Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

(Bij)werking

Bijwerkingen komen voor bij melatonine.

PW13 - 27-03-2020 | door Agnes Kant,directeur Bijwerkingencentrum Lareb
Onlangs presenteerden we een overzicht van meldingen over bijwerkingen van melatonine. De bijwerkingen komen voor bij melatonine dat een geregistreerd geneesmiddel is, bereid is door de apotheek en als warenproduct te koop is.
(Bij)werking

Logisch, want zoals ik eerder al schreef: bijwerkingen trekken zich niets aan van registratieprocedures. Bijwerkingen werden ook bij alle sterktes van melatonine gemeld. In de melatonineproducten die als warenproduct te koop zijn, is informatie over bijwerkingen echter niet compleet of ontbreekt.

Ons websitebericht hierover kreeg best veel aandacht, ook op sociale media. Dit is natuurlijk prima, omdat het goed is als mensen zich ervan bewust zijn dat ook vrij verkrijgbare producten bijwerkingen kunnen geven. De voorlichting bij deze producten laat regelmatig te wensen over.

Wel jammer was dat ons bericht zelf ook een bijwerking had. Het werd namelijk ingezet voor de promotie van CBD. Ik citeer: “Een vergelijkbaar product dat de laatste jaren aan populariteit wint en breed ingezet wordt tegen slaapproblemen is cannabidiol” (...) “Bovendien zijn de vermeldingen van negatieve bijwerkingen nihil als je het vergelijkt met een stof als melatonine. Probeer het dus eens.”

Werking en bijwerkingen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Er zijn CBD-producten waarin amper werkzame stoffen zitten, dus geen werking kan inderdaad betekenen ook geen bijwerking.  Maar als iets wel een werking heeft, kan het uiteraard ook altijd bijwerkingen geven.


Document acties

gearchiveerd onder: social media, melatonine, bijwerkingen
Back to top