Ook al draag ik een lange witte jas in het ziekenhuis, ik word regelmatig door patiënten aangesproken met “zuster”.
Vooroordeel

Ik herinner mij een uitje met twee vriendinnen, een arts en een tandarts. We werden alle drie, na navraag naar ons beroep, aangesproken met respectievelijk apothekersassistent, doktersassistent en tandartsassistent. Het aantal keren dat ik in mijn leven voor apothekersassistent ben aangezien, kan ik niet op twee handen tellen. En toen ik als net geregistreerde ziekenhuisapotheker de vergaderzaal van de medisch specialisten in liep, klaar voor mijn eerste stafvergadering, werd mij vriendelijk doch dringend meegedeeld dat de kamer voor de arts-assistenten een deur verderop was.

Aannames gebaseerd op leeftijd en/of geslacht. Ik denk dat dát de factoren zijn geweest waar de collega in het aangehaalde artikel mee te maken heeft gehad, niet haar kleur. Dit neemt niet weg dat andere genoemde voorbeelden daar helaas wel degelijk mee te maken hadden en dat álle vooroordelen storend zijn.

Beste collega, realiseer je dat degene die jou verkeerd beoordeelt vanwege je uiterlijk, leeftijd of geslacht, degene is met het échte probleem: bekrompenheid. Ik deel graag  een wijs inzicht van mijn oud-collega: “Ergert u niet, verwondert u slechts.”

Dit helpt. Soms.

Document acties

Back to top