Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW14

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Onvoltooid

Toen ik Pia Dijkstra zeven jaar geleden sprak over haar initiatiefwet ‘Voltooid leven’ – zij was toen Tweede Kamerlid voor D66 – was zij positief gestemd. Maar de wet is nog steeds niet voltooid.

05-04-2023 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Vaccinatiegraad

Het hartverscheurende nieuws omtrent het overlijden van vier baby’s aan kinkhoest binnen een tijdsbestek van slechts zes weken is een klap in het gezicht van ons collectief geweten. Deze tragische gebeurtenissen werpen een donkere schaduw over de afnemende vaccinatiebereidheid in Nederland. Als apotheker sta ik in de frontlinie van deze strijd, niet slechts om medicijnen te verstrekken, maar ook om te waken over de volksgezondheid.

05-04-2024 | door Yassir Boubkary, apotheker in Rotterdam en e-healthspecialist

Twee derde palliatieve patiënten krijgt ten onrechte herhaalrecepten

Patiënten in de laatste levensfase krijgen nog te vaak herhaalrecepten voorgeschreven die niet-passend zijn of weinig klinische waarde meer hebben. Huisartsen schrijven aan ruim twee derde van deze patiënten medicatie voor zoals vitamine-D en cholesterolverlagers. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.

26-03-2024 | door PW

Nieuw antibioticum effectief bij multiresistente bacteriën

Het nieuwe antibioticum-combinatiepreparaat aztreonam-avibactam (Emblaveo) heeft groen licht gekregen voor een handelsvergunning van het Europees Medicijn Agentschap (EMA). De verwachting is dat dit middel helpt in de strijd tegen multiresistente bacteriën.

26-03-2024 | door D.M. Titre

Libidoverhogende stoffen gevonden in honingproducten

In honingproducten die te koop zijn op internet zijn libidoverhogende stoffen gevonden. Uit indicatieve tests blijkt dat ze zeer waarschijnlijk de stoffen sildenafil, tadalafil en flibanderin bevatten. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die consumenten adviseert deze honingproducten niet te kopen.

27-03-2024 | door PW

Herexamen 2024 PW14

Wat is waar over de toepassing van ondansetron bij kinderen van ≥3 maanden met (een verhoogd risico op) dehydratie als gevolg van braken bij acute gastro-enteritis?

03-04-2024 | door Marieke van den Berk-Bulsink en Marloes Dankers, apothekers Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Hydroxycarbamide inzetbaar bij kinderen vanaf 9 maanden met sikkelcelziekte

Hydroxycarbamide (Xromi) is na een positieve beoordeling van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP bij jongere kinderen toe te passen.

05-04-2023 | door PW

Kosten psychofarmaca met 9,2% gestegen

Openbare apotheken verstrekten in 2023 voor bijna € 260 miljoen aan psychofarmaca aan 2,5 miljoen mensen. Ten opzichte van 2022 nam het aantal patiënten toe met 1,7%, terwijl de kosten stegen met 9,2%. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

05-04-2024 | door SFK

‘Het gaat erom dat de patiënt de meest effectieve behandeling krijgt’

De commissie ter Beoordeling van Oncologische Middelen (cieBOM) bestaat 25 jaar en heeft in die periode spectaculaire behandelingen geïntroduceerd zien worden, die voor een deel van de patiënten zeer effectief blijken. En de ontwikkelingen staan niet stil, al wil voorzitter An Reyners zich niet wagen aan voorspellingen. “Ik kan echt niet zeggen wat wij als oncologen in 2030 voorschrijven.”

05-04-2024 | door Frans van den Houdt

Hoeksteen van integriteit, rigueur en onafhankelijkheid

De commissie ter Beoordeling van Oncologische Middelen (cieBOM) is al 25 jaar de hoeksteen van integriteit, onafhankelijkheid en wetenschappelijke rigueur in de beoordeling van oncologische middelen. De commissie dient als voorbeeld voor andere wetenschappelijke verenigingen, betogen Sahar Barjesteh van Waalwijk van Doorn-Khosrovani en Anke Pisters-van Roy.

05-04-2024 | door Sahar Barjesteh van Waalwijk van Doorn-Khosrovani en Anke Pisters-van Roy

Verkorting van inlooptijd kuur geeft kankerpatiënt enorme tijdwinst

Optimalisatie van toedienprotocollen van oncologische kuren resulteerde in een verkorting van de toedientijd voor 21,3% van de toedieningen en een totale tijdsbesparing van 1862 uur in 2023. Een enorme tijdwinst voor de patiënt en verlaging van de werkdruk voor de verpleegkundige op het oncologisch dagcentrum (ODC) in het Zuyderland Medisch Centrum in Sittard-Geleen.

05-04-2024 | door Lieke van Dinter, Lisanne van Nuil, Milada Vejzovic-Bitanga en Brigit van Oijen

GLP-1-agonisten: tirzepatide meest effectief

GLP-1-agonisten zijn effectief bij de behandeling van volwassenen met diabetes type 2. In vergelijking met placebo is tirzepatide de meest effectieve GLP-1-agonist voor glykemische controle door vermindering van het Hba1c en nuchtere glucoseconcentraties.

05-04-2024 | door Linda de Graaf

Apotheker Wessel Knoops maakte jongeren enthousiast voor natuurwetenschappen

Tweehonderd jaar bestaat het Natuurkundig Genootschap Wessel Knoops, in maart 1824 opgericht door de gelijknamige apotheker uit Arnhem. Een genootschap dat veel jongeren enthousiast heeft gemaakt voor natuurkunde en daarvoor bij het honderdjarig jubileum uitvoerig werd geprezen door de wereldberoemde natuurkundeprofessor Hendrik Anton Lorentz.

05-04-2024 | door Frans van den Houdt

Pensioen leeft onder apothekers

Met de nieuwe pensioenregeling kunnen apothekers een goed en beter inflatiebestendig pensioen realiseren, stelt Roelf Jan Dijkhuizen, de nieuwe voorzitter van de beroepspensioenvereniging voor apothekers BPOA. “Welk pensioen kan ik verwachten; die vraag heb ik altijd interessant gevonden.”

05-04-2024 | door Edwin Bos

‘Samen met je apotheker’ opnieuw te zien en te horen

De publiekscampagne ‘Samen met je apotheker’ is in april opnieuw te zien met online advertenties en te horen met spotjes op de radio. De radiospots zijn van 1 tot en met 14 april 2024 te horen op Sky Radio, Radio 10, Radio Veronica en 100%NL.

05-04-2024 | door KNMP

Benauwd

In het Nederlandse zorgsysteem hebben we te maken met een gereguleerde marktwerking. Het gevolg hiervan is dat overheid, publiek-private partijen en de volledige private partijen met elkaar verstrikt zijn geraakt in een Gordiaanse knoop. Drang naar controle zorgt voor benauwde situaties, met veel extra administratieve lasten voor zorgverleners.

05-04-2024 | door Aris Prins, voorzitter KNMP
Back to top