Log in om verder te lezen.
Ik ben mijn wachtwoord vergeten
Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.
Ongebruikte of niet meer gebruikte spullen weggooien is zonde. Ze opslaan in een stoffig magazijn ook. Goed om te zien derhalve dat er regelmatig initiatieven worden ontplooid om spullen in te zamelen en naar landen te sturen met een groot tekort aan producten én geld. Dan kan het gaan om incontinentiemateriaal en medische hulpmiddelen, maar ook om bereidingsapparatuur.
Digitalisering is grenzeloos en uitgerekend ík, met de voeten stevig in de digitale modder van de gezondheidszorg, trek aan de bel. Is dat ironisch? Zonder meer. Ik zie de dreiging van een zorgsector die zijn medemenselijkheid verliest aan de mechanische greep van efficiëntie.
Ondanks uitbreiding van indicaties blijven geneesmiddelfabrikanten vaak hoge prijzen berekenen voor oncolytica. Deze prijzen zouden juist omlaag kunnen omdat de onderzoekskosten dan sneller zijn terugverdiend. Dat blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit en het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam.
Betamethason op de huid wordt zowel in klasse 3 als 4 ingedeeld. Waardoor komt dit?
Met kunstmatige intelligentie, een hersenscan en klinische informatie is het mogelijk binnen een week te voorspellen of een antidepressivum zal werken bij patiënten met ernstige depressie. Dat blijkt uit onderzoek van het Amsterdam UMC en Radboudumc.
Mycofenolaatmofetil (MMF) blijkt effectiever dan azathioprine bij de leverziekte auto-immuunhepatitis. Ook treden bij een behandeling met MMF minder bijwerkingen op. Dit is aangetoond door onderzoekers van het Radboudumc en het Leids Universitair Medisch Centrum.
Voor de behandeling van bacteriële infecties komt mogelijk een nieuw middel beschikbaar. Het middel enmetazobactam heeft in een combinatiepreparaat met cefepim een positieve beoordeling voor een handelsvergunning gekregen van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP.
Nederland telde per 1 januari 2024 1953 openbare apotheken. Sinds 2008 was dit aantal niet meer zo laag. Vorig jaar kwamen er zeven nieuwe apotheken bij, terwijl er 29 sloten. De vraag naar farmaceutische zorg, gemeten in DDD, steeg in al die jaren met 15%. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Door de inzet van geneesmiddelen en niet-medicamenteuze interventies worden chronische hoestklachten voor 70-80% van de patiënten van de Delftse hoestpoli acceptabel en leefbaar. Wel is er volgens longarts José de Kluijver winst te behalen op het gebied van voorlichting over centraal hoestdempende middelen: “Die mag meer genuanceerd.”
Gebruik van antipsychotica kan leiden tot ernstige en hinderlijke bijwerkingen, ook bij kinderen en adolescenten. Monitoren is van belang. Echter, de wijze van monitoren verschilt sterk tussen zorgverleners en is suboptimaal. Richtlijnen zijn niet eenduidig en niet eenvoudig toepasbaar in de dagelijkse praktijk. Promotieonderzoek van Lenneke Minjon laat zien dat hier nog veel winst is te behalen.
Bij deelnemers met overgewicht of obesitas leidt stoppen van tirzepatide tot een substantieel verlies van eerdere gewichtsafname. Continuering van de behandeling leidt tot een behouden initiële of zelfs verhoogde gewichtsreductie.
Een cosmetisch arts schreef zichzelf met een handgeschreven recept een antibioticum voor met een ongebruikelijk lange kuurlengte. De apotheker weigerde de medicatie af te leveren, waarna de arts een klacht indiende. Het Regionaal Tuchtcollege oordeelde dat de apotheker verder in gesprek had moeten gaan met de arts en geeft de apotheker een waarschuwing.
Bij Moeders van Morgen Lareb komen met enige regelmaat vragen binnen uit de praktijk over het gebruik van diltiazemcrème voor anale fissuren tijdens de borstvoeding. Dit is een lastige vraag, omdat er geen onderzoek is gedaan naar deze situatie. Afraden lijkt dan ook het meest logische advies. Toch is er meer over te zeggen dan in eerste instantie werd gedacht.
Ziekenhuisapotheker Kelly Niggebrugge-Mentink werd lid van de stichting Vascular Infusion Technology (VIT) om een bijdrage te kunnen leveren aan het infuusbeleid. “Veel verpleegkundigen lopen tegen problemen aan.”
Wat is de rol van de apotheker bij droge ogen? Welke geneesmiddelen kunnen oog- en oorproblemen veroorzaken als bijwerkingen? Onder meer deze vragen passeren de revue tijdens het KNMP Voorjaarscongres 2024, dat plaatsvindt op dinsdag 12 maart in Utrecht.
De inwerkingtreding van het wetsvoorstel waarmee huisartsen abortusmedicatie kunnen voorschrijven, is uitgesteld. Dat betekent dat openbaar apothekers voorlopig ook geen recepten voor abortusmedicatie van huisartsen kunnen verwachten.
De afgelopen weken waren geneesmiddelen volop in de media. Naast uitgebreide aandacht voor de geneesmiddelentekorten waren ook bijwerkingen van COVID-19-vaccinaties en de miljardeninvesteringen voor de productie van semaglutide in het nieuws. Hoe deze nieuwsberichten over geneesmiddelen positief te associëren met kennis, kunde en werkzaamheden van apothekers is een vraag die mij in deze mediawervelwind bezighield.
© 2024, Pharmaceutisch Weekblad