Log in om verder te lezen.
Ik ben mijn wachtwoord vergeten
Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.
Het programma Langer thuis van het ministerie van VWS stimuleert ouderen om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen, omdat ze dat het liefst zouden willen; maar bij gebrek aan bejaardenhuizen zit er vaak ook niks anders op. Al die mensen hebben verschillende soorten hulp nodig, want de ene thuiswonende oudere is de andere niet.
Het wisselen van type inhalator kan bij patiënten met astma of COPD leiden tot gezondheidsproblemen door een verkeerde inhalatietechniek. Dat blijkt uit tientallen meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb en andere meldpunten hebben ontvangen over de wisseling van Symbicort Turbuhaler naar Bufoler Easyhaler.
Een kracht van de lokale apotheek zit in het persoonlijke contact met de patiënten. Wij zien de patiënten met chronische medicatie elke drie maanden, de ouderenpopulatie met baxter zelfs wekelijks of tweewekelijks. We zien mensen verslechteren, zowel geestelijk als fysiek, en vragen de huisarts of ze deze patiënt in het vizier hebben.
Welke toedienvorm van een nicotinevervangend middel is het meest effectief?
Artsen krijgen steeds vaker te maken met desinformatie: 85% van hen heeft onjuist geïnformeerde burgers in de spreekkamer. Dat blijkt uit onderzoek van artsenfederatie KNMG en isdatechtzo.nl, die met de bewustwordingscampagne ‘Gecheckt? Wel zo gezond!’ ernstige gezondheidsschade willen voorkomen.
Bij patiënten met depressie en suïcidaliteit zouden artsen een behandeling met lithium kunnen overwegen. Dit middel verlaagt waarschijnlijk het risico op suïcide. Dit staat in de herziene richtlijn Suïcidaliteit van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP).
In de vier universitair medische centra LUMC, UMCG, Radboudumc en UMC Utrecht openen in de komende maanden post-COVID-expertisecentra voor volwassenen. Zorgverleners in deze zorgcentra werken aan een geïntegreerde aanpak voor post-COVID-klachten. Dat meldt de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU).
Voor kinderen met cystische fibrose is er een nieuwe behandeling: het combinatiepreparaat deutivacaftor/tezacaftor/vanzacaftor (Alyftrek) heeft van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP een positief advies gekregen voor een handelsvergunning.
Pantoprazol is in 2024 het middel met het hoogste aantal gebruikers van 70 jaar of ouder. Relatief gezien kent rivastigmine de meeste oudere gebruikers: 88% van de gebruikers van dit middel is 70-plusser. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Lang voordat de opleiding kaderapotheker kwetsbare ouderen bestond, verdiepte Chiara van Rodijnen zich al in ouderenzorg. Sinds haar afstuderen tien jaar geleden heeft ze veel expertise opgebouwd die ze dagelijks toepast in haar gesprekken met oudere patiënten. “Je zegt nooit tegen een patiënt wat hij moet doen, je bepaalt samen wat voor hem het beste is.”
Niet alleen apothekers maar ook de apothekersassistenten nemen in apotheek Prinsenland in Rotterdam medicatiechecks af bij kwetsbare ouderen. Het vernieuwde medicatiebeoordelingsformulier ondersteunt hen daarbij. “Ze weten nu waar ze naar kunnen vragen, en waarom.”
Omdat kwetsbare ouderen minder snel klachten melden, vindt apotheker ouderenzorg Nina Hemminga-Janssen het belangrijk dat zorgverleners een proactieve houding aannemen. Parate kennis is hierbij van belang. “Verpleegkundigen dienen de medicatie toe en zijn als het ware de ogen van de arts en apotheker.”
Incontinentie bij ouderen is een ingrijpende aandoening die de levenskwaliteit beïnvloedt. Geneesmiddelen kunnen urine-incontinentie veroorzaken door hun effecten op de blaas, urinewegen of het zenuwstelsel. Lareb ontving bijna negenhonderd meldingen van bijwerkingen bij 70-plussers na het gebruik van geneesmiddelen voor lagere urinewegen.
Apothekers kunnen veel doen voor kwetsbare ouderen door ze te wijzen op de risico’s op gebits- en nierschade door medicatie. Kaderapotheker Harmke Verlinden heeft hiervoor, in samenwerking met een tandarts en een nefroloog, in haar apotheek twee projecten opgestart die andere apothekers eenvoudig kunnen overnemen. “Bij deze farmaceutische zorg is de apotheker in the lead.”
Hoewel ATTR-cardiomyopathie voornamelijk voorkomt bij ouderen, is leeftijd alleen geen betrouwbare voorspeller voor uitkomsten van ziektemodificerende geneesmiddelen. Factoren als multimorbiditeit en kwetsbaarheid bieden een betere indicatie van het behandelresultaat. Het is daarom essentieel bij deze patiënten een geriatrische beoordeling uit te voeren ter ondersteuning van passende behandelbeslissingen.
Kwetsbare ouderen met polyfarmacie lopen vaak tegen klachten aan als duizeligheid, misselijkheid en mobiliteitsproblemen. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een speciale poli begonnen waar geriater en ziekenhuisapotheker de vaak complexe farmacotherapie zorgvuldig bekijken en bespreken. “Patiënten zijn heel blij dat wij de tijd nemen, mogelijk bijwerkingen terugdringen en medicatie afbouwen of stoppen.”
De zorg ligt op ramkoers maar kan ook in de toekomst worden gewaarborgd als alle partijen in de gezondheidszorg de huidige mindset en randvoorwaarden zoals financiering veranderen, betoogt Lijckle van der Laan. Dan kan de gezondheidszorg in de nabije toekomst voor iedereen toegankelijk blijven, ook voor de kwetsbare oudere patiënt.
Voedingssupplementen met kurkuma zijn populair door alle gezondheidsclaims, maar apotheker Maurice Kroon toont in zijn promotieonderzoek aan dat deze wortel geen systemische voordelen biedt. “Patiënten betalen veel geld voor een placebo. Dat stuit me tegen de borst.”
De expertise van Apothekers Geneesmiddel en Maatschappij (AGM) rijkt ver. We dragen vanuit verschillende organisaties, en daarmee gepaard gaande perspectieven, bij aan het mogelijk maken van goede farmaceutische zorg. Dat willen we nu en in de toekomst blijven doen.
De KNMP heeft de leden van de Vaste Kamercommissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) schriftelijk laten weten dat het recent ingediende wetsvoorstel tot wijziging van de Geneesmiddelenwet een significant gevaar vormt voor de medicatieveiligheid in Nederland. Dit voorstel moet het mogelijk maken om digitale communicatiemiddelen in te zetten bij de verkoop van Uitsluitend Apotheek en Drogist (UAD)-geneesmiddelen.
© 2025, Pharmaceutisch Weekblad