Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Discriminatie

Bijwerkingen trekken zich er niets van aan of een middel alleen op recept verkrijgbaar is of niet.

PW15 - 12-04-2019 | door Agnes Kant
Er zijn allerlei producten, al dan niet op recept te verkrijgen, die ‘iets doen’ in het lichaam. Oftewel die ‘werkzame stoffen’ bevatten. Als te verwachten is dat het doet wat je wilt, kan het ook iets doen wat je niet wilt. Oftewel: werking is onlosmakelijk verbonden met mogelijke bijwerkingen.
Discriminatie

Het maakt in dat opzicht niet uit of je het geneesmiddel, kruidenpreparaat, supplement of medisch hulpmiddel noemt. Dat geldt voor al die producten.

Ondanks deze overeenkomst zijn er grote verschillen in regels, kwaliteits­eisen, controle en verkrijgbaarheid. Daar zijn allerlei redenen voor. Deels goed te begrijpen, maar deels ook niet.

Niet goed te begrijpen zijn deze verschillen als het om producten gaat met dezelfde werkzame stof, en vergelijkbare werkzaamheid en risico’s. Ongelijke behandeling in gelijke gevallen noemen we discriminatie.

Lareb krijgt vooral over geregistreerde geneesmiddelen meldingen van bijwerkingen, maar in toenemende mate ook meldingen over andere categorieën producten. Deze meldingen laten zien dat bijwerkingen zich niets aantrekken van het onderscheid. Zo ontvangen wij meldingen over dezelfde bijwerkingen van rode gist rijst als over statines.

Hetzelfde geldt voor sint-janskruid, dat vrij verkrijgbaar is als kruidenpreparaat, en sint-janskruid dat is geregistreerd als geneesmiddel en het als geneesmiddel geregistreerde melatonine en als supplement vrij verkrijgbare melatonine.

Document acties

Back to top