Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Leve de lever

Een ingewikkeld verhaal, maar mijn moeder begreep het gelukkig.

PW38 - 18-09-2020 | door Dinemarie Kweekel,ziekenhuisapotheker laboratorium
“Dien, nou moet je me toch eens uitleggen over die paracetamol. Kan ik die gewoon nemen? Deze vraag kwam aan het begin van de zomer niet helemaal onverwacht. “Nou, mam, ik snap dat je bezorgd bent. Het lijkt erop dat in sommige tabletten een verontreiniging zit, die op de lange termijn kankerverwekkend kan zijn. Maar dat wordt nog onderzocht.”
Leve de lever


Ik bespeur enige verbazing aan de andere kant van de lijn. “Maar hoe kan dat nou, jullie apothekers testen die pillen toch altijd?” “Ehm, ja, die verontreiniging zat waarschijnlijk in de grondstof, en die wordt ook gekeurd natuurlijk. Maar bij zo’n keuring kijk je vooral naar de onzuiverheden die je verwacht. Als de synthese anders is dan de farmacopeeroute, krijg je misschien andere bijproducten. En die zou je bij gangbare testen kunnen missen.”

Een ingewikkeld verhaal, maar mijn moeder begreep het gelukkig. “Er is dus geen analyse waarmee je alles aantoont, daarom moet je de syntheseroute kennen?” “Klopt, en daar ligt nu net het probleem. De producent geeft daar geen info over, en als je het wel zou weten dan nog weet je de syntheseroute van de farmacopeegrondstof niet. Dus dat kun je niet altijd goed beoordelen.”

We waren het met elkaar eens dat dit eigenlijk wel een teleurstellende conclusie was. Gekscherend: “Maar met die paracetamol valt het wel mee, hoor. Als je levenslang de maximale dagdosis inneemt, heb je misschien wel iets meer kans op kanker, maar voor die tijd is je lever er vast allang mee opgehouden.”

Document acties

Back to top