Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Investeren

Waarom kreeg ik niet direct dat drankje mee van de apotheek?

PW14 - 05-04-2019 | door Dinemarie Kweekel, ziekenhuisapotheker
“Bereiden? Dat doen we allang niet meer, ik focus mij nu op patiëntenzorg!” Hoe vaak heb ik dit niet gehoord van collega’s, en ik snap het ook. Eens was bereiden een belangrijk onderdeel van ons vak, maar het is op de achtergrond geraakt. Daar moeten wij, apothekers, echt iets tegen doen! Laat me uitleggen waarom.
Investeren

Mijn oudste zoon was net vier maanden oud toen hij erg benauwd werd. Diagnose: pseudo-kroep. De luchtwegen zijn dan opgezwollen, als gevolg van een virus-infectie. Van de apotheek kregen we dexamethasontabletjes mee, en van de huisarts moesten we stomen naast een hete douche. Eenmaal thuis probeerde ik van alles met de tabletjes: uiteen laten vallen in melk, verpoederen in yoghurt. Het werkte allemaal niet, want mijn kind was benauwd, bezweet van stoom en wilde alleen maar ... LUCHT!

Na een uur gaven we het op en reden naar de SEH. De broeder aldaar pakte een flesje magistrale dexamethasondrank uit de kast, en gaf dit met een spuitje in de wangzak. Vrijwel direct was de benauwdheid over; wat een opluchting na al dat gemodder met die tabletjes!

Waarom kreeg ik niet direct dat drankje mee van mijn apotheek? Dat had ons ook een bezoek aan de SEH bespaard. Helaas, het is commercieel niet aantrekkelijk genoeg om in de markt te zetten. Daarom zijn we voor levering afhankelijk van collega’s die nog wél bereiden.

Moraal van dit verhaal: een benauwde baby tabletjes geven? Dat is gewoon geen goede zorgverlening. Laten we dus, zoals ook in het vorige nummer van dit blad werd betoogd, investeren in de eigen bereiding.

Document acties

gearchiveerd onder: Eigen bereiding, Bereiden, Investeren
Back to top