Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Beddendans

Ik werk dus in het ziekenhuis dat bepaalde verzekerden niet meer kan aannemen.

PW38 - 20-09-2019 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen, ziekenhuisapotheker
Ik werk dus in dat ziekenhuis dat per juli verzekerde patiënten bij een bepaalde zorgverzekeraar niet meer als nieuwe patiënt kan aannemen, vanwege het te lage plafond dat door hen met ons ziekenhuis is afgesproken. Het zal niemand verbazen dat dit leidt tot vervelende, lastige en onnodig complexe situaties, waarvan uiteindelijk de patiënt de dupe is. Zoals meneer X, verzekeringsstatus mij onbekend (van het feit dat ik dit moet noteren krijg ik overigens al jeuk).
Beddendans

 

Meneer X ligt al sinds juni van dit jaar op onze intensive care met een complex beloop, waarbij op dit moment de meest verstandige zet een (niet-urgente) overplaatsing naar een nabijgelegen ziekenhuis zou zijn. Het is momenteel zomervakantie, en bedden in de regio zijn beperkt door onderbezetting van gespecialiseerd personeel en de zogenaamde ‘zomerstops’. Buiten het gelazer over verzekeringsstatus is het vinden van een plekje dus al een uitdaging.

Maar gelukkig! Het ziekenhuis van keuze heeft nog wel ruimte, mits wij een andere patiënt van hen kunnen overnemen. Kunnen we! Oh nee, ai. Deze patiënt blijkt nog niet bekend in ons ziekenhuis, en is verzekerd bij, jawel, die ene verzekeraar. Conclusie: het is niet mogelijk om de patiënten te ruilen, want er wordt geweigerd deze zorg te vergoeden in ons ziekenhuis. Directe consequentie: langere ligduur van meneer X, want een nieuw bed is niet zomaar te vinden.

Uiteindelijke consequentie voor de maatschappij door deze langere ligduur: hogere zorgkosten. Maar blijkbaar zal dit de verzekeraar een zorg wezen.

Document acties

Back to top