Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Ander tabletje

Daar gaat de zorgvuldige farmacologie.

PW42 - 16-10-2020 | door Jaap Dik, apotheker in Vianen
Ook bij mij komen met de jaren wat geneesmiddelen in beeld. Niets ernstigs gelukkig, maar ik moet wel s ’morgens en s ’avonds een tabletje innemen. Als apotheker doe ik niet moeilijk over het label.
Ander tabletje

Dus als het vertrouwde merk niet leverbaar is, wijk ik zonder morren uit; ik zal wel moeten. Maar je krijgt wel steeds meer begrip voor de mensen die moeite hebben met het switchen. De smaak van de coating, of wat daar doorheen komt, kan sterk afwijken. Van een neutrale tot een ronduit gore, bittere smaak.
Wat mij echter het meeste trof was de vorm van de tablet. ’s Morgens een ronde en ’s avonds een ovale – leuk dat iedereen nu aan het raden is wat ik slik – was de regelmaat. Tot de ronde tijdelijk niet leverbaar was en ik met twee ovale tabletten zat, allebei wit en even groot. Ook de blister verschilde nauwelijks. In mijn kastje lag de ochtendtablet links en de avondtablet rechts. Op vakantie ging er een strip van beide mee en was de routine doorbroken. Zonder leesbril – ook daar gaan de jaren tellen – voor de hotelspiegel zal er wel eens een verkeerde tablet op het verkeerde moment zijn ingenomen. In dit geval niet optimaal, maar zonder echte gevolgen.

Je zal maar tien tabletten moeten innemen volgens een strak schema en dan te maken krijgen met niet-leverbare of nieuw preferente middelen. Daar gaat de zorgvuldige farmacotherapie!

Misschien wel goed om daar ook eens aan te denken als het weer een cent goedkoper kan.

Document acties

Back to top