Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Vertrouwen

Hopelijk krijgen patiënten hierdoor vertrouwen in apothekers.

PW37 - 11-09-2020 | door Chiara Bernoster-van Rodijnen, apotheker ouderenzorg
Ojee, daar was het nieuwsbericht een aantal weken geleden: “Paracetamol vervuild met kankerverwekkende stof”. De moed zonk mij even in de schoenen. Niet weer. Ik bereidde me voor op de massa mensen die de volgende dag met vragen aan de balie zouden staan. “Kan ik de medicatie veilig gebruiken? Wat houdt het precies in? Wat nu?” Vragen die ik met enige onzekerheid moest beantwoorden, want ook ik weet niet precies wat er in de tabletten zit die ik aflever. Analysecertificaten zullen er zeker zijn, maar die heb ik niet paraat van alle medicatie die te verkrijgen is.
Vertrouwen

Je vertrouwt erop dat datgene wat er op de markt wordt gebracht, conform de normen getest en beoordeeld is door verschillende instanties. Ook hier moest ik vertrouwen op de woorden van het CBG en probeerde hun boodschap te vertalen in lekentaal. Lekentaal die patiënten het vertrouwen moest geven dat het medicijn veilig was.

Skills die ik helaas de laatste tijd vaker moet toepassen bij recalls van producten met kankerverwekkende stoffen. Met zekerheid proberen iets over te brengen. Zekerheid die ik, op mijn beurt, moet krijgen uit mijn vertrouwen in de beoordelende en toezichthoudende instanties.

Gelukkig berichtten de media vandaag dat er geen vervuiling is aangetroffen in paracetamol. Collega-apothekers bij de KNMP hadden dit aangetoond. Hopelijk krijgen de patiënten hierdoor ook vertrouwen in apothekers. En ik kan weer opgelucht ademen, omdat ik vol vertrouwen de juiste boodschap heb overgebracht.

Document acties

Back to top