Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Snelkookpan

Laten we hopen dat in december het eerste vaccin er is.

PW 29/30 - 17-07-2020 | door Agnes Kant, directeur Bijwerkingencentrum Lareb
De regels zijn versoepeld. Maar voor alles weer ‘normaal’ is moet er een vaccin zijn, hoor je steeds. De inspanningen en haast om vaccins te ontwikkelen zijn groot. Alles gaat in een snelkookpan. Eventuele vaccins zullen versneld worden geregistreerd, geproduceerd en gebruikt.
Snelkookpan

Bij versnelde toelating hoort ook versnelde farmacovigilantie. Nou is dat natuurlijk ook ons werk. Ook tijdens de Mexicaanse griep hebben we in sneltreinvaart een speciaal meldformulier ontwikkeld, een real-time-beoordelings- en signaaldetectieteam opgericht en, om de pandemische vaccins actief te monitoren, een cohort gevaccineerden (LIM) gevraagd naar het optreden van bijwerkingen.

Maar één van de lessen van de Mexicaanse griep is dat we in Europa hierin meer samen moeten optrekken. Ik ben bijzonder trots dat Nederlandse onderzoekers daarin een voortrekkersrol spelen. Onlangs is ter voorbereiding van de bewaking van de veiligheid en werkzaamheid van coronavaccins een Europees project gestart om ervoor te zorgen dat de samenwerking en een goed systeem op tijd klaar zijn. Onderzoekers van het UMC Utrecht en de Universiteit Utrecht leiden het. Afspraken worden gemaakt, een infrastructuur wordt gebouwd en het onderzoek voorbereid om de bewaking in Europa samen uit te voeren. Lareb is verantwoordelijk voor de actieve prospectieve monitoring van de veiligheid bij patiënten.

In december zal een Europees systeem voor het monitoren van veiligheid en werkzaamheid klaar zijn. Laten we hopen, de eerste vaccin(s) ook.


Document acties

Back to top