Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW1en2

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Nieuw

Aan het begin van een nieuw jaar is het mooi nieuwe ontwikkelingen te kunnen aankondigen. Zo heeft het PW een nieuwe drukker en wordt het blad vanaf nu verzonden in een nieuwe seal van suikerrietfolie, een recyclebare en dus veel duurzamere folie dan gewoon plastic.

12-01-2024 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Buigen maar

Het is december, en het is begonnen. Oliebollen eten, denkt u? Klopt, maar ook reclame voor zorgverzekeringen. Een willekeurig reclameblok: vier spotjes. Rozengeur en maneschijn natuurlijk: “Onze app is als beste beoordeeld!”, “Krijg een cadeaubon van € 20!”, “Word veerkrachtig met onze zorgverzekering!”

12-01-2024 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen, ziekenhuisapotheker

Herexamen 2024 PW1en2

Wat is een alternatief voor trazodon tegen slapeloosheid in de volgende situatie?

10-01-2024 | door Annemieke Horikx, GIC/KNMP, en Arne Risselada, ziekenhuisapotheker, epidemioloog en klinisch farmacoloog, Wilhemina Ziekenhuis Assen.

Zwangere vrouwen kunnen metformine gebruiken

Gebruik van metformine tijdens de zwangerschap is niet gecontra-indiceerd. Dit blijkt uit het herziene medicatiebewakingsadvies in de G-Standaard. Het advies is gebaseerd op de informatie van de website van Moeders van Morgen (MvM), het kenniscentrum over zwangerschap en borstvoeding.

12-01-2024 | door PW

Eén op zeven bezoekers apotheek is zorgintensief

Van de 13 miljoen apotheekbezoekers in 2023 gebruikten 1,8 miljoen mensen chronisch geneesmiddelen uit vijf of meer therapeutische groepen. Deze zorgintensieve patiënten gebruikten vooral verschillende soorten CVRM-medicatie en bijbehorende comedicatie. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

12-01-2024 | door SFK

Aandacht nodig voor rationeel voorschrijven van nieuwe geneesmiddelen

Nieuwe middelen bieden extra behandelmogelijkheden, maar de risico’s zijn vaak onbekend, zegt apotheker Marloes Dankers. Zij deed onderzoek naar de keuzes en visies van zorgverleners in de eerste lijn ten aanzien van nieuwe middelen en concludeerde: “Wetenschappelijk bewijs speelt een beperkte rol in de overweging een nieuw middel voor te schrijven.”

12-01-2024 | door Delia Titre

Alertheid nodig: formuleringen tacrolimus niet inwisselbaar

Leveringsproblemen van medicijnen zijn aan de orde van de dag, waarbij vaak naar een alternatief van een andere fabrikant kan worden uitgeweken. De formuleringen van het immunosuppressivum tacrolimus kunnen echter niet zomaar worden gewisseld, ook de ‘langwerkende’ preparaten onderling niet. Onderstaande ervaring uit het Universitair Medisch Centrum Groningen met casus illustreert dit.

12-01-2024 | door Tanje Zijp, Silke de Boer, Daan Kremer en Daan Touw

Nieuwe bekostiging leidt tot een ongelijk speelveld

Een eenduidige aanspraak is de basis om gezamenlijk kostenbeheersing van dure geneesmiddelen vorm te geven, stelt Pieter Knoester. Herintroductie van de dubbele aanspraak leidt volgens hem tot een nieuw, ongelijk speelveld en zal resulteren in een kostenverschuiving.

12-01-2024 | door Pieter Knoester

Patiënt is vaak niet tevreden over zijn medicijngebruik

Bijna 40% van de mensen die geneesmiddelen gebruiken is niet helemaal tevreden over het gebruik en wil weten of er verbeteringen mogelijk zijn. De apotheker kan naast de huisarts een belangrijke rol spelen in het optimaliseren van het geneesmiddelgebruik, maar patiënten weten hem hiervoor nog onvoldoende te vinden. “Een mooie kans voor apothekers om zich nog zichtbaarder te maken als medicatiespecialist.”

12-01-2024 | door Sophie ter Hark, Anke Lambooij en Marieke van den Berk-Bulsink

Apotheker begeleidt afbouwen oxycodon

Mevrouw (65 jaar) gebruikt elf jaar oxycodon. De huisarts benadert de openbaar apotheker omdat hij graag wil dat ze ermee stopt, maar hij krijgt mevrouw niet gemotiveerd. De apotheker neemt contact op en begeleidt haar succesvol tijdens het afbouwen.

12-01-2024 | door Elsemiek Jansen-Groot Koerkamp en Mette Heringa

Om de week rondje Friesland

Om de medicatievoorziening efficiënter en duurzamer te laten lopen, intensiveerde apotheek De Drie Stellingen hun samenwerking met Kijlstra Ambulancezorg. Ellen van Loon: “Voorheen moesten best veel medicijnen weggegooid worden.”

12-01-2024 | door Linda de Jonge

PRISMA-symposium 2024 open voor abstracts en inzendingen

Apothekers kunnen tot 15 april 2024 hun abstract indienen voor het PRISMA-symposium 2024. Abstracts die aan de voorwaarden voldoen, komen in aanmerking voor een presentatie op het PRISMA-symposium 2024.

12-01-2024 | door KNMP

LCG ontvangt vierjarige subsidie voor strijd tegen tekorten

Het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen (LCG), opgericht om de beschikbaarheid van essentiële ic-geneesmiddelen te borgen, heeft subsidie gekregen om de komende vier jaar door te gaan met de strijd tegen geneesmiddeltekorten. “We gaan ook onderzoeken wat we kunnen betekenen voor de openbare apotheken.”

05-01-2024 | door PW

Nieuwe gentherapie bij erfelijke bloedarmoede

Voor patiënten met de erfelijke vormen van bloedarmoede sikkelcelanemie en bèta-thalassemie, komt er mogelijk een nieuwe behandelmethode bij. Exagamglogene autotemcel (Casgevy) heeft van het Europees Medicijn Agentschap (EMA) een positieve beoordeling gekregen voor een voorlopige handelsvergunning.

03-01-2024 | door D.M. Titre
Back to top