Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Antibiotica

Wie weet dragen extra hygiëne en social distancing bij aan minder antibioticagebruik.

PW45 - 06-11-2020 | door Chiara Bernoster-van Rodijnen, apotheker ouderenzorg
Antibiotica, wat zouden we zonder ze moeten? Veelvuldig worden ze voorgeschreven voor allerlei typen infecties. Ik las in een PW-nieuwsbericht dat er minder antibiotica zijn voorgeschreven, ook na de lockdown. Zou het dan toch zo zijn dat minder antibiotica nodig zijn dan we op dit moment gebruiken?
Antibiotica

Meer hygiëne en social distancing hebben hier mogelijk toe geleid. Gelijk denk ik aan de voor mijn gevoel al eeuwig durende strijd tegen de antibioticare-sistentie. In Nederland zijn we hiermee al jaren goed op weg. Het blijkt dat we in Europa tot de top behoren van landen die de antibioticaresistentie goed onder controle hebben. Dit in tegenstelling tot Zuid-Europese landen.

Ik denk aan mijn rol binnen de European Pharmaceutical Students Association (EPSA). Public Health campagnes die gestart werden om dit probleem onder de aandacht te brengen.  Helaas heeft dit in Zuid-Europa nog weinig geholpen. Mijn ervaring is ook dat je daar zonder recept gewoon antibiotica kunt kopen.

Ik was maar wat blij toen ik op vakantie een urineweginfectie had en zonder een arts te raadplegen fosfomycine kon halen in een apotheek. Dat dat zo makkelijk gaat lijkt me echter minder wenselijk als je minder weet over werking, gebruik en de risico’s van antibiotica.

Wie weet dragen de extra hygiëne en social distancing nu ook in die landen bij aan minder antibioticagebruik en dus minder resistentie. Misschien toch nog een positieve kant van deze gekke tijd.


Document acties

Back to top